fredag 23 mars 2012

Jamies oxfilé

Alltså, den där kokboken av Jamie Oliver som vi köpte på bokrean, "Jamie's matrevolution", innehåller så många recept som vi vill prova så ni anar inte. Han kan verkligen få till recept på så lättlagade rätter, med få ingredienser och som ändå bjuder på så mycket smak! Förra lördagen gav vi oss på ett av recepten på oxfilé och det ångrade vi verkligen inte. En härlig vitlökssmak blev det när man gullade med köttet, med hjälp av en vitlöksklyfta, undertiden som det stekte. Nu gillar ju vi båda vitlök väldigt mycket så vi tillförde lite extra vid serveringen genom att pressa en klyfta och lägga "presset" på köttet, men det är en smaksak. 


Oxfilé med pepparrotsås   2 port
Pepparrotsås
2 dl crème fraiche
2-3 msk riven pepparrot (smaka dej fram)
½ citron, rivet skal och juice
salt och svartpeppar
olivolja
Blanda samman alla ingredienser i en skål, smaka av och låt såsen stå och dra en stund innan du serverar den.

2 skivor oxfilé à 200 g
en stor kvist färsk rosmarin
flingsalt och svartpeppar
olivolja
1 stor vitlöksklyfta
Finhacka rosmarinbladen och blanda med salt och peppar på en skärbräda.
Ringla olivolja på biffarna och se till så det kommer åt på alla ytor. Rulla sedan köttet i örtblandningen.
Skala och dela vitlöksklyftan på mitten.
Lägg köttbitarna i en het stekpanna, låt dom steka på 1 minut och vänd sedan på dom. Gnid in den stekta ytan med vitlöksklyftan, under tiden som den andra sidan får steka ca 5 minuter. Vänd köttet en gång till och låt den sidan steka ca 5 minuter till under tiden som du gnider på med vitlöksklyftan igen.
Vill du ha en genomstekt köttbit så låt den ligga på järnet ytterliggare några minuter.
Ta upp köttskivorna och låt dom vila ett par minuter innan du serverar dom med såsen och valfritt tillbehör. Pressa gärna ytterliggare en vitlöksklyfta och lägg "vitlöksmoset" på köttbiten.

Till middagen provade vi ett nytt Amaronevin som Håkan hittade på hyllan för "Tillfälligt sortiment" på systembolaget. Castel Forte, nummer 12379, för endast 159 kronor. När vi först smakade på vinet under tiden som vi kockade maten så blev vi faktiskt inte alls så förtjusta, det var lite skarpt och nästan lite fränt i smaken. Men  när vi sedan satt vid middagsbordet och smakade det till maten så ändrade vi uppfattning väldigt snabbt. Det smakade plötsligt helt annorlunda, mjukt och lent i gommen, och passade så bra till!

Så var vi iväg på quizkväll i går igen, denna gången gick det väldans bra, vi tog hem vinsten även om vi var en man kort eftersom Håkans bror är i Norge och jobbar. Lite mer pengar blev det alltså till vår kassa, en riktigt god middag ska vi nog kunna få för dom när det är dags för säsongsavslutning.
Ikväll ska vi bara ta det lugnt, äta och dricka gott och Anki ska fortsätta kurera sin förkylning.
Vad helgen bjuder på återstår att se, men vi håller tummarna för fint vårväder som vi alla kan få njuta av!

Ha en riktigt skön helg nu alla, ät och drick gott,
Smaklig spis! / Anki och Håkan

26 kommentarer:

  1. Den pepparrotssåsen öronmärks, helt klart. Gott!

    Har inte sett den kokboken med Jamie förut, faktiskt. Lycko er som kunde lägga vantarna på den. Visst är det kul när man har en så'n skatt med massor av recept att inspireras av!

    Önskar er skön fredag och helg, lite extra krya på sig till Anki förstås.

    Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har faktiskt inte heller sett den tidigare och till det priset kunde vi bara inte gå förbi! Att den sedan var så bra som den är var en riktig bonus:)

      Vi önskar dej detsamma, Anki tackar!

      Radera
  2. Om ni gillar boken så måste jag också införskaffa den! Hoppas ni får provision ;-)
    trevlig helg på er!
    kram Lottzy

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, ett köp av den rekommenderar vi klart. Får kanske ta ett snack med Jamie och kolla upp det där med provisionen:)

      Detsamma.

      Radera
  3. Det här later jättegott! Gillar bade pepparrot och vitlök... och oxfilé är ju inte fy skam det heller ;-)

    Ni skriver "Gnid in den stekta ytan med vitlöksklyftan, under tiden som den andra sidan får steka ca 5 minuter." - ska man gnida hela tiden (5 minuter) eller bara ett par ganger??? Har man ingen aning är det ju bättre att fraga än att kanske förstöra en fin bit kött... ;-)

    Krya pa dej Anki och ha en bra slapparhelg tillsammans!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är verkligen inte fy skam, varken oxfilé eller tillbehör:)

      Klart du ska fråga, ibland förklarar man dåligt när man vet hur man gör själv:) Vi (läs Håkan) gned på med vitlöksklyftan då och då, men ganska många då och då:)

      Tack, säger Anki, vi ska göra vårt allra bästa att slappa.

      Radera
  4. Härligt! Köpte också den boken (på halva reapriset!) och har redan hittat massor! Annars tycker jag att Jamie kan vara rätt ojämn och inte riktigt leverera alla gånger. Men denna bok - Yes!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det mycket i den som verkar gott. Kan nog faktiskt hålla med om det ojämna, kollade även en annan av hans kokböcker (italiensk mat) men den föll vi inte alls för.

      Radera
  5. Så fantastiskt gott det låter. Ni måste verkligen ha njutit till fullo. Jag hade mer än gärna blivit serverad en tallrik.

    KRAM på er och trevlig helg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket gott, njöt gjorde vi absolut!

      Detsamma till dej.

      Radera
  6. Så gott :-), minns de första programmen man såg med Jamie Oliver, lite skillnad mot idag, han var som en liten pojke då :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, du har så rätt så, visst har han förändrats oerhört under tiden man följt honom på tv! All den goda maten har också satt sina spår såg vi senast han visade sej:)

      Radera
  7. Grattis till vinsten och hoppas förkylningen ger sig snart! Ha det bra, kram!

    SvaraRadera
  8. Jamie kan man alltid lita på! Pepparrotssås låter mycket trevligt, ibland glömmer man av hur god den lilla roten är.
    Grattis till vinsten, det ser ut att bli en god middag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, i alla fall i denna boken:)
      Tackar, ja även denna omgången verkar ge en del klirr i kassan så gotter lär det nog kunna spisas för dom!

      Radera
  9. Konstigt det där med vin. Hur vinet helt kan byta karaktär när man får passande mat till. Och tvärtom, för den delen. Det goda vinet blir som förbytt när man tar de sist klunkarna efter det att maten är uppäten.

    Trevlig helg!

    /Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det underligt? Vi har varit med om det en gång tidigare, men inte fullt så stor skillnad i smaken som denna gången.

      Tack det samma!

      Radera
  10. Ja, han är duktig han Jamie, en av mina favoritkockar, jag gillar hans enkla opretantiösa sätt att lagal mat och så är han så hängiven att man lätt rycks med!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man blir absolut glad av att bara se hans nuna i tv-rutan, hans matglädje smittar verkligen!

      Radera
  11. Jamie är klockren,gillar och kolla när han lagar mat i tv-rutan,allt de han gör ser ju så gott så förstår er att ni vill göra allt i den boken.Skönt med såna böcker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det härligt när man blir så nöjd med kokböcker man köper, det har ju hänt att det varit på andra hållet också...

      Radera
  12. Vi gillar också Jamie och hans enkla kokkonster, har nog en av hans kokböcker också, om inte fler...

    Ha en fortsatt trevlig helg! :)

    SvaraRadera
  13. Amarone är inte precis något drinkvin det är ju ett rätt kraftigt vin. Jag har också upplevt att det inte alls är så trevligt när jag bara smakar av det. Men det är ju också det som är så häftigt med vin att det kan smaka så annorlunda till mat och tillföra maten/måltiden en dimension extra.

    SvaraRadera
  14. Lustigt, vi testade samma vin här till en grillad oxfilé igår. Min reaktion var exakt densamma. Första smaksippen gjorde mig riktigt besviken men när den hade fått stå till sig en stund smakade den riktigt bra. Vi har en vinluftare vi fått i present (en liten plastmojäng som liksom sörplar igenom vinet) den funkar faktiskt och man känner skillnad (när man kommer ihåg att använda den).

    SvaraRadera
  15. Mmm, vitlöksbiffen låter riktigt mumsig! Och grattis till vinsten!!!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!