torsdag 16 augusti 2012

Okej, är ni redo?

För då kör vi.
I gårdagens inlägg så utlovade vi att det skulle bli ytterligare en liten chock idag och visst har ni suttit som på nålar och bara väntat på att få bli chockade? Visste vi väl:)
Visserligen så skulle vi ju inte pladdra på mer om vår semester, men vi kan ju pladdra på om vad vi köpte med oss hem, eller hur? Vi tänkte visa er något av det mest spännande som fick flyga med oss till Sverige, det blev ju en hel del shopping och naturligtvis var en del av det vi köpte med oss hem matvaror.

På en av våra utflykter så besökte vi en familj som odlade lite allt möjligt och sålde, kakaobönor som de gjorde kakaopulver på, olika tesorter, frukter och så kaffebönor. Och det är just kaffebönorna och kaffet som vi tänkte berätta för er om, för det är inte vilket kaffe som helst inte... Känsliga läsare varnas:

Kakaopulver, en riktigt stark variant med mycket smak av kakao så det behövs ytterst lite. 
Ginsengkaffe, smakar lite gräddkola och är ganska sött. 
Kaffebönor, Kopi (Kaffe på Balinisiska) Luwak, hela kaffebönor.

Kopi Luwak (i mitten på bilden) räknas till ett av världens dyraste kaffe och kommer från Indonesien. Just kaffebönan är en helt vanlig böna, men det är vägen till rostningen som är det spännande.. 
Det lever nämligen ett mårddjur, vid namn Palmmård, i just Indonesien och detta lilla djuret är väldigt förtjust i kaffebären som växer på kaffebuskarna. Lite kräsen är den dock och plockar bara de bästa bären som den smaskar i sej med stor glädje. Lowak är lokalbefolkningens smeknamn på det lilla djuret, och därav namnet på kaffesorten. 

Nu är det så att den lilla mårdens matsmältningssystem kan bara ta hand om fruktköttet i bäret, bönan som ligger inbäddad i köttet är alldeles för svår för mården att klara av, så den passerar rakt igenom lilla magen. 
När bönorna så kommer ut bakvägen så tas dom om hand av lokalbefolkningen som sorterar ut och rengör bönorna. Därefter rostas dom precis som vanliga kaffebönor för att sedan säljas till de som vill köpa. 
Om vi ville? Gissa! Vi hade bestämt oss för att först prova en kopp så det gjorde vi hos familjen vi besökte:

Oekj, here it goes...

Och smaken då? Jodå, det smakar kaffe, men är så otroligt mjukt och lent, en väldigt fyllig smak har det. 
Om det bekom oss överhuvudtaget att det varit ett matsmältningssystem inblandat? Nope, inte det minsta!
Nå, vad säger ni, blir det fler besök i Mårtenssons kök, eller var det för magstarkt?

Kopp, kopp!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

19 kommentarer:

 1. Detta kaffe har jag hört talas om. Tror nog av min bror som gillar lite specialkaffe. Vi kanske skulle testa det här hemma? Nåt djur måste det väl funka på. Inte vår dvärghamster Putte iaf, då hade han nog strukit med, så liten som han är.

  Kram Malin

  Nog vågar jag mig in igen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej en liten stackars hamster ska vi nog inte experimentera på... möjligtvis en iller.

   Kram

   Radera
 2. Hihi! Jag har hört om det här kaffet av min kompis, som varit på Bali. Jag är inte så känslig så jag hade gärna provat en kopp. Växtätare känns ju okej. Det är mer tveksamt hur bönorna skulle smaka om de passerat magsystemet på en köttätare, eller hur!?

  Visst är det roligt med mat som är lite annorlunda och exotisk! Jag får besök snart av två lärare från Uganda. De har aldrig varit utanför sitt lands gränser, och jag tror att de kommer att få en chock av allt de kommer att få se här i Göteborg. Jag ska bjuda dem på svensk husman någon kväll. Rotmos eller kålpudding? Vi får se.

  Kramar! (Fin bild förresten! Håkan ser nöjd ut!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där har u kanske rätt, kanske lite annan smak och "känsla"...
   Men ska du inte ta och bjuda dom på surströmming, gå "all in"direkt:)

   Kram

   Radera
 3. Har inte hört talas om det kaffet men det var intressant att läsa om. Vet dock inte om jag skulle vilja dricka det..
  Chokladpulvret däremot ser fint ut!
  Skulle också vilja till Indonesien ngn gång!
  =)

  SvaraRadera
 4. haha jisses, mycket ska man få höra innan öronen trillar av. Chockad nä inte då. Hade nog testat jag å. SO i´ll be back!

  SvaraRadera
 5. Jag har hört om dessa fina bönor och hur gott kaffet ska bli. Sedan är ju frågan om jag skulle kunna...
  Pappa jobbade för länge sedan vid vattenreningsverket och där en del av toaavfallet kom ut växte det mängder med tomater. De blev gödslade och sådda samtidigt...

  SvaraRadera
 6. Wow spännande har inte hört talas om det förut ligger lite efter här i Hjo med lyxvaror ; ) hi hi fina Håkan : ) kram Sofia

  SvaraRadera
 7. Inte ett dugg avskräckt och jag hänger kvar :-) Har hört talas om de där bönorna genom någon film tror jag, där någon riktigt snobbig finsmakare skulle uttala sig och inte hade en aning om "ursprunget", eller utsprunget kanske man ska säga :-)

  Så himla roligt att få fortsätta läsa vidare om er resa, och att handla med sig en massa gott hem är ju fantastiskt. Jag har blivit lite skraj över vad man egentligen får ta med sig hem efter att ha sett "Gränsbevakarna" från Australien t.ex. Men jag antar att man får "importera" sånt som är tillagat och förpackat så länge det inte hotar lokala floran. Fast i Sverige är det väl inte lika känsligt kanske...

  Mycket bra bild på Håkan måste jag säga, han är väldigt lik min husband minus skägget. En riktig snygging alltså ;)

  Kram + kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi blev allt lite skrämda på vägen ner när vi (för första gången) fick en lapp där man skulle deklarera om man hade mat mm med sig i väskan vilekt vi faktiskt hade. Det följer alltid med en spickekorv på vår utlandsresor, detbär så gott att smaska till en öl på balkongmyset:) Men när vi gick genom tullen, på rött, så viftade de bara igenom oss när vi sa vad det var vi hade med...
   Men nästa gång ska vi absolut ta och kolla upp lite med för det verkar ha förändrats en del.


   Jasså, det finns likheter där, Håkan rodnar och tackar för komplimangen:)

   Kramar

   Radera
 8. Se där, här får vi lära oss något nytt. Lät lite halvläskigt det där kaffet men vi återkommer! ;)

  SvaraRadera
 9. Ja, det kaffet har jag hört om, men inte testat själv! En annorlunda kaffevariant så att säga :) Nu är vi hemma från Bali, jag hälsade från er :) Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt, dej kan man lita på:) Du får ta och köpa på dej lite bönor näsra gång du är där.
   Kram

   Radera
 10. Det här kaffet hittade jag på Roliga prylar.se för ett tag sen. Där har dom de mest konstiga saker!!

  SvaraRadera
 11. Men jösses snacka om naturligt sammarbete..skithäftigt ju! Ingen har väl dött av det. Och är det dessutom gott så...:-))

  SvaraRadera
 12. Hört talas om det förut att det ska vara jättegott. trots att det passerat bakvägen :)

  SvaraRadera
 13. Skulle prova utan att tveka - huvudsaken är att det är koffein i ;-)

  SvaraRadera
 14. Vad roligt att läsa om någon som provat denna lilla kaffeböna. Jag har läst om bönorna många gånger men aldrig tagit mig för att beställa dem!

  SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!