onsdag 3 oktober 2012

Vi fortsätter matresan. Lördag, del 1.

Dagen efter den supertrevliga fredagskvällen var det dags att ta en resa i resan så att säga, vi gav oss nämligen iväg ut på Österlen med buss. Det blev en liten rundtur för att besöka några av de lokala producenterna av olika matprodukterna som man kan hitta häromkring.

Vårt första stopp var på Gunnarshögs Gård där familjen Nilsson tillverkar rapsolja och säljer, både på gården, i olika affärer och via en nätbutik. Det var den 4:e generationen som mötte oss när vi steg av bussen, närmare bestämt Erik, som visade sej vara en kille med ett sällan skådat brinnande intresse och en enorm glädje och stolthet över företaget och produkterna!

Erik i full fart med att förklara och visa rapsens väg från plantan till fröet som man sedan utvinner oljan ur.
Att få lyssna på honom var en upplevelse vi sent kommer att glömma, det han inte kunde var liksom inte ens värt att veta och förmodligen skulle vi kunna tillbringa hela dagen i hans sällskap utan att tröttna! 

Hela proceduren fick vi ta del av i tillverkningen, ja nästan i alla fall. Oljan i olika stadier, hur pass renad den är, på väg att slutligen hamna i de flaskor vi känner igen från affärerna. 

Sist, men inte minst fick vi så äntligen provsmaka alla de olika smaksättningarna som erbjuds. Våra favoriter som fick följa med oss hem blev ramslök och krondill - nya smaker för vår del och så naturligtvis citron som är en basingrediens i vårt skafferi sedan lång tid tillbaka. Utan citronrapsoljan klarar vi inte oss länge...

Nästa stop på turen var Petersborgs Gård vid Smedstorp, eller Smisstorp som vi säger här nere:) Här odlar man senap, både brun och gul, som sedan blir till olika sorters produkter som säljs på gården och i affärer. 
Våra all time favoriter är Whiskysenapen och den stark/söta varianten, så goda! Denna gången köpte vi med oss två andra varianter, en äppelsenap och en burk Jättestark senap, spännande att prova nya sorter. 

Sista stoppet för dagen blev Österlenkryddor som ägs av gamla bekanta till herr Mårtensson, Eva och Olle Olsson. Dock var ingen av dom hemma för vårt besök eftersom det var både äppelmarknad i Kivik och bondens marknad i Malmö samma dag, men deras son tog väl hand om oss istället. Så väl så att han faktiskt bjöd oss både på snaps och på choklad, bonuspoäng på det:) 

Här odlas det kryddor som sedan blir till en massa olika godsaker som fungerar både invärtes och utvärtes. Bland hyllorna hittar man dessutom lite inredningsdetaljer, vi sprang på en finfin ljuskrona till levande ljus som ska få pryda hemmet nu i höst och vinter. 

Hallonsnaps med smak av rosmarin och en chokladbit med hallon. 
Sofie och Anki, först lite avvaktande - ska vi... Men sen så - skål!

På väg hem så lyckades vi få busschauffören att ta en sväng förbi Håkans arbetsplats GeMa-livs i Köpingebro, tack för det Inge! Så nu vet alla som var med i bussen vart de ska bege sig när de är i krokarna och vill köpa på sej de smaskiga ölkorvarna eller av de andra charkuterierna:)

Väl tillbaka på Saltsjöbaden så stuvade vi snabbt in våra inköp på våra rum för att sedan återsamlas i restaurangen och påbörja nästa övning. Men mer om det i morgon:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

17 kommentarer:

  1. Oj!oj!oj! vad trevligt Ni verkar haft det,väldigt roliga stopp Ni gjorde!www.sportochspelkocken.se

    SvaraRadera
  2. Härligt härligt kära ni :) Era bilder ser bättre ut än mina.. vet inte varför mina blev suddiga. Onsdagskramar på er fina och ja, vi kommer absolut neråt till sommaren. Men först lite jul ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh Amy, du skulle bara visst hur många bilder som är suddiga på vårt minneskort, har nog raderat ca 100...

      Kramar tillbaka, så kul om ni dyker upp!

      Radera
  3. Härlig läsning! Så kul att se att det faktiskt skiljer sig lite grand i våra resebetraktelser - vad man har tagit till sig mer eller mindre och så.

    Visste inte att ni är bekanta med paret Olsson!

    Hoppas ni har en skön onsdagskväll med dulche de leche, minsann :-)

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ju så det är och ska vara, se det ur andras ögon är ju extra spännande.

      Jodå, Håkan har kontakt med dom via jobbet osv, samarbete med kryddning till korvar mm. och du såg ju hur det hälsades på gågatan, vi är ju bekanta med både den ena och den andra:)

      Jajamensan..

      Kramar!

      Radera
  4. Jamen skål då! Vad kul det var att komma förbi Håkans jobb. Så nu vet vi var vi ska stanna till om vi har vägarna förbi:)

    SvaraRadera
  5. Vilken spännande dag ni hade och så mycket ni fick se!
    Whiskeysenapen lät väldigt god.

    SvaraRadera
  6. Vilken matresa! Ni borde ha kontaktat SVT så att de kunde följt er och filmat er! Så snygga som ni är i era kockmössor (jag såg allt hos Malin) så får ju t.o.m. Per Morberg maka på sig...

    Jag älskar Kivik och har fantastiska matminnen därifrån. Hela Skåne är fantastiskt och jag längtar dit. 20 oktober ska jag till Lund, men det blir ingen matresa utan sjukhusbesök hos pappa. Men lite skånestämning kanske jag hinner få? Stor kram till er båda!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den är verkligen så bra! Ja, nu får han hålla sej undan, här kommer matresenärerna:)

      Så tråkig anledning att resa till Skåne för, vi ska tänka på dej, men lite stämning ska du säkert få med dej.

      Kramar till dej

      Radera
  7. Så mycket fint mathantverk det finns. Ska bli extra kul att se vad alla hittar på med rapskakorna. Största bekymret med oljorna blir att vå dem att vara länge...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det finns verkligen en oerhört mängd, vilka människor de är med så stort intresse! Härligt.
      De där rapskakorna står i köket och bara väntar på att inspirationen ska ta hand om dom, får se vart det bär av. Hojta till när de är slut så skickar vi upp nya!

      Radera
  8. Verkligen jätteroligt med allas olika berättelser och bilder. Hoppas det blir ny träff snart igen! Kram

    SvaraRadera
  9. Visst är det, vi får återuppleva det många gånger, så härligt!
    Japp, det ser vi också fram mot,
    kramar

    SvaraRadera
  10. Vilken härlig helg ni har haft och vilket bra tips. Har varit inne och kollat på deras hemsida också! Kul att läsa allas inlägg och se alla bilder! Ha en skön helg! :)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!