måndag 21 april 2014

Rapport från bloggträffen i Falkenberg.

Varning, varning! Vi utfärdar härmed en varning för ett långt och bildrikt inlägg, ingång i köket sker idag på egen risk:) Vi har velat fram och tillbaka om vi skulle klyva bloggträffen i Falkenberg eller inte, men till sist enades vi om att hålla samman det och hoppa över allt vad klipphängare heter. Anledningen till att vi denna gången hamnade i just Falkenberg för vår, numera traditionella bloggträff, heter Malin och henne hittar ni i här hennes diner. Det var nämligen denna underbart glada och roliga människa som ordnat och fixat hela träffen helt på egen hand och det ska vi säga er, det gjorde hon med bravur. Vilket upplägg, otroligt lyckat, spännande, intressant och bra, tack Malin!

Detta var den 4:e bloggträffen i ordningen, förra gången var vi i Göteborg (läs här), dessförinnan var det vi som ordnade en träff här i Ystad (den kan ni läsa om här, här, här, här och här) och premiärträffen stod Amy för (den hittar ni här och här)

Vi börjar på vårt hem för helgen, Ocean Hotel som är så nära stranden vi någonsin bott - vi bodde bokstavligen på stranden i sanden! Fast vi hade ju ett eget rum så klart, full möblerat dessutom, och det var bland de finaste hotellrummen vi camperat i. Chesterfieldsoffan försökte Håkan förgäves trycka ner i resväskan eftersom den hade passat så fint ihop med hans cigarr-rökarfåtölj!

Tredje våningen med strålande utsikt över havet och sanddynorna höll vi till på, mitt emot vårt rum fanns relaxavdelningen och planeras ett besök där så är morgonrockarna på rummet kanoners att ha till hands. Har man inte tid att relaxa, som i vårt fall, så är dom så klart ändå kanoners.
Och sängen då, hur var den undrar du kanske, speciellt om du är som Anki och har ryggjox. Vi meddela att den är klart godkänd, ingen extra madrass behövde vi be om vilket tyvärr ofta numera är fallet. 

Efter att vi packat upp och pudrat våra näsor så gav vi oss ner i baren för att skåla i bubbel med våra bloggarvänner som droppade in efter hand, både kära återseende och nya bekantskaper - i alla fall i verkliga livet för vi känner ju dom alla sedan länge via deras matbloggar. Ganska snart var alla på plats och det var dags för oss att bänka oss i restaurangen för en trerättersmiddag. 

Först ut på tallrikarna var grön sparris serverad med pocherat ägg och en ljuvlig tryffeldressing. Dressingen gick till och med hem hos frun som annars inte alls gillar tryffel speciellt. 
Varmrätten hamnade inte på bild men på tallrikarna låg det en väldigt bra tillagad hjortfilé serverad med jordärtskockspuré, äpple, pumpa och rödvinssky. 

Efterrätten fick vi med, en chokladfondant med choklad som flödade ut när vi satte gaffeln i den... 
Slicka-tallriken god!

Att vi föll raklånga i sängen och somnade sött är kanske inte så konstigt... Fortare än vi hann säga Falkenberg var det åter dags att stiga upp för att ge oss ut på lördagens äventyr icensatt av Malin.


Första stoppet på bussturen var Suseå choklad där både chokladprovning och undervisning stod på schemat, Susanne lärde oss allt hon kunde om bönans väg till choklad.

Här ser ni godingarna vi fick testa, alla i olika kakaostyrka och smak.
Att välja en favorit är svårt, men pepparkakskryddor är ju aldrig fel.

Något som inte heller är fel är att handla godsaker, eller hur Helena?!

Stopp nummer 2 i ordningen var hos Mikael på Ugglarps Grönt, maken till större grönsaksnörd får man leta efter och frågan är om man kan hitta någon! Det denna man inte vet om vad naturen kan bjuda på är inte värt att veta, helt fantastisk att lyssna på och tack vare honom ser vi nu på havet på ett annat sätt....

Sallad, sallad och så har vi sallad.

Fyra nyanser av kål...

Bussen slirade vidare till Slöinge city där kafferostaren Daniel huserade på Slöinge Kafferosteri, ett besök som stod högt på Håkans önskelista och som han sett framemot sen han fått agendan. Även här blev det undervisning på hög nivå och mr. Mårtensson sög i sig av både informationen och kaffet...

Kaffesugna bloggare som alla väntar på att provsmaka de olika kaffesorterna Daniel dukat upp åt oss. 
Lägg märke till skedarna i händerna, testa kaffe gör man nämligen bäst genom att sörpla i sej av drycken från en sked!
Vi fick ganska snabbt våra olika favoriter bland dom olika bönorna och 2 påsar fick följa med hem.


3 kaffegalningar samlade: Olof, Mr. Kafferostare himself och Håkan.

Maskin för rostning modell stor....

Anki hittade en skön fåtölj och passade på att vila den ömmande ryggen.

Rakt över gatan ligger Solhaga Stenugnsbageri...

...där Sara, Sara bakar, håller till. Här fick vi prova på att baka surdegsbaguetter, vrida, knåda, vända och rulla den förberedda degen för att slutligen lära oss den bästa tekniken för att snitta baguetterna så det blir sådana där perfekta skåror man ser när proffsen bakat.
Allt handlar tydligen om skärpan på kniven och hur man vinklar den.

Baguetter signerade Mårtenssons kök! 

Efter ett tag i ugnen får baguetterna sån här fin färg, de två närmsta är våra. 

När man släpper in matbloggare i bageriet är det inte bara bakning som äger rum, det fotograferas också en del..., en hel del faktiskt:) 

Efter bageribesöket vände vi åter till hotellet för en snabb kvällsfika och uppfräschning inför kvällens efterlängtade pizzamiddag... som vi längtat!  

I Skrea Backe, ett stenkast från hotellet, ligger en pizzeria vid namn Prostens Pizza som drivs av Lisa Lemke och Marcus Nordgren. Ett ställe som inte är helt lätt att få plats på, öppettiderna är inte många och köerna därför långa, men lyckas ni få ett bord här så kan vi absolut rekommendera ett besök. 
Maten äts på udda tallrikar, någon fick en landskapstallrik medan en annan fick en med sommarblommor på, med udda bestick. Drinkarna serveras a'la moonshine i glasburkar av allehanda sorter och sörplas med stora sugrör, bord och stolar är ruffiga och rustika. Ja, originellt är bara förnamnet:) 
Och maten då? Jodå, pizzorna är verkligen makalöst goda, speciellt den med lax och räkor som skickade oss till mathimlen och åter... charkbrickan och nässelgnuddisarna var inte alls dumma dom heller - inte alls.
Bättre avslutning på denna dag och helg hade vi nog inte kunnat få!

Så där ja, då hoppas vi att ni orkat ta er genom vår bloggträff. Fick ni inte nog utan vill se mer så hittar ni de andra bloggarna här:
Malin - Malins diner                Sara - Vardag.nu                  Gun - Kaksmulan
Amy - Amy's piece of cake     Anna-Leena - Frostrosor      Beata - Beatas mat
Erika - Erikas funderingar        Linda - Call me cupcake
Sandra - Fröken Sandra lagar och bakar           Helena och Olof - Bara en kaka till

Till sist så vill vi tacka Malin för en suverän tillställning, Gun för skjutsen till Malmö, Susanne för chokladlektionen, Lisa för pizzan med stort P, Mikael för ett fantastiskt fängslande besök, Sara för de supergoda baguetterna och en inspirerande historia, Daniel för allt du lärde oss om kaffe och bryggning,
och sist men inte minst tack till alla underbara bloggarvänner som var med och gjorde helgen oförglömlig!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

35 kommentarer:

  1. Vilken fin sammanfattning av helgen ni har gjort! Nu var det ju en hel vecka sen sist, vi ska inte göra om det? Jag börjar bli pizzasugen ;) Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Sara, visst var det en härlig helg och vi lever på den ännu:) Göra om - absolut, när som helst. Bara hojta så kommer vi och käkar pizza!
      Kramar till dej

      Radera
  2. Men nu blir jag helt gråtig så här på annandagsmorgonen. TACK själva goá skåningar. Jag hjärta er!

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men Malin... nu ska du göra som vi och tänka tillbaka och bara le stort, du kan verkligen vara stolt över jobbet du lagt ner, vi vet ju att det inte var helt lätt:)
      Vi hjärtar dej också, kära du
      Kramar

      Radera
  3. Wow vilken höjdare : ) UNDERBARA bilder : ) kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Sofia, ja det var verkligen en höjdarhelg:)
      Kramar

      Radera
  4. Vilket kvalitetsinlägg! Och vad trevligt vi hade! Jo, att köpa godsaker gör man ju gärna... Jag gillar bilden på de tre herrarna på kaffestället. Olof är jättepepp på sitt espressokaffe som han druckit i en vecka nu, och tänker beställa mer. Kram på er, fina ni!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar för det, vi var lite rädda för att det skulle bli för mycket:) Ja, det där kaffet är fantastiskt gott, vi har hinkat rejält av det där med en nyans av blåbär, så gott! Förmodligen lär vi också slänga iväg en beställning, det känns lite kymigt att dricka kaffe där man vet hur illa det är för odlarna nu...:(
      Kramar till er!

      Radera
  5. Vilken fin och välplanerad träff ni hade! Hotellet kan inte ha ett bättre läge och all mat såg underbart god ut. Kram!

    SvaraRadera
  6. Jättekul att läsa ert inlägg, härliga bilder! Kram Sandra

    SvaraRadera
  7. Wow, helt fantastiskt! Och nu har jag noterat det hotellet! Måste verkligen bo där nån gång! :)
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hotellet är absolut värt att noteras, så bra boende och ett härligt läge. Kan bara tänka hur det måste vara på sommaren!
      Kramar

      Radera
  8. Vilken härlig helg ni hade. Känns nästan som jag var med;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur härlig som helst, men vi saknade några... bland annat dej Sofie! Men nästa gång!

      Radera
  9. Vilket härligt inlägg, inte fel att få återuppleva allt igen. Stort tack ska ni ha som både förgyllde min helg och hemfärd. Ett gott skratt förlänger som bekant livet så förhoppningsvis kan jag lägga till ett år eller så... ;-).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är ju det som är det fina i kråksången, vi får ju återuppleva hela helgen tack vare alla inlägg överallt:)
      Tack själv och minst ett år lägger vi till - eller hur?

      Radera
  10. Vilken trevlig helg ni hade och vilka trevliga tips ni kom med. Blir sugen på att dra ner från Värmland till Halland på semestern. /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul om våra tips kan komma till användning, det var verkligen kanoners där och vi hoppas också på att åka dit igen.

      Radera
  11. Ojojoj, vilken fantastisk helg ni hade. Har läst om träffen på de olika bloggarna, medan avundsjukan nästan pyst ut genom öronen, haha! Men jag unnar er alltsammans! Det där hotellet ska jag absolut lägga på minnet, det låter superfint! Ha en fortsatt fin vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hotellet var verkligen så bra, lyxig känsla samtidigt som det var litet och därför mysigt.
      Tackar, hoppas du har detsamma,
      kramar

      Radera
  12. Alltså, jag säger bara åååh... Vad jag hade velat kunnat vara med :-(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ungefär som vi sa, inklusive att vi hade önskat att du också varit där...

      Radera
  13. Vilken härlig helg:) Nu vet jag vad jag missade när jag inte hade möjlighet att komma, men hoppas det blir fler tillfällen skulle så gärna vilja träffa er alla.
    Vecka 29 är jag på semester i Ytad trakten hoppas ni är hemma då, så kanske vi kan ses en sväng:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var det verkligen, så synd att du inte kunde vara med, det kommer säkert fler tillfällen! Vi kan väl höras på mejlen?

      Radera
  14. Känns nästan som om att jag var med själv efter allas inlägg om er bloggträff och bilder på Instagram :-) Förstår att ni är supernöjda. Nästa gång ska det inte krocka med andra aktiviteter och framför allt finnas mer i plånboken så att jag inte måste välja bort :-(

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så härligt att det kändes så, ännu bättre hade det ju så klart om du hade varit där... Klart det varken ska krocka med det ena eller det andra nästa gång!

      Kramarna

      Radera
  15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  16. Helt underbart att läsa om det igen och igen och igen.... jag kommer snart med min rapport. Bilderna är redigerade och jag ska bara skriva om alltihopa igen.... :) Stor kram på er och nästa gång tar vi en förfest med varandra så vi får mer tid till snack basta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men visst är det så Amy, vi ser fram mot din!
      Förfest och snack tackar vi inte nej till:)
      Kramar till dej

      Radera
  17. Så himla roligt att läsa om bloggträffen! En sån massa kul jag missade... Nåja, får vara med nästa år! Och så fantastiskt bra ordnat av Malin! Krya på dig, Anki. Kram kram

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!