måndag 20 augusti 2012

Enkel fiskgratäng a'la fru Mårtensson

Ja, vi är smått fisktokiga i vårt kök och det är tydligen inte helt fel eftersom vi då också påminner andra om att det är hög tid att laga till firre, eller hur Annsofi? Annars hade väl den stackars damen aldrig spisat firre:)
Men fisk är så tacksamt att kocka till tycker vi, det finns flera goda fiskraser som simmar omkring i vattnet och det finns en uppsjö av olika goda tillagningssätt att välja mellan. Just dagens recept blir en fiskgratäng med sej och en syrligt sur sås, helt och hållet efter fru Mårtenssons eget huvud. Inte många ingredienser, inte lång tid alls vid spisen och verkligen inte dumt alls att sätta tänderna i!

Nu måste det verkligen inte vara sej i formen, det går hur bra som helst med vilken fisk som helst (ja kanske inte sill och kanske inte ål...), så ta vad som står till buds och vad ni gillar:


Enkla fiskgratängen 2 port
1 pkt fisk, vi använde sej men det går bra med torsk, lax, spätta osv
2½ dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
1 citron, rivet skal och pressad juice
salt och peppar
hackad dill, persilja och gräslök
Lägg fisken i botten på en gratängform, salta och peppar och pressa över lite citron.
Blanda samman grädde, mjölk, citronskal, örter och smaka av med citronsaft, salt och peppar. Vi har i ganska mycket citronjuice men hur mycket du vill ha i bestämmer du själv.
Häll såsen över fisken och ställ in formen mitt i ugnen på 225 grader,15-20 minuter beroende på hur tjock fisken är.
Ta ut och garnera med gräslök.

 Ingen fancy-smanchy uppläggning, men det är ju faktiskt så det ser ut när det kommer ut ur ugnen, lite bränt på kanterna och så där... Oavsett hur, så var det mycket gott och snabblagat.

För övrigt är det måndag och vi ska bänka oss framför tvn klockan nio för att bli sliskigt nostalgiska.
Då är det ju äntligen dags för DALLAS att göra comeback i rutan, som vi har väntat! För oss som är barn av 70-talet har JR, Bobby och Sue-Ellen (eller svullen som Håkan envisas med att kalla henne för) en väldigt speciell plats i hjärtat och ikväll är det alltså åter dags att öppna dörren till den platsen.
Får vi sällskap till Southfork i kväll?

Howdy,
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

13 kommentarer:

  1. Jag passar på fisken ;-) men kommer att sitta bänkad framför TV:n! Kram på er!

    SvaraRadera
  2. Hemma hos oss äter vi ganska mycket fisk! Uppskattas av både stora och små. Dessutom uppskattar jag snabba och enkla fiskrecept till vardags! Perfekt!
    Själv hoppar jag däremot gärna över dumburken ikväll!

    SvaraRadera
  3. Jag säger det igen, MÅSTE skärpa mig med fisktillagningen. Blir ju för sällan helt klart. Blir lite fisk i skolan. men tyvärr inte så bra alla gånger.

    Heja Dallas!

    Kram Malin

    SvaraRadera
  4. Får inte kolla på Dallas. Johan började följa en serie på SVT förra veckan som tydligen är mycket bättre. Lite smårolig minsann. Dallas kommer väl gå i 100 avsnitt till nu. Men visst är det nostalig?!
    Gratängen skulle jag gärna sätta tänderna i. Sej ser så förbaskat tråkig ut men täcker man den med go sås och gräddar den lagom länge så blir det fina fisken!:)

    SvaraRadera
  5. alltså de finns inte mycket som knäcker fisk,älskar verkligen de och skulle lätt vilja äta de varje dag men så har man man o barn oxå o de skulle nog tröttna snabbare än ja.
    mmmmmm nu vill ja ha fisk i morgon,grymt fin bild

    SvaraRadera
  6. Jag tycker att fru Mårtenssons huvud verkar ha ett ovanligt bra innehåll. Så är det ju ett vackert huvud också. Fisk är bland det godaste som finns! I nästan alla former. Jag har turen att ha en fantastisk lokal fiskhandlare, på vägen hem från jobbet. Lätt att slinka in och köpa något gott till kvällen. Deras senapssill är ett inre skönhetsmedel. Den lenaste senapssmak jag smakat. Sedan jag ätit den äter jag ingen annan av den sorten. Piruetter på tungroten blir det av denna sill, det lovar jag!

    Dallas ja. Jag var sexton näör den gick första gången. Himmel vad kul det var då. Och så patetiskt nu. Men nu finns det ju ett dussin såpor varje kväll. 1981 fanns ingenting och ingen reklam. Hrm, jag sa dock inget om att var bättre förr... Kram!

    SvaraRadera
  7. Dallas riktigt kul:) tänk fredagarna på 80 talet då satt man man i tv soffan och kollade in Dallas :) Tyckte första avsnittet var rätt ok.

    SvaraRadera
  8. Fiskrätten ser superfräsch ut! Sej går det lika bra med tonfisk på burk :-) He, he. Jag vet att det stavas säg men jag försöker vara lite fyndig...

    Dallas ja. Då satt hela familjen bänkad. Fräcka Lucy och översnälla Pam, berusade Sue Ellen (svullen är ett riktigt bra smeknamn!), elaka JR och Bobby som återuppstod från duschen :-) Och sen blev det Dynastin och Falcon Crest. För att inte tala om Zebban i McCahan på prärien. Det var TV-tider det. Jag hoppade dock över Southfork i kväll. För mig får Dallas rest in peace.

    Kram + kram och god natt!

    SvaraRadera
  9. Dallas var en favoritserie, som också Dynasty :) Får se om den går att se på härifrån! Kram

    SvaraRadera
  10. En snabb och enkel fiskgratäng, det gillar jag!!

    SvaraRadera
  11. Visst kollade jag Dallas... och jag minns att en hel komvux-klass hotade med att sluta för att kursen skulle flyttas till Dallas-kvällen ;-) För 26 år sedan gick Dallas här i Tyskland också - jag bröt ihop första gången jag tittade för alla pratade ju tyska *lol*

    SvaraRadera
  12. Haha, faktiskt så åt jag fisk igår,så idag känner jag mig inte alls dum när jag läser ert recept.Och jag känner hur mina hjärnceller nu förökas av omega-3 ;D

    SvaraRadera
  13. Dallas är ju en klassiker! Jag som är född på 70-talet minns serien och tittade på den :)
    Ikväll kommer avsnitt 2 och imorgon 3... mycket Dallas i veckan med andra ord! :)
    Kram på er!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!