söndag 11 mars 2012

Allt i ett!

Av dagens tempo att döma skulle vem som helst kunna tro att vi varit på världens brakfest igår, i alla fall skulle väl ingen gissa att vi varit på bussresa. Men, det är väl bara att inse, vi är inte 25 år längre... nu räcker det med en dags shoppingtur till Tyskland så är vi båda sega som kola dagen efter:)
Gårdagen gick mycket bra, fångsten blev rik, sällskapet var väldigt trevligt och en stycken leverans blev otroligt uppskattad. Leverans, tänker ni kanske nu, vad är det som levereras i Tyskland av Mårtenssons kök? Jo, lite prästost, räkost och bröd hade vi med oss till en av våra fina läsare som bor i Tyskland sedan flera år tillbaka, hoppas frukosten smakade gott! Som tack för hjälpen fick vi en speciell sorts likör som ska bli riktigt spännande att smaka, rapport utlovas så klart.


Dagens recept innehåller varken räkost eller bröd, däremot hittar man både ris och falukorv (i vårt fall alltid medisterkorv) i formen. En god och lättlagad "allt-i-ett" middag, perfekt om man har ris över eller kanske kokar lite extra en dag för att förbereda till denna korvlådan, receptet är klippt från en sk. tant-tidning som hittat hem till oss via Ankis far. 

Korvlåda   4 port
4 port kokt ris, vi använder fullkornsris
500 g falukorv i skivor, vi använder medisterkorv istället
3 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
1 msk kalvfond
2-3 msk fransk senap
3-5 msk hackad basilika
1½ tsk oregano
salt och svartpeppar
maizenaredning
några coctailtomater
½ pkt bacon
Smörj en ugnsfast form, lägg riset i botten och lägg på korvskivorna.
Blanda samman grädde, mjölk, fond och senap i en gryta, låt det småputtra ett par minuter. Tillsätt örter, smaka av med salt och peppar och red sedan av såsen till den konsistens du vill ha.
Häll såsen i gratängformen och ställ den mitt i ugnen på 225 grader i 10 minuter.
Knaperstek baconet och klyfta tomaterna. Ta ut formen och lägg på bacon och tomater, fortsätt sedan tillagningen i ugnen ytterligare 10 minuter. Klart!

Falukorv är något som vi aldrig köper hem, istället använder vi oss av medisterkorv - oftast från Bromölla Charkuteri - som Håkan köper med hem från jobbet. Just medisterkorv innehåller mer kött än falukorv och korvsmeten är inte så finmald, vilket passar oss hur bra som helst. 

Ny vecka alldeles runt hörnet, hoppas det blir en bra en!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

16 kommentarer:

  1. Här blev det också ris och korv till middag, fast i form av korv stroganoff och ris! Ha en skön söndagkväll!

    SvaraRadera
  2. Låter riktigt gott och ris brukar jag alltid lyckas få över när det kokas. Känner att jag bör testa andra korvkvaliteter än klassisk falukorv även om jag gillar den med hög kötthalt. Inget ont om tant-tidningar, bara att kolla på det här receptet!

    Vad schysst av er att leverera till Tyskland. Er fina läsare har skvallrat hos mig :-)

    Japp, ny vecka, nya tag, i och utanför köket. Önskar er en fin och god vecka!

    Kram till schyssta Mårtenssons!

    SvaraRadera
  3. Gillar den typen av lådor. lite mer korv i korven låter ju inte dumt.
    Fint att kunna leverera lite. antar att ni köpte annat med tillbaka:-)

    SvaraRadera
  4. Trevligt med lite tysk shopping även om den var tröttande ;-) Berra vill alltid köpa tyska korvat så fort han kommer dit.
    Funderade när jag läste ert inlägg, undra i vilken ålder man slutar säga tanttidning. När är man gammal nog att själv vara tant :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man kan ju undra, för Håkans del lär det väl alltid kallas tanttidningar:)

      Radera
  5. Roligt med Tyskland och matleveranser brukar vara uppskattade!

    SvaraRadera
  6. Det är perfekt med lådor & gratänger - "allt-i-ett". Smidigt att laga, servera & så blir det ofta saftigt & smakrikt!
    = )

    SvaraRadera
  7. Det där ser ut som en toppengratäng! Hoppas ni får en bra inledning på veckan. KRAM

    SvaraRadera
  8. Leveransen blev mycket uppskattad och en tub räkost är redan nästan slut ;-) Tack snälla ni!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Herrejösses, då har det verkligen smarrats och njutits! Kul att kunna hjälpa till, nästa gång hoppas vi kunna hitta en burk gurka också:)

      Radera
  9. Låter verkligen som en korvlåda helt i min smak :-)

    SvaraRadera
  10. Härligt med en liten Tysklandstripp och korvlådan ser riktigt god ut!

    SvaraRadera
  11. Ja man är ju inte ung längre ;) Tysklandsresa låter riktigt trevligt :) Kram på er denna afton!

    SvaraRadera
  12. Alltiett-lådor gillas, men jag är ju tyvärr mycket dålig på korv, medisterkorv har jag aldrig testat i och för sig, men falukorv går helbort. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kolla efter medisterkorv, vi använder heller aldrig falukorv men den här är mycket mer "köttig".

      Radera
  13. Det här är absolut i min smak! Jag fullkomligt älskar allt i ett-grejer! Ska asolut testa. Gott att den är toppad med bacon också!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!