torsdag 9 maj 2013

Het korv och provsmakning

Det går hett till i vårt kök just nu, är det inte heta kladdkakor så är det heta salsor:) Och vi ska inte vara mildare idag, nej då för nu är det dags för en spicy färskkorv att göra entré! I vårt samarbete med Heinz så har vi ju fått testa deras nya heta såser och Håkan fick genast för sej att smaksätta en korv med en av smakerna. Efter lite provsmakning så föll valet på den mildaste av dom tre, dels för att den skulle passa alla i sällskapet med också för att den rökta chilismaken skulle gå fint till resten av ingredienserna. Korven bjöd vi på våra fiestagäster som gladeligen satte i sej av både den och ramslökskorven.


Chipotle och vitlökskryddad korv
500 g färskött
60 g kallrökt sidfläsk
100 g späck
1 g svartpeppar
4 g mörkt muscovadosocker
7½ g salt
2 tsk Heinz Hot Sauce, Chipotle & Garlic
Bäst resultat får du när alla ingredienserna till korven är riktigt kalla.
Mal kött, späck och sidfläsk på mellanskivan i din köttkvarn, ner i en skål.
Blanda ner övriga ingredienser och blanda samman smeten väl.
Stek en klick smet och smaka av så du är nöjd med smakerna.
Börja stoppa korven - lämna först ca 3 cm fjälster tomt innan du låter smeten gå i, efter ca 15 cm så lämnar du lite fjälster tomt igen och snurrar korven runt några varv så en ände bildas.
Upprepa tills smeten är slut.
Klipp av korvarna från varandra, lägg i kylen så de får vila några timmar innan du steker dom på ett stekjärn på svag värme tills de blivit fasta, ca 15 minuter.
Korvarna ska ha en innertemperatur på 70 grader när de är klara.
Man kan även steka korvarna så de får en yta först på stekjärn och därefter låta dom steka färdigt i ugnen.

Under middagen så hade vi lite provsmakning av de olika varianterna av dessa "Hot Sauces". Dels testade vi dom alla tre till förtugget, alltså korvar, nachos, guacamole och salsa, och dels så stänkte vi dropparna på huvudrätten, fajitas med entrecote.
Ungefär så här blev vårt provresultat:


Först ut den röda, lite snällare såsen med smak av chipotle, rökt sådan, och vitlök. Gjord för att passa t.ex i marinader, korvar eller i hemburgarna.
Denna gillade vi alla, även om de två i gänget som verkligen gillar när det smakar hett tyckte den var lite för klen i smaken... Vi kom fram till att det var denna såsen som passade bäst att stänka på wrapsen som vi åt till huvudrätt.

Nästa sås är den gula som smaksatts med den gula Habanerofrukten, denna såsen är den hetaste i gänget och har fått en liten touch av sötma för att få rätt balans.
Här gick åsikterna brett isär. Håkan och Jonny tyckte att detta var såsen som förtjänade guldkronan, den godaste och smakrikaste av de alla, medan Anki inte ens nändes smaka...
Övriga i gänget gav sig dock på den och var rörande överens om att den var het, så het!

Den gröna medelstarka varianten så som har fått smak av grön jalapeno och funkar fint att smaksätta guacamolen med eller att stänka i salsan.
Vi enades till slut om att Jalapenosåsen är den mest användbara bland smakerna och styrkorna.
Här är det lätt att öka på styrkan genom att droppa i lite mer, bara provsmaka sej fram till rätt hetta som passar det flesta som ska äta maten. Denna färgen var den som det gick mest åt av och som alla skulle utöka sina kryddförråd med.

Håll nu era ögon lite extra öppna här för snart så blir det tävling i köket, en grill står på spel och det kan väl vara en perfekt vinst med tanke på kommande grillsäsong?
Ha nu en fortsatt fin ledighet, säkert är det flera av er som passat på att lägga lite långledighet nu i samband med kristiflygare. Men oavsett hur ni gjort så hoppas vi att ni har det riktigt härligt!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

I samarbete med Heinz

9 kommentarer:

  1. Mmm...gott, gott, som vanligt, med era underbara smarriga korvar! :)
    Spännande med tävling! :)
    Ha en fin kväll!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  2. Jag och Lars börjar få lite korvstopparabstinens faktiskt. Har gått för lång tid sedan sist. Får bli vildsvinskorv här näst. Har köpt på oss ett svin. Ni äter endel vildsvin har jag för mig?

    Er korv verkar spännande och såserna likaså.

    Kram kram

    SvaraRadera
  3. Grillen - jag håller utkik efter den! :-)

    SvaraRadera
  4. Spännande med egna korvar:)
    Ha en fantastisk kväll!
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  5. Det får bli till att testa de där såserna tror jag bestämt! När jag ska få tid över till att göra egen korv låter jag vara osagt :-/

    SvaraRadera
  6. Jisses så duktiga ni är i ert kök på att få ihop korvar i olika smaker och hetta!!! De ser även så perfekta ut, proffsigt värre! Heta kramar vänner:)

    SvaraRadera
  7. Ramslök är den nya kryddan. Malin hade tyvärr slut på den goda oljan med denna lök, när vi var i hennes butik igår. Jag har inte sett ramslök till salu - var köper ni er?

    Vinna en grill kan väl aldrig vara fel. Heta kramar från ett mulet Varberg. I dag ska vi äta smörrebröd och dricka vin vid Varbergs fästning. Bilder kommer på Instagram (host host).

    SvaraRadera
  8. Håller med Remsan - det får bli till att prova såserna! Kan ju inte vara annat än succé när man är gift med en chiliälskande Calle... :=) Hoppas ni får en superfin helg!

    SvaraRadera
  9. Vilka härliga och proffsiga korvar ni gör hela tiden, man blir så sugen! Egna korvar går ju att variera i det oändliga. Måste vara underbara att lägga på grillen i sommar!
    Ha en härlig helg!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!