fredag 20 februari 2015

Sjömansbiff, en klassiker att icke förglömma

Hej på er alla, det var inte igår! Hoppas ni haft en fin vecka, kanske lite sportlovsledigt har stått på ingredienslistan för någon av er? Här har det har inte sportats mer än normalt, det vill säga sprinterrusher i köket, långcykleturer till och från jobb och några hantelsvängningar i en lagom mix. Men så har vi ju inte haft något sportlov heller:)

Hur det står till med sjömän och deras sportinsatser vet vi ingenting om, däremot vet vi att deras biffgryta smakar ljuvligt! Dock verkar det som att sjömansbiff inte görs så ofta längre, kanske har den fått ge plats för nya grytavarianter och det är ju i så fall synd, tycker vi. När vi la vi upp bilden på Instagram var flera som kommenterade att grytan inte får glömmas bort, så vi tänkte att det kanske är tid för en liten påminnelse?
Att det heter sjömansbiff har tydligen att göra med det lilla utrymmet som finns för att laga mat på båtar, ölen som hälls i beror helt enkelt på att man hade brist på färskvatten ombord. Rom hade kanske inte smakat så bra att ha i, eller var det bara sjörövare som lastade båtarna fulla av romstinna tunnor?
Vill man inte ha i öl så går det alldeles utmärkt att byta ut den mot buljong!

Givet tillbehör till grytan är inlagda rödbetor för oss båda och HP-Sauce för herrn i köket. 

Sjömansbiff 4 port
500 g rostbiff eller innanlår i tunna skivor
1 kilo potatis, tunt skivade
3 gula lökar, tunt skivade
1 tsk salt
1 tsk fisksås, kan ersättas med salt
2 krm grovmalen svartpeppar
1 msk socker
33 cl porter
1½ dl vatten
1½ msk kalvfond
1 msk kinesisk soja
en dutt HP-sauce
Bryn köttskivorna på båda sidor så de får fin färg.
Fräs därefter löken någon minut så den blir lite glansig.
I en ugnsfast form med lock varvar du potatis, kött, lök och kryddar mellan varven. Översta och understa lagret ska vara potatis.
Rör samman vatten, fond, porter, soja och HP-sauce och häll i formen.
Lägg på locket och ställ in grytan mitt i ugnen på 200 grader, 60-70 minuter.
Känn efter så att potatisen är genomkokt innan du strör på hackad persilja och serverar.

Och på tal om tunna skivor så måste vi verkligen göra slag i saken och köpa en mandolin. Vi har snackat om att häva det där köpstoppet av köksattiraljer en bra tid nu, så himla mycket plats tar ju faktiskt inte en mandolin där den ligger i en kökslåda och är användbar. Och den plats den tar är så väl värd att avvara om vi räknar med att vi slipper allt asande fram och tillbaka av köksassistenten, en övning som iaf fru M inte är gjord för längre:)
Vi har kollat på Culina.se och hittat flera olika sorter som verkar bra och stabila, någon hade till och med en säkerhetsanordning - tack så mycket! Dessutom såg vi att det fortfarande finns så kallade månlandare att köpa, dom trodde vi bara man kunde hitta på loppisar numera, kanske ni kan tänka er hur dessa två barn av 70-talet reagerade...
Har någon av er någon erfarenhet av mandoliner vs månlandare och kanske sitter på bra råd till oss om vad vi ska tänka på? Do tell!

Nu är det dags för Mårtenssonarna att ta tag i lite "införhelgensmiddagsbjudningsfix", vi ska nämligen bjussa Perssons på mat i morgon så det står lite matförberedelser och städning på schemat.
Vi hoppas att ni alla får en riktigt skön helg vad den än må innehålla, lova i alla fall att ni äter och dricker och att ni njuter av de båda aktiviteterna!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

7 kommentarer:

  1. En favoriträtt! Tack att ni påminde! Ha en fin helg!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  2. det här åt jag ofta som barn men jag kan inte minnas att jag har lagat det själv i vuxen ålder en enda gång! Skamligt!

    Ha nu en skön mellolördag!
    KRAM

    SvaraRadera
  3. Det där har jag aldrig lagat faktiskt. Men det blir lätt så med klassiker i mitt kök.... Men öl har jag ju så varför inte?
    Trevlig helg på er! Ser fram emot att läsa vad ni bjudit på ikväll! Kram.

    SvaraRadera
  4. Jag älskade sjömansbiff när jag var liten (!) men har faktiskt inte gjort det själv någon gång. Får nog bli ändring på det, ska se om jag kan få till en vegetarisk variant! Hoppas ni har en fin middag ikväll! KRAM!

    SvaraRadera
  5. Åh det var länge sedan man åt denna goding😉 den måste jag bara göra snart. Ha det gott

    SvaraRadera
  6. Ser gott ut godingar, annat var det då man fick det i Fruängsskolan (söder om Stockholm usch ;) Fast det var på 80-talet nu är det 2015 och det ser underbart gott ut : ) Ni kan ni FINISAR!!!! kram Sofia

    SvaraRadera
  7. Dags att använda lergrytan snart igen tror jag, en av de bästa middagarna jag åt förraret var Sjömansbiff lagad i den. Mmm...

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!