måndag 31 mars 2014

Vinden har vänt och med sej hade den en sillåda!

Om man ser på våra inlägg och recept de senaste veckorna så kan man ju tro att vi bara äter på helgerna och att vardagsmaten överhuvudtaget inte längre existerar i det Mårtenssonska köket! Så är det ju naturligtvis inte, äter gör vi ju varje dag och då inte bara våfflor och marinerad ost:) Men det har sina förklaringar att det sett ut som det gjort bland tips och recept faktiskt och det är fru Mårtenssons dåliga rygg som bär hela ansvaret.
Ni som hängt med ett tag vet att den baksidan fick sig några frakturer för ett bra tag sedan och smärtan är något som spökar lite då och då, de senaste veckorna har den varit ganska närvarande om man säger så... Eftersom det är frun som står vid spisen mitt i veckan så blir frysrester lösningen att ta till när ryggen inte alls vill vara med på matlagning, utan hellre umgås med värmedynan i soffan efter en dag på jobbet.

Förra veckan gick det dock åter uppåt, värken avklingade, orken infann sig igen och med den matlagningslusten och det stod en sillalåda (strömmingslåda) och väntade på herr Mårtensson när han äntrade köket på kvällen! Japp, helt rätt, ska vardagsmaten återinta hemmet så ska den göra så med sill -eller strömming för de av er som tycker det låter bättre:) Lättlagat, inte för mycket tid på fötterna, lagom mycket arbete vid köksbänken och framför allt blir resultatet gott:

Tallrikarna fyllda med god mat, härligt att få sätta sej ner och njuta av nylagad, 
och inte "dålagad", mat.

I lådan, eller gratängformen, fick sillarumporna sällskap av en kaviarsås, dill och purjolök och tillsammans blev det en smaskig middag, perfekt för en vardagskväll:

Sillåda med kaviargrädde   2 port
300 g sillfiléer, ca 8 stycken
2 dl grädde
½-1 dl kaviar, lite beroende på dina smaklökar
1 dl hackad dill
1 dl hackad persilja
10 cm purjolök, strimlad
salt och vitpeppar
Klipp bort ryggfenan på sillfiléerna och lägg dom med skinnsidan ner.
Salta, peppra och strö på lite av dillen och persilja på varje filé.
Rulla ihop filéerna och lägg dom i en smord, ugnssäker form.
Blanda samman grädde, kaviar, resten av dillen och persiljan och purjolöken och häll över fisken.
Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.
Servera gärna med någon forma av mos eller kokta potatisar.

  
Före ugnsbesöket...

... och efter.

Tro nu för all del inte att vi på något sätt tycker att det är något fel på frysrester, inte alls inte, dom är en underbar räddare i nöden. Men när matlagning och att prova nya matidéer, recept och tankar är en stor del av livet så är det inte lika roligt med repriser, även om de är hemlagade. Dessutom är det ju inte så roligt och inspirerande att blogga om heller, tycker vi, men det är ju så här livet ser ut ibland.
Men när då vinden vänder och det blåser ny luft i seglen blir det genast mycket roligare att dela med sej när vindarna vänder och blåser luft i seglen!

Och på tal om vind och blåst, visst är det ett otroligt väder som gästar oss just nu, det är ju nästan så man tror att termometern har fått fnatt när den visar 14 grader i skuggan på balkongen. Ungarna springer runt i kortärmade tröjor (galningar!), folk grillar till höger och vänster och ankorna i hamnen håller på att jaga livet ur varandra. Ja, det känns verkligen som att det är fler vindar som vänt:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

17 kommentarer:

  1. Skönt att ryggen mår bättre och lusten till att laga mat återvänt! Vädret har sett fantastiskt ut, dock ej så mycket självupplevt pga sjukdom. Men de säger att våren är i antågande på ritkgit, så jag ska väl också hinna med att njuta av den!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, hoppas att du också snart känner dej bättre och får komma ut och njuta av det fina vårvädret!

      Radera
    2. Ja nu rinner snålvattnet! Känner sälta o de goda kryddorna, och när jag har gjort sillåda så har jag kunna äta den kall på mackan när lusten fallit påverkar!....😋
      Ha det bäst!...👌

      Radera
    3. Härligt att höra att vi är flera som delar sillglädjen Tina! Och kall på en macka, absolut:)
      Ha det gott.

      Radera
  2. Aj aj! Ryggont är inte att leka med! Hoppas att det ger med sig i veckan. Sill piggar säkert upp.
    Ha det bäst:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är ju inte det inte. Tack, vi hoppas också det, inget kul när man inte kan vara som vanligt, men med sill blir allt lite bättre:)
      Tack, du med.

      Radera
  3. Usch då, ryggont är sååå jobbigt! Man kommer ju inte undan den smärtan... Har man ont i en arm eller något är det ju lättare att bara strunta i att använda den armen ett tag... Det är värre med ryggen. Skönt att det börjar bli bättre, Anki! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ju precis så det är, oerhört svårt att inte böja ryggen...Tack, det är det absolut.

      Radera
  4. En sån där låda är bland det godaste man kan laga om man har färsk strömming till hands! Krya på ryggen, hemskt att ha ont...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, det blir makalöst gott med sältan från kaviaren till sillen.
      Tack så mycket, fröken Dill

      Radera
  5. Ser jättegott ut! Det påminner lite om det jag känner till som kräftströmming som också innehåller dill och kaviar plus ketchup m.m. Smakar underbart ihop med hasselbackspotatis som åker in i ugnen samtidigt.

    Hoppas du får ordning på ryggen Anki !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt att fler är sillgillare! Kräftströmming är också så gott, det var evigheter sen vi hade det, tack för påminnelsen!
      Tack!

      Radera
  6. Ja, inte roligt med ryggont men vad göra liksom. Vila och ta det lugnt, rester går helt klart ner det med :)

    Ja, absolut vad roligt det ska bli att ses hurra! Lovar att inte öppna hotellrummet med busskortet :))

    Stor kram till er!

    SvaraRadera
  7. Nej precis, Amy, det finns ju inte så mycket annat att göra, smörja, svälja piller och kramas med värmedynan är det som gäller liksom. Och rester är det inget fel på, gott är det också, men det finns ju så mycket som ligger och väntar på att bli provat:)

    Tycker det låter lovande, men vi får nog hålla ett öga på dej ändå så du kommer in i säkerhet:)
    Kramar till dej, see you soon!

    SvaraRadera
  8. Håller tummarna att ontet håller sig på avstånd länge nu (helst for ever)!
    Och att våren stannar där den hör hemma - dvs hos oss!

    Strömmingslåda låter himla gott det, många goda smaker som samsas där. Härligt.
    Kram till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Kim det låter bra det, men forever är nog tyvärr för mycket att hoppas på tydligen...:(
      Och våren, den får verkligen lov att stanna forever:)

      Kramar till dej från oss!

      Radera
  9. Detta åt jag också för någon dag sedan när jag hade strömmingsfrossa! Köpte ett kilo strömmingsfiléer och hälften blev sådan här kaviarlåda och resterande fyllde jag och stekte. I löööv strömming!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!