onsdag 12 februari 2014

Vegetariska köttbullar!

I dag bjuder vi på ett riktigt spännande recept som vi hittat hos vår fina bloggvän Erika som bloggar på "Erikas funderingar". Har ni inte hälsat på hos henne än så är det hög tid nu, där bjuds fredagskaka blandat med en hel del tanke- och minnesväckande texter. Hur många gånger den kvinnan har fått oss att skratta, tänka till, minnas och till och med bli lite tjocka i halsen, kan vi inte ens räkna!

Receptet lät lite extra spännande för herr Ms del eftersom det handlar om en vegetarisk variant av något som han rullar ett antal på sitt jobb varje vecka, närmare bestämt köttbullar. Erikas var inte gjorda på nötkött, de var istället gjorda på nötter och kallades därför nötbullar, man kan ju tro att det är kakor men det är det alltså inte. Dessa serveras precis som "vanliga" köttbullar om man så vill, eller så kör man med andra tillbehör som t.ex ugnsrostade rotfrukter och en kall god sås, som vi gjorde.

Nötbullar, eller "nyddebollar" som de är mer kända som i detta skånska köket:)
I originalreceptet så står det två ägg, men eftersom våra ägg var ganska stora nöjde vi oss med två och det gav en tillräckligt kletig smet. 

Nötbullar
1½ dl malda nötter av valfritt slag, här blev det cashewnötter och valnötter
1½ dl ströbröd
1½ dl riven ost, vi hade västerbottenost
2 msk riven lök
1 vitlöksklyfta
salt och svartpeppar
2 stora ägg (verkar smeten för torr kan du behöva tillsätta ytterligare ett ägg)
1 liter grönsaksbuljong att koka bullarna i innan de steks.
Blanda samman alla ingredienser till en smet och låt det stå en stund och svälla.
Rulla smeten till små, OBS små eftersom de sväller väldigt när de kokas, enklast är det om du sköljer dina händer med kallt vatten någon gång emellan.
Koka bullarna i grönsaksbuljongen ca 10 minuter, ta upp med hålslev och låt dom rinna av på en ren handduk.
Fräs bullarna i smör och olja så de får en fin brun yta.
Servera med valfria tillbehör, vi hade ugnsrostade rotfrukter och en västerbottenostkräm.

Och så konstaterar vi till sist att den stora lampan som varit tänd på den blåa himlen de senaste dagarna gör Mårtenssons oerhört glada och tacksamma! Allt blir så otroligt mycket lättare, till och med att stiga upp ur sängen på morgonen går som en dans - om än som en vals i sakta takt:) Fågelkvitter är ett välkommet ljud att trampa till och från jobbet för oss båda, kan det vara så att våren verkligen är på gång?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

X

24 kommentarer:

  1. De där nötbollarna är sååå jäkla goa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst är dom, otroligt och så överraskande likt "riktiga" köttbullar. Kul att det är fler som lagat dom, då är det ju ett riktigt vandringsrecept!

      Radera
  2. Vilken fin och trevlig blogg ni tipsade om. Nu har jag ännu en blogg att kolla in efter mat- och bakinspiration. Dessa nötbullar måste jag testa att göra nån gång. Ska tipsa en kompis till mig som slutat äta kött att kolla in det här receptet, hon berättade häromdagen att hon saknar köttbullar väldigt mycket. :-)

    /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då kommer din kompis säkert att bli glad för detta tipset, närmare köttbullar utan kött än så här kan man inte komma.
      Visst är det en härlig blogg hon har, den där Erika, där finns det mycket fint att bläddra genom.

      Radera
  3. Vill bara tillägga att det var Erikas funderingar som jag hittade till idag, Frostrosor har jag redan på min matblogglista. Så himla härligt med blogglänkskärlek tycker jag. :-)

    /Anna J

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  5. De där är så goda. Jag har använt malt havregryn istället för ströbröd och lite olika kryddor och det funkar också. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men vilket bra tips med havregrynen, då blir dom ju dessutom laktosfria! Det ska vi ta i nästa gång, tackar.
      Kramar

      Radera
  6. Tack för ett fint recept, verkar väldigt smarrigt! Dock kan jag inte ta åt mig äran för det - receptet är nämligen inte mitt (måste ha blivit något missförstånd).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur smarrigt som helst. Fast det var ju konstigt för på Erikas inlägg så står det att receptet är hittat på din sida, märkligt? Men tack för att du hojtade till, vi fixar:)

      Radera
  7. Ok. Då har jag fått fel info igen. Lätt att det blir fel i den här världen. Min dotter gav mig receptet men jag får kolla upp då, om inte adressen stämmer. Viktigt att rätt person får cred för receptet!!! Tack för era fina ord, kära Håkan och Anki. Nu är det jag som fick nåt tjockt i halsen... Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äsch, det händer så lätt och det fixade ju till sej till slut!
      Och varsågod, det kommer från våra hjärtan - det vet du!
      Kramar

      Radera
  8. Nu är det utrett vem som ska ha äran för nöttbullarna, nämligen http://vintersaga.wordpress.com/2011/08/15/mumsiga-notbullar/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan förstå ihopblandningen... vintersaga och frostrosor - Två köldpoetiska receptbloggar :-D

      Radera
    2. Dessutom två utmärkta bloggar!

      Radera
    3. Då har äran gått på rätt håll då alltså, kanoners och tack för hjälpen!

      Radera
  9. Såna häringa bullar är ju supergoda! Bra konstisens och god smak.
    Jag fick en sorts uppenbarelse i måndags morse. Klockan var 8 och det var LJUST! Det bara slog mig och jag blev så himla glad!
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oh så goda! Men visst är det helt fantastiskt med ljuset, det finns ju där någonstans ändå, precis som hoppet, glädje på hög nivå är det!
      Detsamma till dej

      Radera
  10. Alltid spännande med vegrecept!

    Önskar er en fin alla hjärtans dag! Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, vi gillar det där när man inte "bara" byter ut kött mot låtsas kött utan istället gör en på ett helt annat sätt.

      Tackar, vi hoppas du hade det samma,
      kramar

      Radera
  11. Tycker också att det är ett väldigt bra recept! http://prinsessornaskokbok.blogspot.de/2014/02/gronkalssoppa-med-hela-grunkernkorn-och.html

    SvaraRadera
  12. hur många bullar blev det? :)

    SvaraRadera
  13. Kungrecept! Både smak och konsistens är perfa.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!