onsdag 27 augusti 2014

Örtkryddad färskkorv.

Vi hann väl inte mer än in genom dörren i söndags, när vi kom hem från vår helg i Stockholm, förrän Håkan hade asat fram köttkvarnen och korvstoppningstillbehören. Efter att vi på lördagen besökt flera av de butiker som vi fått tips om kliade det oerhört i korvtillverkarnerven hos herr M, en av affärerna vi hamnade i var nämligen den beryktade korvbutiken Taylor & Jones. Tack och lov så låg deras affär bara ett stenkast från vårt hotell på Kungsholmen och vi kunde gå tillbaka till hotellet innan vi gav oss ut på vår shoppingtur, för det blev en hel del shoppat där nere i källarlokalen:)
Ett av inköpen hos T&J var deras korvbok, eller korvsagoboken som vi kallar den på grund av utseendet, och efter att ha bläddrat i den under flygresan hem så var alltså inspirationen på topp!


Korven som inspirationen resulterade i är en med smak av örter, att örterna man använder är torkade beror helt enkelt på att de jordbakterier som kan finnas på färska vill man inte ha ner i korvsmeten - då kan det gå åt pipsvängen. Digestivekexen går bra att byta ut mot knäckebröd eller annat torrt bröd som ni har hemma. Att man har i bröd är dels för att man ska få ut allt det malda köttet ur kvarnen och dels så hjälper smulorna i smeten till att binda samman vätska och fett i korven.
Vill man så steker man på korvarna samma dag som man har stoppat dom, annars så låter man dom ligga i kylen under natten för att torka lite och "sätta sej" i smaker och konsistens. Tänk på att steka korvarna på låg värme eftersom det tar lite tid att få dom genomstekta, ca 20-25 minuter, och de lätt gärna blir brända på utsidan om värmen är för hög. Och vi vill ju inte ha brända korvar...


Örtkryddad korv
fjälster till stoppningen lägger du i blöt i kallt vatten 30 minuter innan du ska stoppa korven
1,2 kg fläskkarre
1 msk salt
½ tsk malen ingefära
½ msk lökpulver
1 tsk malen koriander
1 skivad vitlöksklyfta
3 msk citronrapsolja
½ tsk var av dessa torkade örter: basilika, oregano, körvel, salvia
4 digestivekex (mal dessa sist så får ni ut all köttsmet)
Se till så att köttet är mellan 4 och 6 grader och att dina redskap också är kalla när du sätter igång, då blir allt så mycket enklare och bättre vad gäller hållbarheten.
Mal köttet i små bitar tillsammans med alla övriga ingredienser utom oljan på mellanskivan på din köttkvarn, kör till sist ner digestivekexen för att få ut alla resterna ur kvarnen.
Häll ner oljan i smeten och blanda samman väl, stek gärna en klick smet för att kolla så du är nöjd med smakerna.
Trä på fjälstret försiktigt på korvhornet och börja stoppa korven, låt de första 3 cm av fjälstret vara tomt innan du matar fram korvsmeten.
När du fått i all smet så binder du ett snöre runt båda ändarna och formar korven till en spiralliknande ring eller så snurrar du korvarna i en för dej lagom storlek, vi brukar ha en 10-15 cm långa snuttar.
Stek korven på låg värme i ca 2 msk olja, ca 20-25 minuter. Använd dej gärna av köttermometer som ska visa 71 grader mitt i korven när den är genomstekt.

Och som vanligt vill vi påminna er om att det är extra viktigt att vara noggrann med hygienen när du gör korv!

När vi så skulle äta korvarna till middag i måndags så var det dags för andra halvan av köket att lämna sitt bidrag till måltiden. Anki svängde samman en stycken het apelsinsås och en klassisk tabbouleh och de visade sej passa hur fint som helst till korvarnas örtsmaker. 

Bulguren i vår tabbouleh blev den av modell större...

 Man skulle ju nästan kunna tro att det var italiensk mat som stod på menyn...

Tabbouleh  2 port
2 port bulgur tillagat enligt paketets anvisningar, svalnat
2-3 tomater grovt hackade
1 dl färska myntablad, grovt hackade
1 kruka bladpersilja, grovt hackad
10 cm purjolök, fint strimlad
10 cm gurka
saften från ½ citron
½ dl rapsolja, gärna med citronsmak
salt och svartpeppar
När bulguren är kall så blandar du samman den med övriga ingredienser, smakar av så du är nöjd och låter det stå kallt tills servering.

TADA! Den färdiga mattallriken, korv när den är som allra bäst:)

Het apelsinsås
1 apelsin, rivet skal och lite pressad saft
2 dl matlagningsyoghurt
ca 20 färska myntablad, fint strimlade
sambal oelek efter eget tycke och smak
honung efter eget tycke och smak
salt och peppar
Rör samman alla ingredienser och smaka av.

Här ser ni några av alla de spännande matsouvenirer som vi hade med oss hem i vår resväska, 
allt fick faktiskt inte riktigt plats på fotot.. Bästa shoppingen är matshoppingen om ni frågar oss!
Och korvboken, visst ser det ut som en bok med sagor a'la "Tusen och en natt"? 
Och läses recepten bara för rätt person på kvällen så somnar hon sött, det kan vi intyga:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

7 kommentarer:

  1. Den boken fick Calle av sin svåger, de bor nämligen precis runt hörnet från deras lilla butik i Stockholm! Visst är den fin?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inget dumt ställe att bo på om du frågar herr. M! Det är riktigt fin, bra och väldigt informativ:)

      Radera
  2. Åh, får kanske bli den boken till Lars i födelsedagspresent i oktober. Den och nåt gott att dricka. Vi har lääänge sagt nu att vi ska göra korv, men blir ju inte av.

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart Lars ska ha boken i födelsedagspresent, den blir ju kanoners och tillsammans med ett paket fjälster och en flaska mums är ju perfekt!

      Kramar

      Radera
  3. Tabbouleh är ju bara så gott och jag tycker det blev så bra färger på fotot på den. Mums!

    SvaraRadera
  4. Vilka underbart fina färger Tabboulehn gav maträtten!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!