fredag 24 april 2015

En fräsch räksås till pasta!

Hej fredag och hej på dej helgen! Vi tänkte att en pastasås som går i vårens tecken kunde sitta fint för att fira in helgen med, vad sägs om det? Möjligtvis hade sparris på tallrikarna plussat på vårkänslorna ännu mer, istället för de två förslag, vi har men när vi lagade till middagen förra veckan så var sparrisutbudet inget att hurra för, tyvärr. Men har ni fin sparris på lager så kör med den, det blir garanterat kanoners!
Ni som följer oss på Facebook och Instagram har redan fått en liten smygtitt på hur det såg ut när vi fotograferade middagen och nu får ni alltså se det färdiga resultatet. Ja så klart låter vi alla ta del av såsen, vi är inte kinkiga:)

Som sagt så har vi två olika förslag på hur ni kan servera denna pastarätt, räksåsen passar lika bra med ärtor som den gör med sugar snaps, man kan till och med ha båda om man så vill - fråga bara Håkan! Det viktiga att tänka på här är att inte låta räkorna ligga i såsen alldeles för länge innan det ska serveras, då blir dom sega som skosulor och så vill vi inte ha det. 

Håkans portion, rikligt med svartpeppar är det det där! 

Räksås till pasta  2 port
300 g räkor
5 cm purjolök, hackad
½ dl vitt vin
3 dl crème fraiche
1 dl vitt vin
½ tärning fiskbuljong
1 citron, fint rivet skal och saft
hackad dill
salt och peppar
gröna ärtor eller strimlade sugar snaps
Använder du frysta räkor så låt dom gärna tina upp i kallt vatten med salt i, så får de extra skjuts i smaken!
Låt purjolöken puttra mjuk i smör blandat med olja, gärna en olja med citronsmak, någon minut innan du häller i ½ dl vin som du låter puttra in i löken.
När vinet har bubblat bort rör du i crème fraiche, vin, buljongtärning och skalet från ½ citronen.
Låt det koka upp och smaka sedan av med citronsaft, salt och peppar.
Rör till sist i dill och räkor och låt det bli varmt, men inte koka för då blir räkorna sega.
Servera såsen till pasta och bjud ärtorna och/eller snapsen till.


Med ärtor, eller med snaps, lika gott blir det!

Prosecco som vi beställt på systembolaget, signerad Mr. Oliver himself vilket vi upptäckte först när vi skulle öppna flaskan. Otroligt lättdrucket, ett bubbel som passar väldigt bra att dricka som sällskapsdryck, som det så tjusigt heter. Vätskan bubblade väldigt bra och försvann väldigt snabbt, absolut passande för sommarens balkongkvällar! 

Då är det så dags för den rafflande finalen i Let's dance i kväll, tillhör ni också dom som följt med i kändisarna svängt sina lurviga?. Vi har kollat och vi blev allt lite väl besvikna när vår favorit Jonas åkte ut förra gången... Se finalen får vi vänta med att göra tills i morgon kväll, vi har lite annat för oss ikväll, så avslöja inget för oss är ni kära:) 

Nu hoppas vi att ni alla får en alla tiders helg med en massa gott på era tallrikar och i era glas! 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

2 kommentarer:

 1. Vilken fin och tilltalande bild på denna räksås, låter absolut som något i vår smak. Vårligt och fräscht dessutom! Blir nog att testa men vi kommer nog att använda oss av färska räkor ;)
  Tack för bubbeltipset, hade ingen aning om att Jamie hade ett eget...

  Önskar er en underbart mysig helg, kramizar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter bra det, hoppas det faller på läppen! Nej, det hade inte vi heller och vi upptäckte det inte förrän vi packade upp flaskan ur påsen,
   Tack, hoppas ni haft detsamma!

   Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!