söndag 7 oktober 2012

Helgrapport och helgmat!

I dag kommer ni att få vara med om en premiär här i vårt kök, något helt otroligt som faktiskt aldrig hänt förut! Känn er hedrade, vi bjuder er på två inlägg idag, denna oktobersöndag:)

Först ut idag var vårt sista (eller var det det?) inlägg om vår Matresa och nu är det dags för bonusinlägget, en liten rapport om gårkvällens middag. Familjen Persson var det som fyllde upp de annars tomma stolarna runt vårt matbord, Anneli, Thomas, Lovisa och Gustaf förgyllde vår lördagskväll. Vi snackade gamla minnen, Gustaf var mäkta stolt över sin nya kompis, Lovisa spelade diggig musik för oss på Spotify och naturligtvis åt och drack vi gott. Vi skrattade så vi fick tårna i ögonen och åt så att magarna stod i alla fyra väderstrecken, med andra ord en härlig kväll!

Till drinken, som ju var klassikern Vargtass (här ser ni den), bjöd vi på lite drinktilltugg, bl.a blev det smördegsrullar - mycket populärt både för barn och vuxna:


Smördegsrullar med ansjovisfyllning   ca 25-30 st
1 paket färsk smördeg
1 uppvispat ägg
2-3 hårdkokta ägg, hackade
½ burk á 240 g ansjovis, finhackade
½ dl finhackad persilja
svartpeppar
Rör samman ansjovis och ägg och smaksätt med svartpeppar.
Lägg ut smördegen och kavla ut den lite tunnare. 
Pensla degen med med ägg och bred ut äggröran på smördegen, strö på persiljan. 
Rulla samman som en rulltårta, på längden, och försegla sista biten med lite uppvispat ägg. 
Skär rullen i skivor, ca 1 cm tjocka, lägg på ett bakplåtspapper och pensla snittytan med ägg. 
Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter.
Servera gärna lite ljumna. 

Kvällens huvudrätt, kall rostbiff som eftermarinerats i en örtmarinad, 
serverad med potatisgratäng, sallad och marinerade haricot verts. 
Köttet passar kanonfint på buffébordet och då bör mängden räcka till ca 10 port. 
Vi var 4 vuxna som åt vars två portioner, barnen åt vars en, och när vi var mätta återstod ca halva köttbiten.

Eftermarinerad rostbiff   
1½ kg rostbiff
Lägg köttet i en ugnsfast form, den ska vara ganska trång så köttbiten precis får plats.
Stick in en köttermometer i den tjockaste biten av köttet och stek köttet i nedre delen av ugnen på 125 grader tills termometern visar 60 grader, ca 1½ - 2 timmar.
Under tiden som köttet står i ugnen gör du marinaden så den hinner svalna tills köttet är klart:
Marinad
1 liter vatten
½ dl salt
1 gul lök, klyftad
3 krossade vitlöksklyftor
½ msk krossade svartpepparkorn
1 msk av vardera rosmarin, basilika och dragon
Koka upp vattnet, tillsätt övriga ingredienser och ta grytan från plattan. Låt marinaden svalna.
När köttet är färdigstekt lägger du det i en skål, häller på marinaden så den täcker köttbiten och låter den ligga minst 5 timmar i kylen, gärna över natten.
Ta upp köttet och låt det rinna av, skär i tunna skivor och servera, gärna till potatisgratäng eller potatissallad.


Marinerade haricot verts
250 g kokta haricot verts
ca 3 msk olivolja
2-3 vitlöksklyftor, fint rivna
½ dl hackad persilja
Hetta upp oljan i en panna, tillsätt övriga ingredienser och låt det puttra någon minut.
Servera, antingen varma eller kalla, som tillbehör.

 Slutligen så, kvällens läskigaste foto! Kan väl passa bra nu när Halloween snart bankar på våra dörrar...
Lovisa och Gustaf agerar diskjockeys, Spotify går varm och önskemålen haglar. 
Då kan det vara skönt att bli osynlig en liten stund:) 

Annars har helgen varit bra, melodikrysset blev löst med lite hjälp av Ankis far som tog sig hem till oss mellan regndropparna som föll nästan hela lördagen. I dag har vi varit på en liten skogspromenad, hälsat på Ankis syrra som just är mitt i nerpackningen av sitt kök inför en stundande köksrenovering (nope, inte alls avundsjuka är vi!) och bara haft det allmänt avkopplande.
Snart är det middagsdags och vad som vankas har vissa av er redan fått ett smakprov på i vårt Facebook-kök. Vi kan ju informera er om att det doftar gott och att resultatet med all säkerhet kvalar in här!

Nu återstår bara för oss att önksa er alla en riktigt bra vecka!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

22 kommentarer:

  1. Låter som en mycket trevlig kväll!

    För mig som inte har samma yrke som Håkan så låter det lite *konstigt* att köpa rostbiff att göra rostbiff av ;-) Vad hade ni för fin köttbit?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt, det var det.
      Vad gäller köttbiten så var det alltså en bit rostbiff, en otillagad finfin sådan. http://sv.wikipedia.org/wiki/Rostbiff_(styckningsdetalj)
      Man kan även använda fransyska elelr innanlår av nöt.

      Radera
    2. Man blir aldrig för gammal för att lära sig något ;-) När jag läser rostbiff ser jag bara färdig rostbiff liksom... och mycket god potatissallad *lol*

      Radera
    3. Men se där, precis så är det ju:) Kul vi kunde vara till hjälp!

      Radera
  2. Det ser ut att ha varit en strålandes helg med massor av god mat (nu, håll ut så är det snart helg igen!).

    SvaraRadera
  3. Riktigt god meny:) Själv fick jag inte sådan fin middag blev matiga baugetter till lunch och MC-donalds till kvällsmat, men så kan det bli när på 25manna orienteringstävling :)
    Ha det riktigt bra

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Klart det får bli sisådär när man är på jätteorientering:)

      Detsamma

      Radera
  4. Mmmm... smördegssnurrorna! Langa över till mig också, så jag får i mig lite saltigt också,, sitter här och mumsar i mig kladdkaka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skulle vi gärna gjort om vi hade över, men de försvann i en flygande fläng!
      Kladdkaka kunde vi ju bytt med:)

      Radera
  5. Vilken mysig helgrapport. Ja fotot e lite scary ;)
    Två inlägg... är ni helt säkra på att allt nu är (slut)rapporterat? Kusmiteet var verkligen en hit! Önskar er båda en riktigt trevlig vecka och glöm inte att maila mig när ni får tid, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack sak du ha.

      Nja... man vet aldrig riktigt, vi sitter på lite foton som vi funderar på om vi ska visa... watch out!

      Mejla dej... har vi missat eller glömt något nu... nu blirvi lite oroliga men klart du ska få ett mejl:)

      Kram

      Radera
  6. Hmmm, ett spökfoto! Det är säkert Kajsa Varg som går igen för att ta del av era kulinariska läckerheter! Jag menar - vem skulle inte vilja vara en ande i ert kök??? Oj, så god mat ni lagat! Smördegssnurroran skulle jag kanske prova!? Jag är så skeptisk till ansjovis om det inte är i Jansson så klart. Men i era snurror skulle jag kanske gilla det?

    Tack för två fina inlägg! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan ju vara det, hugaligen om hon springer runt här och har koll på oss:)
      Gillar du ansjovis i Janssons så bör du gilla det i snurrorna också, inte alldeles för stor skillnad. Lycka till om du provar!

      Vassego,
      kramar

      Radera
  7. Måste ha varit en riktigt kul kväll när ni skrattar så att ni får tårna i ögonen :-) Förlåt, jag är obotlig ordmärkare eller så är det ett skånskt uttryck för att skratta sig fördärvad?

    Vilken härlig middag ni bjöd på! Jag älskar den typen av kött, tunnskuret och eftermarinerat. Och de där bönorna... Och potatisgratäng. What's not to like? Skulle vara ansjovisen i snittarna då men jag köper dem också!

    Vi hade poolutsikt men det gick ju att gå ut för att se havet vid hotellet. Kul att se inlägg om annat på hotellet som inte var kök eller restaurang :-) Frukosten är nog den bästa jag har ätit på hotell i Sverige. Jisses vad det fanns att välja mellan. Och miljön gör ju sitt till.

    Ha nu en riktigt bra vecka så ska vi hålla facklan brinnande tills det smäller nästa gång!

    Kramar till er och tack för ännu ett supertrevligt inlägg om ert matliv!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt Lotta, att du upptäckte "tårna i ögonen", det är vårt egna lilla skämt här i köket (så klart lite skånskt är det ju då...) Men så klart är det ju tårar som vi menar egentligen med det:)

      Klart du gör, du är ju nästan fiskälskare vid detta laget, eller hur?

      Ja, vi är böjda att hålla med om frukosten, har nog inte fått bättre i Sverige. Skulle kunna vara Hilton i Stockholm, men det fanns inga så goda ägg där inte. Vi har redan kollat att man kan komma in och käka frukosten om man vill, gissa om vi vill!

      Kramar till dej, och tack så mycket för att du kikar in och läser!

      Radera
  8. Vilken härlig mathelg! Jag skulle gärna äta alltihop men smördegsnurrorna blev jag alldeles jättesugen på. Salt och gott! Mysko med spöke i bilden ;0.
    Ja den där frukosten, får nog ta med familjen till Saltis på en söndagsbrunch. Saknar verkligen frukost/brunch ställen här. I Kanada var det ju jättevanligt med "all day breakfast" ställen som fick ett och annat besök på helgerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det kan ha varit snurrorna spöket var på jakt efter:)

      Brunchen kan vi absolut rekommendera, den har vi provat och var så nöjda så! Tror inte vi åt så mycket mer den dagen...Ni har ju hyfsat nära också. "All day" låter som ett mycket trevligt koncept, varför finns det inget sånt här, kan man ju undra?

      Radera
  9. ser så goda ut de där snurrorna, perfekt med smördegsmat.
    Och massa fina kort på god mat och trevliga människor. Ser ut som ni haft jättekul på matträffen:)

    SvaraRadera
  10. Vilka härliga rullar! Låter ju supersmaskigt!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!