måndag 10 mars 2014

Säg vad man inte kan göra med blomkål.

Ja vi menar så klart inom rimliga gränser, för visst finns det begränsningar på vad som kan åstadkommas med ett vitt blommigt huvud. Men på matsidan verkar det som att det nästan inte finnas någon hejd på påhitten. Det förvandlas enkelt till ris (och det ska tydligen gå att göra sushi med det riset också!), smakar urgott när småbuketterna ugnsrostas, passar fint i en stuvning och blir ett på ett kick ett smaskigt mos.

Men har ni hört på att det dessutom går att göra pizzabotten på blomkålen?! Vi har sett det hos flera andra matbloggare och igår var det dags för Mårtenssons kök att sälla sej till dessa vågliga, nyfikna matlagare och laga till en blomkålspizza. Och vi har bara en sak att säga till er som inte har testat tidigare- prova, det var en fantastiskt god upplevelse både i mun och i mage!

Vi följde Remsans recept med vissa förändringar:)

Det smakar inte blomkål, what so ever, så det behöver ni verkligen inte oroa er för. Det blir en glutenfri pizza, vegetarisk så länge man inte toppar den med kött som vi gjorde och använder du en lagrad ost så är den dessutom laktosfri! Och ni vet den där dästa och övermåtta känslan som gärna infinner sej efter att en "vanlig" pizza har spisats? Den känslan uppstår liksom inte med blomkål i botten och hur trevligt låter inte det?

Pizza med blomkålsbotten
1 blomkålshuvud
2 ägg
2 dl riven ost
1 tsl torkad oregano
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad timjan
salt och svartpeppar
1-2 dl chilisås
2 msk tomatpuré
1 pressad vitlöksklyfta
Dela blomkålen i mindre buketter och kör dom till fint pulver i mixern, några åt gången.
Lägg över blomkålen i en skål och micra den på högsta effekt i 5 minuter, ta ut och låt svalna.
Har man inte microugn så låter man smulorna få ett hastigt uppkok och sedan rinna av ordentligt eller krama ur vatten med hjälp av en ren kökshandduk.
Blanda sedan ner äggen, osten och kryddorna.
Klicka ut degen på en ugnsplåt med bakplåtspapper, bred ut till ett jämt lager med hjälp av en slickepott så det täcker hela pappret.
Grädda bottnen mitt i ugnen på 225 grader i ca 15-20 minuter, låt den gärna bli lite brunbränd i kanterna och ovanpå så den blir mera frasig.
Rör samman chilisås, tomatpuré och riv ner vitlöken i såsen.
Ta ut bottnen och bred på chilisåsröran, alternativt om ni har tid så gör ni en egen tomatsås och öser på. Lägg på tomatskivor och färska basilikablad, gärna lite mozzarellaost om du har.
Låt pizzan gräddas vidare 10 minuter innan du tar ut den och serverar med valfri topping.

Topping
tomater i skivor
färska basilikablad
ev. charkuterier om du inte vill köra en helvegetarisk variant
Parmesanost
ruccolasallad

Vi svängde samman en coleslaw och åt den till vår pizza, receptet på kålröran är det vi alltid använder oss av och det hittar ni här.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

x

15 kommentarer:

  1. Det här är nog den coolaste pizzan jag hört talas om. Och det coolaste någon gjort med en blomkål:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det en cooling, förhoppningsvis så kommer vi med fler tossiga tips:)

      Radera
  2. Blomkålsglass? Det kan man nog inte göra ;) Eller ja, inte göra gott i alla fall :D Blomkålspizza låter gott dock!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Säg inte det du, Sara, snart är det kanske en smarrig blomkålsglass i ett inlägg här i köket:)

      Radera
  3. Hurra! Har sett andra göra blomkålspizzabotten! Toppen med ert recept! Ska verkligen testa detta - äter ju inte vetemjöl längre men pizza kan man ju sakna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst kan man sakna pizza och vi kan lova dej att detta är ett så otroligt bra sätt att trösta den saknaden:)

      Radera
  4. Vad kul att ni testade och att ni gillade pizzan!

    SvaraRadera
  5. Blomkålspizzabotten har jag gjort några gånger, mycket fräscht och gott. Jag har även gjort botten på en blandning av broccoli och blomkål :) Funkar det med. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En blandning säger du? Det måste vi absolut prova, tack för tipset!

      Radera
  6. Knasigt :) Men säkert gott! Blomkål har ju en benägenhet att vara det, oavsett form.
    Pizza, det var verkligen inte igår....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Knasigt gott! Det går tydligen att fixa en hel massa gott med blomkålen och det är kanske inte så konstigt, så gott som det är:)

      Radera
  7. Låter onekligen intressant! Fast jag gillar ju pizzabotten som är så där tunn och spröd... Kanterna äter jag aldrig upp, det känns som onödig bukfylla. Åter jag ris vill jag att det ska vara... ris. Fast självklart är det toppen med något så allsidigt som man kan ersätta kolhydrater med om man vill det. Ibland är det t ex inte alls trevligt med den där dästa magen efter just pizza... Blomkål äter jag annars helst i en stuvning, gratäng eller i ett mos - blandat med potatis!

    Hoppas allt är bra med er kära Mårtenssons - ni är så flitiga med ert bloggande och det är alltid kul att hälsa på!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst lät det intressant, vi gillar ju det där att testa spännande saker och när maggarna mår så mycket bättre blir vi glada:) Gillar också tanken på att det är enkelt att ersätta istället för att man måste köpa dyra "låtsasvaror"...

      Tackar som frågar, huvudena är upp och benen ner, berg och dalbanan som livet är försöker vi hänga kvar i så gott det går... Bloggandet är lite lättare när vi är två, men vi har taggat ner rejält tycker vi. Men vi är inte lika flitiga med våra kommentarer hos er andra längre för tiden räcker inte riktigt till, fast hälsar på er det gör vi också:)

      Kramarna på dej Lotta!

      Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!