tisdag 28 april 2015

Kycklinggryta med citron och rosmarin

Citroner, citroner, citroner - ibland har vi extra dille på citroner i det Mårtenssonska köket. Inte för att vi tycker att de matchar vårt humör, för de gör de då rakt inte - bara ibland:) Men den varierande konsumtionen har säkert med årstidernas växlingar att göra, vi har sagt det förr men våren och sommaren förknippar vi med den sura frukten. Kanske är det för att den påminner om solen, men säkert mest för att mycket av det som spisas vid den tiden på året passar ihop med en skvätt citronsaft. Hur gott är det inte att t.ex sprätta iväg några droppar över en bit grillat eller att droppa ner saften i en salladsdressing?


Någon salladsdressing blir det inte idag och inte heller blir det grillat, men citron blir det absolut. Här har den fått sätta smak i en kycklinggryta och bästa smakkompisen rosmarin har också fått vara med på ett hörn. Det är alls ingen avancerad matlagningskonst och resultatet överträffar arbetsinsatsen flera gånger om. Men, som vi så ofta säger "det enklaste är oftast det godaste"!
Hur mycket citronsaft du behöver i grytan är helt upp till dej och din citron, vissa vill ha mer och andra vill ha mindre precis som frukten, vissa smakar mer och vissa mindre.

Citronkyckling med rosmarin  2 port + matlåda
500 g kycklingfilé, delad i mindre bitar
1 citron, rivet skal från halva och saft efter eget tycke och smak
2 tsk hackad färsk rosmarin
2 dl crème fraiche
1 dl vatten
1 msk kycklingfond
eventuellt maizena att reda av såsen med
salt och peppar
Stek kycklingbitarna så de får färg runt om, salta och peppra.
Rör samman crème fraiche, vatten, fond, citronsaft, skal och rosmarin i en gryta, smaka av.
Tillsätt kycklingen i grytan och låt den puttra med tills den är genomfärdig.
Smaka av såsen och red av den till önskad konsistens.
Servera med valfritt tillbehör.

Enkelt, eller hur?!

Vi går mot valborgsmässoafton gott folk och sakta men säkert närmar vi oss en ny månad, den sista för denna våren. Här nere betyder det att en del ställen snart öppnar upp för säsongen, restauranger och caféer som varit stängt under vinterhalvåret står nu i startgroparna för att slå upp sina dörrar. Inne i stan byggs det upp uteserveringar, det spikas och sågas när plankorna tas fram från sin vinterdvala. Vårtecken är det absolut, lika säkra som fågelsång och blomsterknoppar i rabatterna!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

6 kommentarer:

 1. Rosmarin och citron - match made in heaven! Om det inte känns vårigt så vet jag inte. Jag kokte nypotatis igår och kunde nästan känna sommaren i luften ;) Låter bra att Ystad förbereder för sommar, för om några veckor kommer jag och Daniel och gästar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Apselutt!
   Men kommer ni hit?! När, hur och var? Ska vi boka en träff, eller är ni kanske upptagna? Ni får mer än gärna höra av er om ni är sugna på att träffas eller om ni vill ha tips på något om stan eller tunt om, kanske ta en fika eller nåt annat?

   Radera
 2. Låter mycket friskt och gott - och en lätt rätt är det säkert också, och det inte bara när man tänker på tillagningen, utan den ligger inte "tungt" i magen heller ;-)

  Önskar er och alla medläsare en fin valborg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så, den ligger inte tungt någonstans:)
   Tack, hoppas du hade en fin valborg du också!

   Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!