söndag 5 januari 2014

Porchetta, gott att fira med!

Alltså fråga oss icke vilken dag det är idag för vi har baske oss knappast den blekaste aning... det var fredag på en lördag igår, idag är det lördag på en söndag och det är dessutom en afton som följs av en söndag på måndagen... Kan det bli annat än förvirrat? Att det sedan har varit slöa lediga dagar i två veckor hjälper ju inte till direkt, men vem är vi att klaga?

En av dessa förvirrade dagarna fyllde vårt kök alltså fyra år och den firades i finaste sällskapet minsann, vi bjöd hit Freddy på en bit mat för att sedan gå på bia*, en tradition lika gammal som den första Harry Potterfilmen. Vi tre har nämligen sett alla HP-filmerna och alla Sagan om ringen-filmerna tillsammans och nu är det Hobbit som gäller, en väldigt trevlig tradition om ni frågar oss. Fast den tjyvatjocka känslan som infinner sej efter största lådan popcorn med tillhörande dryck är inte vidare trevlig, men dock en tradition och sådana ska inte brytas:)

Våra Instagramföljare fick en liten föraning om vad det var som skulle serveras i köket när vi la upp en köttig bild på förberedelserna. Bilden på den färdiga middagen tillhör väl inte de allra bästa men efter lite meckande så blev den lite bättre i alla fall... ja, ni får försöka överleva:)


Förberedelserna avslöjade att det var porchetta som stod på menyn (inte bruchetta som en viss Amy läste det som:)) och en sådan tar sin lilla tid i ugnen, i runda slängar 2½ timme men det är väl värt sin väntan. Det blir verkligen saftigt och smakrikt, nästan så det inte kräver kniv eller någon större ansträngning att tugga! Fyllningen slängde mister M samman lite efter eget huvud och det gillades av våra smaklökar.
Italien är ursprungslandet för detta fyllda fläskkött som egentligen lagas till över öppen eld, men med tanke på grannar och brandfaran så valde vi att använda ugnen istället för att tända eld på trägolvet i köket. Vi rekommenderar att ni gör detsamma: 

Porchetta 4 port
1½ kilo sidfläsk med eller utan svål
2 msk grovt havssalt
1 msk socker
3 vitlöksklyftor, fint hackade
2 schalottenlökar, fint hackade
½ kruka färsk oregano
½ kruka färsk timjan
½ pkt bacon, halverade skivor
1 citron, rivet skal
1 msk fänkålsfrön, malda
nymald vitpeppar
Till formen:
2 dl rött vin
1 dl vatten
ca 6 st katrinplommon
Antingen så ber du någon i affären där du köper köttet att fläka upp köttbiten till dej så det blir två halvor som hänger samman på ena kortsidan, eller så gör du det själv. Det är inte alls svårt!
Gnid in både under- och översida med salt och socker och låt sedan biten ligga en stund i kylen så smakerna får en chans att tränga in.
Fördela sedan de övriga ingredienserna på köttet och rulla därefter ihop biten från kortsidan, som en rulltårta och bind samman runt om med ett steksnöre.
Fräs köttrullen så den får fin färg runt om och lägg sedan över den i en ugnsfast form, vispa ur stekpannan med vatten och häll det i formen tillsammans med vin och katrinplommonen.
Ställ in formen mitt i ugnen på 140 grader i ca 2½ timme, använd gärna köttermometer som ska visa 70 grader när köttet är färdiglagat.
Låt köttbiten vila under aluminiumfolie 15 minuter innan du skär upp och serverar.

Till vår porchetta bjöd vi en vanlig risotto och en snabbfräst grönkålssallad.

Risotto
2 schalottenlökar, fint hackade
1 stjälkselleri, fint hackad
1 msk olivolja
2 msk smör
3 dl avorioris
någonstans runt 1 liter varm grönsaksbuljong
1 dl riven parmesanost
rostade pinjenötter efter eget tycke och smak
Hetta upp olja och smör i en tjockbottnad gryta och låt lök och selleri mjukna där i under omrörning, det får inte ta färg.
Tillsätt riset och låt det fräsa med tills det blir genomskinligt.
Börja sedan hälla i den varma buljongen, någon deciliter i taget och rör om under tiden som det kokar in i riset. Fortsätt hälla i buljongen och röra tills riset är färdigt, det ska fortfarande lite tuggmotstånd kvar i kornet när det är klart.
Blanda ner parmesanost och smaka av.

Grönkålssallad
10 stjälkar färsk grönkål
2 vitlöksklyftor, fint hackade
½ citron, rivet skal och pressad saft
salt och svartpeppar
grovt riven parmesanost till servering
Skölj grönkålen, dra bort de grova stjälkarna och dela bladen i mindre bitar.
Fräs kålen i olja en kort stund och tillsätt sedan vitlök, citronsaft och skal.
Låt det hela fräsa några minuter och smaka av med salt och peppar.
Servera med parmesanost.

Nu väntar ytterligare två dagars lojt leverne innan verkligheten åter drar igång, vi ska se till att göra så gott vi kan för att njuta av dom. Kanske en promenad iklädda regnkläder idag, vem vet.
Vi önska er alla en fortsatt fin helg!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
* vi säger så här nere i trakterna om bio:)

17 kommentarer:

  1. Visst är det kul med biotraditioner! Jag + syster + bror startade förra året med första Hobbitfilmen, vi hade superkul! Så jag har längtat hela året...
    Då svek vår käre bror så min syster och jag fick ta bussen istället och tröstshoppade innan filmen. Mycket dyrare heldag än väntat och tyvärr inte alls lika kul som förra året. :(
    Tyvärr upplevde vi filmen både som mörk (kanske de värdelösa 3D-glasögonen?) och ganska trist och händelselös. Sällskapet gör allt! Och vi saknar vår bror som vi tydligen har förlorat till den "mörka sidan" nu... :( Det är tydligen fel på oss systrar eftersom våra två bröder inte vill hålla kontakten nu i vuxen ålder. :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det trevligt, men inte så trevligt när de upphör avsett anledning. Så tråkigt att det inte blev som ni hade tänkt er med er bioträff, men shopping är ju bra som plåster. Vi tyckte också att filmen var lite mörk och det kan säkert haft att göra med glasögonen.

      Radera
  2. Det är bara en kommentar som duger här. Ååååååååååååååh!
    PS Vi har också avverkat Hobbit med familjen, det är tradition även hos oss. DS

    SvaraRadera
    Svar
    1. :)
      Härligt att det är fler än vi som har samma tradition!

      Radera
  3. Låter gott. Jag kanske skall våga mig på att testa det ...
    God fortsättning! Ser fram emot en massa nya spännande recept från er i år ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart du ska våga ge dig på en porchetta, inte alls svårt!
      Detsamma säger vi till dej.

      Radera
  4. Porchetta och bruschetta ska inte förväxlas, det kan bli tokigt åt alla möjliga håll. Jag hade gärna tagit båda två i och för sig! Det här ser mumsigt ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det kan man verkligen säga att det blir, men gärna båda två för vår del också, säkert gott tillsammans:)

      Radera
  5. Oj, så gott! Helt i min smak. Har sett porchetta hos En salig soppa också, han använde det skuret som pålägg, men med risotto till passar det mig bättre - så tack för det tipset!

    Riktigt skönt med vardag igen, även om det är svårt att hålla reda på att det är tisdag idag och inte måndag :-)

    Kram + kram

    SvaraRadera
  6. Oj, så gott - helt i min smak! Jag har sett porchetta hos En salig soppa också. Han skivade köttet och använde som pålägg men med risotto som tillbehör är det mer i min smak så tack för det tipset!

    Det är skönt med vardag igen, faktiskt. Även om det fortfarande är svårt att hålla reda på veckodag. Det är tisdag idag och inte måndag :-) Kändes helt galet att åka iväg söndag-måndag till landet men härligt galet!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kan ju få båda, blir det rester så kan du ju använda dom som pålägg. Vassego:)

      Ja men visst är det lite trixigt det där med dagarna, fast första arbetsveckan går ju undan i alla fall:) Och härligt galet gillar vi!

      Kramarna

      Radera
  7. Grattis till fyra goda år! Hoppas på fyra till, minst! :)

    SvaraRadera
  8. Ni är grymma, så jag hoppas på flera år med god mat i ert kök.
    Porchetta har jag aldrig själv tillagat, men det måste jag testa. Är ju så gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men tack Remsan, vi blir så glada för glada tillrop:)
      Klart du måste, fantastiskt gott!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!