onsdag 15 augusti 2012

Sockerchock i gryta.

Bli nu inte oroliga och panikslagna när ni läser dagens recept från oss till er. Denna maträtten är det inte meningen att man ska sätta i sej flera gånger i veckan, nej inte ens flera gånger i månaden rekommenderar vi att den hamnar i era magar. Gör den det så är det helt och hållet på eget bevåg, vi fråntar oss allt ansvar!
Och tro nu inte heller att det är invecklat att kocka till, det kan verka så när man först läser receptet men det är så mycket enklare än vad det ger sken av.

Bra, då har vi alla hinder avklarade och är vi då överens så tutar vi och kör helt enkelt, varsågoda vi ger er karamelliserat kött:


Karamelliserat fläskkött (Babi Manis)  4 port
1/4 rödlök, tunt skivad
375 ml varmt vatten till blötläggning
125 ml varmt vatten till marinering
1½ tsk salt
½ lime, pressad
1/4 tsk mald vitpeppar
2 msk sambal oelek
5 msk fisksås
2 msk socker
2½ dl socker
600 g fläskkött i centimetertjocka strimlor
2½ dl kallt vatten
Häll det varma vattnet (375 ml) i en stor skål, lös upp saltet i vattnet och lägg i lökskivorna. Låt löken ligga i blöt några minuter, sila sedan bort vattnet och skölj av löken i kallt vatten i en sil.
Lägg tillbaka löken i skålen och tillsätt varmt vatten (125 ml), limejuice, vitpeppar, sambal oelek, fisksås,
2 msk socker och det strimlade köttet. Rör om så att allt blandas ordentligt, köttet ska vara helt täckt av marinaden. Låt stå under tiden som du fortsätter jobba vidare vid spisen.
Häll sockret (2½ dl) i en torr, kall stekpanna och ställ den på spisplattan. Sätt på plattan på ganska hög värme tills du ser att sockret börjar smälta så smått, då kan du sänka värmen till medelvärme.
När sockret börjar smälta så skaka försiktigt pannan så sockret smälter så jämt som möjligt, rör inte i det.
När allt socker har smält helt och blivit gyllenbrunt så tillsätter du kött, lök och marinad - väldigt försiktigt så det inte stänker varmt socker på dej! Rör hela tiden ordentligt runt med en träslev och var noga med att röra i botten på stekpannan så det inte bränner vid.
Bli inte orolig om sockret stelnar i klumpar när marinaden hälls i, det smälter snabbt igen.
Tillsätt det kalla vattnet, lite i taget, och rör försiktigt om.
Låt det småputtra på lägre medelvärme i 30-40 minuter och rör om då och då.
När vätskan har kokt ner och är som en tjock sirap är det hela klart och redo att avnjutas med kokt ris eller nudlar och en sallad.

Ja, det är mycket socker i maträtten, vi sa ju att det var en sockerchock:) Men bara gör det en gång i alla fall för att smaka, för det är verkligen hur gott som helst. Sen kan ni bocka av det från er "Att äta-lista", för ni har väl en sådan?
Receptet hittade vi i kokboken vi köpte med oss hem från Bali, "Indonesian Cooking" av Dina Yuen och det är garanterat inte det sista receptet vi kommer att prova från den boken.

I morgon bjuder vi på en annan chock, ingen nakenchock och ingen sockerchock - det har vi ju redan bjudit på, men vi kan väl säga så mycket som att det har med Bali och mat att göra. Spännande, eller hur?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

16 kommentarer:

  1. Har aldrig hört talas om karamelliserat kött... kanske inte så konstigt, en vegetarian som jag :) Kan man karamellisera quorn månne tro?

    Bali-chock låter finfint, ser jag fram emot!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men det borde man ju kunna, det tror vi absolut. Du måste ju prova och se hur det blir, vi blir nyfikna!

      Radera
    2. Håkan som fortsatt att fundera hälsar att du kanske ska hälla i allt från marinaden utom quornen och låta det koka ihop en stund, innan du tillsätter quornen.

      Radera
  2. Jag smakade en rätt som denna innan jag slutade att äta fläskkött. Jättegott vill jag minnas. Numera äter jag lamm och nöt nån gång men tror inte att det funkar att karamellisera. Möjligen kyckling.

    Spännande med nästa chock... Jag väntar - naket eller inte. Kram!

    SvaraRadera
  3. Åh, älskar chocker! Socker innehåller den klart, men ingen grädde och annat onyttigt. En spännande rätt helt klart.

    Kram Malin

    SvaraRadera
  4. Hihi, ja men vadå..karamelliserat är ju underbart gott!! jag karamelliserar lök i tid och otid och får alltid kommentaren "ska du ha socker i maten" och jo..det ska jag :P Ser supersmarrigt ut!! Kram Mary

    SvaraRadera
  5. Hihi, 2 msk! Jag läste varningstexten först och hade gissat på 2 dl, minst! :-D Karemelliserad lök är ljuvligt, säkert det här med!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hihi, skrattar bäst som skrattar sist:) Missde du möjligtvis de 2½ dl som står under de 2 msk?
      Ljuvligt, vilket som, helt rätt:)

      Radera
  6. Låter som en rätt jag provat på en buffé - och den var god, fast lite ovanlig i smaken först förstås.

    I Tyskland karamelliserar man stekt potatis ibland och det är mycket gott. Såg i dagarna ett recept på just det med rosmarin, vitlök, chili och balsamico i också. Står på min to-do-lista, kanske även på er nu?

    SvaraRadera
  7. jag hoppas ni borstade tänderna ordentligt efter den här sockerchocken! ;P fast det är ju bra för det är som huvudrätt och efterrätt i ett, så slipper man dra ut på det så mycket, om man har jobbiga gäster. hoho. det ser väldigt gott ut iaf!

    SvaraRadera
  8. Jag läste precis som Tina 2 msk och sen :-O 2,5 dl! Inget för de där LCHF-arna... Men visst jag skulle lätt kunna ha i större mängder honung i maten so why not. I ert kök låter allt gott!

    SvaraRadera
  9. En sak till vi har gemensamt, vi köper numera med oss en receptbok från ett nytt land vi besöker istället för onödiga souvenirer som efter några år kastas bort eftersom de bara står och samlar damm.

    I alla fall har frugan en "att-baka-lista" :)

    SvaraRadera
  10. Låter spännande och lite ovanligt. Så att man är sugen på att testa. Man kan ju hoppa desserten:)

    SvaraRadera
  11. I Trinidad- och Tobago är det vanligt att man använder karamelliserat socker för att få smak och färg på kött och i grytor(fast då har man inte så mycket socker), gott blir det i alla fall!

    SvaraRadera
  12. Det här låter spännande. Jag gjorde karmelliserad lök häromdagen och jag kunde inte sluta äta av den! Sött är gott och så blir man ju söt;)

    SvaraRadera
  13. Det ser läckert ut! Jag får barndomsminnen från då pappa brukade göra sötsura wokgrytor. Mums!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!