måndag 16 december 2013

Nu sätter vi full fart mot julbordet, glasmästarsillen är först på banan!

Nu tar vi sats mot julen här i köket och ägnar hela veckan åt juliga tips och recept! Hela året har vi suttit på flera recept och bilder som vi bara väntat på att få dela med oss av till er, bilder och recept från förra årets jul i det Mårtenssonska köket. Eller det Persson-Janssonska köket ska vi kanske säga, för det är ju där vi spenderar en stor del av vår julafton.

Julbordet hemma hos Ankis syrra med sambo hjälps vi åt att ordna julmaten till och för vår del innebär det en del sillinläggningar och flera charkuterier från Håkans tillverkning på jobbet. Ni som hängt med oss här ett bra tag nu vet säkert vid detta laget att vi tillhör de som verkligen gillar sillinläggningar och tycker att det är kul att testa nya varianter. Samtidigt har vi ju också har våra favoriter som hängt med sen tiden då Ankis mor fanns med oss och var den som stod för sillinläggningarna till julmaten, då det serverades i runda slängar 20-talet olika sorter! Riktigt så många blir det inte längre, men vi brukar hamna på en 8-10 stycken i alla fall.


Först inläggning ut är en riktigt gammal hederlig klassiker på sillabordet, när vi väljer att kicka igång julspurten med glasmästarsill. Detta är receptet som Gun alltid använde sej av och det finns i tryggt förvar i bland alla andra recept och anteckningar från dom jularna. För vissa av oss är morötterna i inläggningen väldigt populära, dom blir väldigt krispiga och syrliga i smaken och är smaskiga att knapra på - även för de av er som inte gillar sillen så värst mycket:)

Glasmästarsill
4 salta sillfiléer (eller inläggningssill, sk urvattnad sill)
1-2 små rödlökar i skivor
1 liten morot i skivor
1 bit pepparrot i skivor
2 tsk kryddpeppar
2 tsk hela gula senapskorn
2 bitar färsk ingefära
2 lagerblad
Dra bort skinnet från sillfiléerna om det sitter kvar. Lägg sillen i riktigt med kallt vatten och låt den ligga i ca 8 timmar. Använder du sill som redan är urvattnad - inläggningssill - så hoppar du över detta.
Skölj sillen och låt den rinna av, skär i bitar på 2-3 cm.
Lag
1 dl ättikssprit
1½ dl vatten
1½ dl socker
Blanda samman lagen och koka upp den så att sockret smälter, låt kallna.
Varva sillbitar med lök, morot och pepparrot i en burk, tillsätt kryddor och häll på lagen.
Låt inläggningen stå kallt 2-3 dagar innan serveringen.

Resten av veckan kommer vi alltså att bjuda på julmat här i det Mårtenssonska köket och vi kan redan nu avslöja att det i morgon även simmar in en sillinläggning, en variant av det lite hetare slaget.
Nu är det dags för dessa skåningar att bänka sig vid matbordet och hugga in på rester från gårdagens pajiga middag. Vi önskar er en fortsatt bra kväll och hoppas att ni kikar in i morgon igen!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

6 kommentarer:

  1. Bäst att hålla utkik här då. Man vill ju inte missa något av vad som serveras på julbordet:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör du rätt i, inte värt att riskera nåt:)

      Radera
  2. Jag VILL verkligen tycka om sill. Ni (och många andra) gör så spännande inläggningar såhär års... Jag vill määää! Men men, jag får göra annat spännande i köket istället ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men det är ju så det är, man kan ju inte gilla allt:) Och tur är väl kanske det, för tänk hur tråkigt det hade varit om vi alla hade haft samma smak. Att du gör annat spännande i köket är ju helt klart:)

      Radera
  3. Det har fallit på min lott att göra ett par sillinläggningar till julbordet! Har ni några säkra favoriter att tipsa om?

    Jag ska besöka en skola i Pakistan. Mina elever har förberett här hemma och vi kommer att ha ett utbyte med den skolan där. Jättespännande ska det bli:)
    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. VI har båda två våra absoluta favoriter, för Håkans del är det Branteviksill och Ättarpssill - för Ankis del är det citrongravadsill och fetaostsill, du hittar alla fyra i detta inlägget som du sedan kan klicka dej vidare till recepten via:
      http://martenssonskok.blogspot.se/2012/12/sillkavalkad.html
      Dom är alla fyra ganska olika, men Brantevik brukar nog vara den som går hem för de allra flesta.

      Så spännande din resa låter, det ska verkligen bli intressant att få läsa om sedan!
      Kramar

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!