torsdag 1 mars 2012

Nu händer det saker!

Jodå, nu händer det saker må ni tro! Vi blev nästan lite rädda igårkväll när vi satt och åt mat och det small till ganska högt, det lät som ett skott som sköts iväg när de skjuter varandra på tv. Ingen fara, det var ingen som besköt oss eller så, däremot fick vår kotte ett glädjefnatt av värmen från elementet och slängde upp sina kottfjäll (det heter tydligen så har vi fått lära oss) och avslöjade fröna som sitter därinne. Kottfjällen är det som låter när de faller i golvet, de är ganska hårda och det verkar som de far iväg när de lossnar, så det är kanske inte så konstigt att det låter en del.
Vi fortsätter att följa utvecklingen och fler rapporter kommer, det lovar vi. För er som inte läst om vår kotte innan så kan ni göra det här, och här.

Pinjekotten börjar öppna sig, kottfjällen ligger vid sidan om.

Långt därinne kan man se kärnorna och de är inte stora vad vi kan se... Spännande att få skala dom sedan och smaka hur de smakar. 

Inte så lätt att göra en fin övergång från kottar till lammytterfilén som vi käkade förra helgen, så vi struntar helt enkelt i det och går rakt på receptet och vintipset som hänger ihop med det:

Maten på tallriken hänger samman med ett vin som Håkan läste om på en annan blogg, mitt vinrum, där det tipsades om ett rött vin från Frankrike som skulle passa riktigt bra till lamm. En beställning slängdes in på Systembolaget och efter en ganska lång väntan så kunde flaskan hämtas ut och maten tillagas. Om det passade ihop så bra som det skrevs? Absolut, ett väldigt bra partnerskap var det, men vinet ska drickas till mat och är inget snackevin alls tyckte vi. 

Lammytterfilé med parmesanostsås  2 port
300 g lammytterfilé
Marinad
1 vitlöksklyfta
½ dl rött vin
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
2 msk olivolja
Blanda samman marinaden i en plastpåse och lägg i filén. Låt marinera minst 1 dygn i kylen. 
Stick en kött-termometer i köttet och stek i smör och olivolja på medelvärme. 53 grader för rosa kött, 55 grader för lite mer välstekt kött.

Parmesanostås
2 dl Crème fraiche
1 dl riven parmesanost
salt och svartpeppar
Blanda samman alla ingredienserna och låt såsen stå och mogna i kylen, gärna några timmar, innan servering.

 Grodan i egen hög person, visst är etiketten rätt häftig? 
Arrogant frog, nummer 89413 i systembolagets beställningssortiment, 72 kronor. 

I morgon är det tydligen fredag igen har vi hört... kan det verkligen stämma? Det var ju nyss måndag, vart tog denna veckan vägen? Jaja, vi ska inte klaga, helg firar vi gärna och speciellt när den bjuder på trevligt lördagsumgänge med fina vänner! 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

32 kommentarer:

  1. Jösses, jag som är så lättskrämd hade nog ramlat av stolen.

    Vad got maten ser ut. Den såsen lär jag allt "sno" och prova.

    Nä, vart tar veckorna vägen??? Jag har min lediga dag imorgon och ska fylla den med diverse roliga ting :-)
    Kram och trevlg helg på er

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte långt ifrån att det hände något liknande här:)
      Såsen är superdupergod, ju godare parmesan och ju längre såsen får stå desto smarrigare sås.

      Härligt med en ledig fredag, ha det så skönt!

      Radera
  2. Har också sett där vinet, vingillare som vi båda två är, men aldrig kommit till skott och köpt det. Det var nog mest etiketten som fångade uppmärksamheten till att börja med. Ska nog testa det nångång!

    Nu är första receptet från er testat; det blev gräddbullar, smarrigt! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den etiketten lockar säkert en hel del köpare:) Passade finfint till lammet.

      Härligt, vi blir ju nästan lite sugna på gräddbullarna själv ju...

      Radera
  3. Har planerat att köpa detta vin enbart för etikettens skull, haha.... Inte hunnit göra det ännu dock ;)

    trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Köp och njut till lamm!

      Detsamma till dej.

      Radera
  4. Jäklars så gott det såg ut! Är sugen på en rejäl bit kött och ammas god sås. Mums, får se vad helgen kommer bjuda på.

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, det sitter väl aldrig helt fel med en god köttbit, sås och tillbehör.

      Radera
  5. Jag är ju lite knasig så jag skummar förbi lamm (vet inte varför men gillar inte) och vin, men hoppsan! Sås med parmesan?! Och bara blanda och ställa kallt, kan det vara så enkelt? Den ska jag ha till kött och potatis!

    Häftigt med kotten och nötterna. Hur stor är den i cm? Lite svårt att avgöra på bilderna. I mitt huvud är den enorm, typ 20 cm lång i alla fall. Om det är enormt vet jag inte iofs...

    Ha en riktigt trevlig helg, Mårtenssons. Som vanligt lika trevligt att följa er i köket.

    Kram Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men lamm som är så gott... men nej, vi vet fler som är av den åsikten och de går helt enkelt inte att få över på vår sida:)
      Klart såsen kan vara så enkel, det är ju oftast då det blir som godast!

      Kotten vår är nu mätt och är 14 cm lång och (i utslaget läge som nu) 12 cm på tjockaste bredden. Enorm tillräckligt tycker vi:)

      Vi önskar dej detsamma Lotta och tack så attans mycket, vi blir så glada så vi smajlar med hela hövvet!
      Kram.

      Radera
  6. Ja, veckorna springer verkligen iväg. Så är det när man har roligt!

    Vilken cool kotte! Ska bli spännande att fortsätta följa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, tiden går väl lite fortare då...
      Fortsättning kommer inom kort!

      Radera
  7. Hihi vilken härlig kotte som skrämemr upp er så där! Jag hade helt glömt bort att ni skrev om den för ett tag sen. Kul att det börjar hända grejer. Den där maten, jösses, hela tangentbordet är blött nu;-D Då jag suttit och dreglat, lammytterfilé är ingenting jag kan få tag på i min lilla håla Hultsfred...snyft!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, och inte är det de små ljuden som kommer från den!
      Åh... kanske vi ska ta och skicka upp en?

      Radera
  8. Den där parmesansåsen, den skojar man inte om! Lätt min räddare i nöden typ alltid. Mums. Och kotten, hurra för kotten! Fy bubblan vad coolt!

    Hoppas att ni får en fin helg, kära ni! Jag har beställt fint väder till Göteborg och Skåne :=)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nope, det är allvarliga grejer den där såsen:)
      Japp, visst är den lite cool, vi känner oss väldigt coola i kottens sällskap!

      Hoppas helgen var fin för dej också, här var den det.

      Radera
  9. Så spännande med kotten! Blir det kanske pesto med egna pinjenötter så småningom? Det måste vara en speciell känsla att göra det med "egenskjutna" pinjenötter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vem vet vad det blir. Men det är ett pilleri att skala nötterna...

      Radera
  10. Spännande med kotten hörrö ni! maten såg då jättegod ut och hasselbackspotatis är ju så gott, en klassiker som ha kommit tillbaka!
    Trevlig helg på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, väldans spännande, speciellt när den skjuter skott på oss!

      Radera
  11. Verkligen spännande att följa med er kotte! Ha en fin helg!

    SvaraRadera
  12. Svar: Ja det belv ju dagens lunch eftersom jag gick upp rätt sent ;). Ah kesokaka sitter aldrig fel tycker jag :)!

    SvaraRadera
  13. HÄrligt med lite spänning i tillvaron, eller hur?!

    Lamm är ju alltid så himla gott, och den där enkla såsen ska jag verkligen lägga på minnet.

    Ha nu en riktigt fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo tack, det kan man lugnt säga:)

      Såsen är väl värd att ha i minnet!

      Radera
  14. ÅH så gott med en parmesanostsås, den måste jag prova någon gång :) Kul att ni ger vintips till maten också!
    Ja det kom in massa goda pajer, kul att så många hänger på! Ja potatis är nästa tema och hoppas många är kreativa och hittar goda recept :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, lite vin sitter ju aldrig fel till goda ostsåser:)

      Radera
  15. Hej hopp söta bloggvän!!
    Jag vill önska dig och din familj en kanon bra kväll och en helg!
    Ta väl hand om dig så syns vi kanske imorgon =)
    KRAMIZZZZ

    SvaraRadera
  16. Men hjälp, jag blir ju nästan lite rädd för kotten - avståndet till trots. Läser ikapp här inne hos er efter en månads surfarpaus. Vad mycket fint ni ätit sedan sist, inte för att jag trodde något annat. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den kan skrämmas rejält den där kotten:)
      Ja, det blir en hel del mat, det blir det...

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!