fredag 20 december 2013

Delad glädje är dubbel glädje!

Hur har ni det med era julklappsinköp, är ni färdiga shoppingen eller hoppar ni kanske helt enkelt över att byta julklappar? Kanske har ni några kvar att handla men inte en susning om vad som ska packas in? Lugn, bara lugn, för idag har vi kommit fram till Mårtenssons julklappstips här i köket.
Vi gjorde redan i fjol en lista över olika förslag till "alternativa" julklappar, klappar som gläder fler än mottagaren. Den listan är nu uppdaterad och dessutom har vi letat upp flera nya inköpsställen där du kan hitta gåvor som gör skillnad i flera människors liv.Barncancerfonden har lite olika variationer för dej som vill ge bort en julgåva i deras namn.

Ecpat, som arbetar mot sexuell exploatering av barn, har även dom möjligheter för dej att donera en julgåva.

Hos Läkare utan gränser kan man både bli månadsgivare och ge bort högtidsgåvor.

Childhood har en webbshop där du bland annat kan köpa deras välkända fina pärlarmband och ge bort till en vän i jul. Handar du sedan dina citrusfrukter och blomsterbuketter i en ICA-affär så skänker de en del av kostnaden till Childhoods arbete.

WWF uppmärksammar tjuvjakten i Afrika och har flera olika paket man kan köpa som julgåva för att stödja och öka på antalet parkvakter. T.ex så räcker 200 kronor till 10 dagars mat och förnödenheter för en parkvakt. Även här kan du bli fadder, varför inte till en orangutang eller till Östersjön.

Svenska kyrkan har även dom en webbshop där du hittar bl.a skolpaket för barn i Sudan.

Även hos Glädjeshoppen finns det olika paket som t.ex; starta eget bidrag till kvinnor i Indien, trädplantering i Himalaya eller kaffeplantor till ensamma mammor i El Salvador.

Sitter ni på fler bra tips som vi kan fylla på vår lista med så hojta till i kommentarerna så lägger vi till dom. För vår del har det redan blivit lite shopping hos flera av deltagarna på listan och vi hoppas att de blir lika uppskattade som de vi gav bort i fjol.

Nu hoppas vi att ni alla får en riktigt härlig helg, fylld med god mat och dryck. Och ta det nu lugnt i de sista julförberedelserna, glöm inte bort att njuta lite också mellan varven - helst hela tiden:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

17 kommentarer:

 1. Tycker det blir mindre och mindre klappar för varje år vilket känns bra. Tycker det roligt att köpa om man kommer på något bra. Självklart ska man inte glömma de som inte kan köpa och att man kan skänka en slant till de som behöver de bättre. Bara att låta bli att köpa den sista julklappen. Bra initiativ!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är precis samma här också, visserligen är det inget julklappsbyte hos Håkans familj men vi brukar ändå "handla" till dom från någon av dessa.

   Radera
 2. Såna här julklappar är det bästa! Vi vuxna byter inga julklappar med varandra i vår familj. Det är bara en massa stress att köpa julklappar till andra. Det viktigaste med julen är att få en mysig dag tillsammans. Det håller väl kanske inte barnen med mig om...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är dom, precis som att få umgås tillsammans och bara ha det mysigt! Fast att barnen inte håller med förstår vi, det är ju inte så länge sedan vi också var barn:)

   Radera
 3. Jättebra tips! Och vilket fantastiskt sött tomtepar!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så bra att de gillas, vi vill minnas att även du hade en liknande lista i fjol?
   Men visst är dom söta, de står i vår hall och önskar välkomna hem till Mårtenssons:)

   Radera
  2. Stämmer. Har haft en i år också. Där finns några som ni kan komplettera er lista med.http://kjerstismatochprat.blogspot.se/2013/12/idag-tar-dr-mukwege-emot-det.html

   Radera
  3. Kanoners Kjersti, tack för tipset och länken, kompletterar gör vi så gärna så!

   Radera
 4. Många bra tips, bra att ni sprider budskapet att delad glädje är dubbel glädje! <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, härligt att det uppskattas, och visst är det så sant det gamla uttrycket!

   Radera
 5. Vilka bra tips : ) hur har det gått med julkorven i år? God Jul kära Mårtenssons : ) kram från Hjo/Sofia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanoners Sofia, bra att de kan komma till nytta! Jo tack, Håkan kämpar på jobbet med både julkorvar och allt annat som hör julmaten till, trött som bara den på kvällarna och slocknar tidigt. Fast idag var det tidigt avslut, tack och lov:)

   God jul till dej också,
   kramar

   Radera
 6. Vilken bra lista! Fler julklappar borde vara sådana som faktiskt gör skillnad...
  God jul
  // malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men visst borde det vara så Malin,
   god jul till dej också!

   Radera
 7. Jag har kanske inte alltid så stor nytta av era recept, vi gillar inte riktigt samma saker, men så är jag väldigt kräsen också och äter inte så varierat. :)
  Men jag älskar denna blogg, därför att ni är två glada, positiva, härliga personer som alltid tycks njuta av livet! Det är en stor fördel att kunna se glaset halvfullt, istället för halvtomt, som ni tycks göra.
  Jag får så mycket livsglädje bara genom att läsa bloggen, därför tittar jag in här nästan varje dag. Och ibland så får jag lust att testa något nytt recept, bara för att det låter så härligt när ni skriver om det och visar upp så fina fotografier. Tack för allt som ni ger mig som läsare!
  God Jul & Gott Nytt År!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså Linda, du har nog ingen aning om hur otroligt glada och stolta vi blev när vi läste din fina kommentar! Det värmer något så makalöst mycket ända in i hjärteroten ska du veta, och gör verkligen allt jobb med köket så väl värt att göra, oavsett om du gillar samma mat som vi eller inte:)
   Att vi kunde ge någon vilt främmande människa livsglädje hade vi väl aldrig kunnat ana när vi satte i gång här, vilken fantastisk känsla och tack för att du gav oss den!

   Hoppas att du får en underbar jul och ett riktigt bra nytt år!
   Kramar från Mårtenssons

   Radera
 8. Vilken bra lista, den här ska jag spara ner. Jag har redan skänkt bort lite julklappar bla till Cancerfonden men det kommer ju fler jular och även födelsedagar framöver. Ingen i min familj önskar sig något och vi har för tillfället inga barn - alla har blivit stora liksom - så vi har inga julklappar däremot försöker vi ändå att ge till andra.
  Jag köpte dock en julklapp till mig eftersom jag gillar att läsa och särskilt om gripande historier, så här får jag en bok samtidigt som en del av priset går till läkarmissionen: http://www.lakarmissionen.se/portal/page/portal/lakarmissionen/nyhetsarkiv/visa?element_id=15132666

  God Jul igen! /Anna J

  SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!