söndag 12 augusti 2012

Plockad mat och rött vin

Hejsan på dejsan denna söndag! Och säkert inte vilken söndag som helst för flera av er, vad vi har förstått så är det en hel del som börjar jobba i morgon efter en skön semester. Oftast är det väl med blandade känslor som väckarklockan ställs igen, många uppskattar att komma tillbaka till rutinerna i livet igen men på samma gång så är det så skönt att vara ledig och inte ha så många måsten...

Och vet ni vad, så fort som tiden springer iväg så sitter vi snart här igen och läser fredag i almanackan och önskar varandra en skön helg! För visst känns det så ibland att veckan har två dagar, det är måndag och så plötsligt är det fredag igen? Så därför tänkte vi tipsa er om lite gott plock till nästa helg, kanske ska ni ha kräftskiva och behöver lite nya idéer på goda drinktilltugg? Eller så känner ni bara för att festa till det lite extra utan att behöva stå i värmen från spisen (eftersom vi kallt räknar med att värmen håller i sej!) och njuta av lite plockmat. Ingen panik - då har vi smaskiga förslag till er här, vi ger er plockmaten vi njöt av i onsdags:


Crustader med två olika fyllningar
1 paket färdigköpta crustader
crème fraiche
röd rom
hackad dill
Klicka ner crème fraiche i crustaden, klicka på lite rom och strö på dill. Klart!

färdigköpt skagenröra eller hemmagjord kräftröra (receptet här)
citron i skivor
Klicka i skaldjursröran och dekorera med en bit citronskiva och lite hackad dill. Klart!


Enkel tomat- och mozzarellasallad
2-3 goda tomater
1 pkt mozzarellaost
10 färska basilikablad
salt och svartpeppar
2-3 msk olivolja
Skiva tomaten och strimla basilikan. Ringla olivolja på ett serveringsfat och varva basilika, tomatskivor och osten som du drar sönder i lagom stora munsbitar. Salta peppra och ringla över olivolja.

Goda marinerade kronärtskockshjärtan gör man enkelt själv, receptet hittar du här.

Ett fat med blandade godsaker, kex i olika utföranden och smaker, goda ostar, frukt och grönt och till sist olika charkuterier - vissa från GeMa-Livs och andra av märket Delize. De italienska charkprodukterna har vi inte köpt tidigare men det visade sej vara en glad överraskning, riktigt goda var dom. Vi köpte våra på ICA (så klart). Att GeMa-produkterna är goda visste vi ju redan:)

Så till sist vinet som vi sköljde ner det hela med, en kryddig spanjor från Systembolaget med nummer 2748 vid namn Coto de Imaz. Så vansinnigt gott, mjukt och lent och vi tycker absolut att ni ska prova det!

Nu håller vi tummarna för att ni alla får en bra vecka, oavsett om ni semestrar lite till eller ska jobba så hoppas vi att ni njuter av livet och tar vara på dagarna ni får.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

19 kommentarer:

  1. Så gott allt ser ut. Crustader är så himla fiffigt och gott att fylla med olika röror, ost eller stuvningar.
    Min favorit just nu är med kantaraller.

    ha en trevlig vecka / Lena

    SvaraRadera
  2. Mums, vad mycket gott! Osttallrik är ju aldrig fel...

    SvaraRadera
  3. Crustaderna ser väldigt goda ut så jag skrev ut receptet + det på kräftröran direkt!

    Ostbricka har jag *återupptäckt* för bara 1 år sedan. Med lite goda (salta) kex till, ett par vindruvor, kanske päron osv. är det också perfekt TV-mat ;-)

    När vi har gäster och det blir ostbricka brukar jag göra *rädismöss* ibland. Har ni testat? Spara den lilla "svansen" i spetsen, skär av all blast i andra ändan, välj "undersida" och skär av en tunn skiva så att den halvfärdiga musen står stadigt. Av den tunna skivan gör man sen två små öron (kan hänga ihop nertill) som stoppas i en skåra man gör framtill på musens huvud. Det ser hur kul ut som helst när dessa möss kikar in i en ost med stora hål - och man kan äta dom också ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken fiffig idé med de små mössen kajomida. Jag kan dock inte riktigt förstå hela din beskrivning... du har ingen bild? :)

      Radera
    2. Har igen egen bild men på (tyska) google fanns det massor - och många som är mycket sötare än mina ;-)

      Kolla här: http://www.google.de/search?q=Radieschen+M%C3%A4use&hl=de&lr=lang_de&tbs=lr:lang_1de&prmd=imvnse&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=yBkoUPjjBcj64QStz4D4CA&ved=0CGAQsAQ&biw=1173&bih=793

      Fotot längst till höger i första raden motsvarar det jag brukar göra, visst ser det väl kul ut *fniss*

      Radera
    3. Haha, de ser underbara ut kajomida! :) Tror dock att dina visst ser fina ut...!

      Radera
  4. Håhå, ja plockad mat är bland det bästa jag vet. Massa gottigt ser jag bland ert urval. Mmmm

    I dag blir det grill här. Potatisgratäng, kantarellsås och grillad kycklingfilé.. Mmm

    Kram Malin

    SvaraRadera
  5. Krustader är enkelt och smidigt och så gott när man kan fylla med olika röror i, bra plockmat helt enkelt!

    Ja, veckorna verkligen flyger förbi och likaså dagarna snart är det fredag igen minsann! :)

    Kram på er!

    SvaraRadera
  6. Åhh finisar ser gott ut : ) Hoppas vi ses snart igen attans att jag inte kan vara med i Ystad jag vill jag vill jag vill. Men vi hinner väl med en träff till innan jul ; ) kramar Sofia

    SvaraRadera
  7. Vilken helginspiration! Ser gudomligt gott ut.

    SvaraRadera
  8. Jaha minsann, hade man vetat att det serverades sådana smaskigheter i onsdags så hade jag kanske stått där och ringt desperat på dörren ;) Plockmat och rödvin har jag VÄLDIGT svårt att tacka nej till. Så nästa gång, ni har mitt nummer... :)

    SvaraRadera
  9. Visst är det härligt med människor som ni, som inte ger upp livets goda (mat) bara för att jobbet börjar igen! Då, om någonsin, behöver ju tillvaron lite guldkant. Jag blir alltid så inspirerad av att läsa er blogg. Skön blandning av allt!

    Krustader åt vi i fredags när höstens första/sommarens sista musselakademimöte hölls. Skagenröra i krustader så att hungern inte skulle ta överhanden medan vi lagade vongole, dessa havets Rolls Royce-musslor.

    Ha en fin arbetsvecka, båda två! Kram!

    SvaraRadera
  10. Så mycket gott! Ser helt fantastiskt ut :)

    SvaraRadera
  11. Plockmat, I love it! Verkligen perfekt att äta på sommaren, inte sant?!

    Jag började jobba förra veckan men börjar denna veckan med att må lite sådär så jag får snällt hålla mig hemma från jobbet. Så kan det gå.

    Kramar till er!

    SvaraRadera
  12. Åh, så gott med plockmat! Det kan man ju äta hur mycket som helst utav! :)

    SvaraRadera
  13. Sååå gott ut denna plocktallrik med mycke gosaker på! vinet blev jag intresserad att kolla upp om jag gillar oftast Riojaviner. Ha det gott!

    SvaraRadera
  14. Jag behöver aldrig någon anledning till att vilja ha plockmat och lite vin ;-) Är inte det något av det bästa i matväg så säg...

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!