onsdag 3 juli 2013

Springsteen i högtalarna och ballonger i taket!

Dagens "gissa middagen-bild" på facebooksidan var en närbild på en av delarna till kvällens måltid, vi zoomade in ett nybakat hamburgerbröd och rätt svar fick vi från Roger, grattis säger vi! Visserligen var det inte pulled pork som hamnade mellan bröna, det fanns det inte riktigt tid till, men det kommer det med all säkerhet att göra någon gång framöver. Idag hamnade där istället en sån där mald biff, mera känd som hamburgare eller hemburgare och några smaskiga tillbehör.
Vi körde i vanlig ordning på ättiksgurka, majonnäs, ketchup, tomater, sallad och lök men lade även till bacon på dagens serveringsfat, bara att plocka från fatet och bygga ihop efter eget behag.

Istället för pommes så hade vi sugar snaps, gott det med.

Hamburgare    ca 6 st
500 g högrev, helst en bit med insprängt fett för att få en saftigare burgare
1 rödlök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, fint hackade
1 msk smoked barberquesås (vi använde Hellman's)
1 msk fransk senap
1 msk Lawrey's kryddsalt
Har du tillgång till köttkvarn så maler du ner köttet tillsammans med rödlök och vitlök, du bestämmer själv om du vill ha färsen grovt eller fint mald. Annars ber du personalen i affären att mala köttet till dej, eller så köper du helt enkelt färdigmalt oxkött.
Blanda färsen med övriga ingredienser och forma till platta biffar.
Stek, eller grilla, burgarna på ett grilljärn och servera med valfria tillbehör.

En ytterst smarrig coleslaw är ju så himla gott att servera till hamburgaren.
Skulle ni dessutom bli sugna på ett extra gott hamburgerbröd att packa in era hemburgare i så ska ni så klart ha det och det bästa sättet att få sådana är att baka egna. Tro oss, vi ljuger inte när vi säger att av alla hamburgerbröd vi smakat så är dessa helt outstanding!
Skulle någon sitta på ett recept som ni tycker är bättre så får ni mer än gärna slänga in det till oss, för då vill vi testa det. Men tills vidare så kör vi på detta receptet som vi hittade på "Allt om mat"s hemsida:


Hamburgerbröd   12 st
1 dl vatten
2 dl mjölk
25 g jäst
4 msk olja
½ msk socker
2 tsk salt
1 ägg
1½ dl durumvetemjöl
7-8 dl vetemjöl
Vatten och mjölk ska vara fingervarmt, ca 37 grader.
Smula ner jästen i en skål och lös upp den i den varma mjölken och vattnet.
Tillsätt alla övriga ingredienser, spara en del av vetemjölet till du ska baka ut degen till bullar.
Arbeta samman en smidig deg och låt den jäsa övertäckt på en dragfri plats, 45 minuter.
Ta upp degen på mjölat underlag, dela i 12 lika stora bitar som du rullar till bullar och plattar till.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, strö på sesamfrön eller durumvetemjöl och låt bullarna jäsa övertäckta ca 30 minuter.
Grädda bullarna på 225 grader mitt i ugnen ca 10 minuter, när de har en innertemperatur på 95-96 grader är de klara.


Till sist bjuder vi på lite bonusmaterial, eller som det brukar heta "never before seen pictuers". Här sitter vi och äter våra måltider, visserligen har vi inte ballonger i taket och sugrör i glasen var och varannan dag, men servetter och underlägg finns alltid på plats:)
På plats finns också flaskan ni ser på höger bildhalva, fast den står så klart i kylen när den inte används. Fast används gör den faktiskt ganska flitigt eftersom det är den enda rökaromen som vi båda gillar, husfrid stavas det visst...
Bordet har, som ni ser, fått en liten temadukning, dagen till ära. Visserligen är det först i morgon som det stora landet i väst firar sin nationaldag, 4th of July, men vi tog ut dagen lite i förskott och festade till det lite, kändes passande till dagens måltid. 
Med lite Bruce i högtalarna så var middagen komplett!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

13 kommentarer:

  1. Hemburgare är bland det bästa som finns! Men den gubben med sugar snaps går inte. Rör icke mina pommar till burgaren :-) Hi hi, jodå. Det kan väl gå nån dag när vågen nyss har visat lite för höga siffror...

    Kan tipsa om att Andy med En herrans mat har provat att baka flera olika sorters hamburgerbröd. Kika gärna in hos honom om ni vill testa fler sorter.

    Tänk! Det där bordet har jag suttit vid :-)

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst är det det! Och visst saknade vi också pommesarna, men när andan faller på och det endast finns nypotatisar på lager så gäller det att tänka om:)

      Då ska vi absolut ta och kolla in bröden hos honom, H. brukar ju kika in där lite då och då. Tack för tipset, Lotta!

      Jajamensan, tänk för att det har du och du är hjärtligt välkommen att slå dej ner igen vännen!
      kramarna till dej

      Radera
  2. Mmm...smaskens! Blev jättesugen på grillade hamburgare nu!
    Och så passande inlägg just idag med hamburgare när det grillades sådana goda i Grillmästarna på tv 4:)
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så smaskens var dom, bara att brassa på egna varianten:)
      Eh... grillmästarna? Det är något som gått oss helt förbi, menar du att det finns ett grillprogram på tv? Det ska vi absolut hålla koll efter, tack för tipset Lana!
      Kramar

      Radera
  3. Hemmagjorda burgare är helt klart de bästa! Jag tycker oftast att det är svårt att få plats med allt i brödet så jag jag äter gärna burgarna med en massa gott på och bara en brödhalva i botten.
    Hm... Kanske ska äta något gott och fira tillsammans med USA idag. Burgare är ju aldrig fel!

    SvaraRadera
  4. Haha, jag trodde ni varit på konsert! Fast jag hade helt klart föredragit era burgare framför konsert med Bruce :-)

    SvaraRadera
  5. Vilka härliga burgare!! Och ballonger i taket! Varför har man inte det oftare!Och så bordet...Jag har säkert sagt det förr...Men erat matsalsbord! Så snyggt det är! Andas hemtrevnad så in i bomben!
    Ha det!
    KRAM

    SvaraRadera
  6. Man ska tamigtusan aldrig underskatta en riktigt vällagad hemburgare! Nu tycker jag ju inte det är så noga med USAs nationaldag, men HEY - en ursäkt att käka burgare! ;) Och så fint ni har det med de gröna stora växterna.
    Ha en fin helg nu, KRAM!

    SvaraRadera
  7. Det där med bonusmaterial gillas helt klart! ;) Jag har ju haft förmånen att se IRL hur fint ni har det. Härligt att ni firade 4th of July också, kram på er!

    SvaraRadera
  8. hemgjorda hamburgare är ju något av det godaste som finns att äta faktiskt :) med massor av mumsiga tillbehör! inlagd rödlök är jag helt insnöad på för tillfället till mina burgare.

    jag bakade egna hamburgerbröd för nån vecka sen men de blev inte alls bra, bara torra :( ska nog testa erat recept istället då, för de där man köper är ju inte alls roliga heller...

    Kram!

    SvaraRadera
  9. Burgare är ju alltid gott! Jag köpte Flippin Burger-boken till Olof häromdagen. (självklart med en självisk baktanke, hähä ;-) Trevligt att se hur ni har det! Men snart får vi ju se det LAJV, det är ju ännu bättre! :-) Kram på er!

    SvaraRadera
  10. Men hörni, de där bröna ser inte ut att gå av för hackor! De tror jag nog att jag inte kan klå faktiskt. Man bara måste ju älska en redig burgare, hemmagjord och med massa gott på. Behöver inte bli så värst onyttigt heller. Och det skadar ju inte.

    Kul också att se en liten glimt av hur det ser ut hos er, mer än på tallrikarna! Ha en skön helg nu, kramar!

    SvaraRadera
  11. hamburgare på högrev. kan inte bli annat än galet gott!
    Lena från make a head food

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!