lördag 23 maj 2015

Matrunda på Österlen

Förra helgen hade vi ju som sagt fint besök från Göteborg när Erika och hennes J var på en Skånetur. Erika har vi lärt känna genom hennes blogg och vi har träffats några gånger tidigare, både på bloggträffar och så här - på "fyrmanhand". När dom hälsade på oss första gången för två år sedan fann vi varandra direkt, ni vet när det känns så där som att man känt varandra hela livet, och även om det dröjer till nästa gång man ses så tar man upp direkt där man slutade förra gången. 

Lördagen ägnades åt att spankulera runt i Ystad, fika "Hos Morten" och sedan avsluta kvällen hemma hos oss. Söndagen vigdes åt "Matrundan på Österlen" och då fick även kameran följa med, så håll i er, nu faller ett bildregn över er som utlovat!

Österlen alltså, dessa vyer... Tänk att man blir så hemmablind!

Vi startade vår tur på Österlenkryddor där vi gick bananas bland örter och kryddor.

Fru M stoppade som vanligt näsetippen i teburkarna, en inte helt ovanlig företeelse:)

Erikas funderingar i orangeriet... 

Vidare från krydderier till en annan bekant dam på Agnehill där man kan köpa allt från inredning och smycken, till blommor och helt makalösa klänningar!

Mai-Britt som vi känt sedan hon först stod på Stortorget i Ystad och krängde snittblommor, har numera all försäljning hemmavid och som sagt är det en skön blandning i utbudet!
Klänningen som damen i fråga har på sej är bara en av de otroliga skapelser som hänger i butiken. 

 Två buntar sparris, odlad på gården, fick följa med oss hem. De tillagades igår och baske oss om de inte var de godaste vi någonsin satt våra tänder i...

Från Agnehill är det inte långt till vårt nästa stopp, Köpingsberg vingård där Carl-Otto Ottergren huserar. Där stod bubbelflaskorna på rad och åter igen kunde vi konstatera att det är tråkigt att gårdsförsäljning av vissa varor inte är tillåtet...

Mr. Bubbel himself i samspråk med herr M.

Några av bubblorna används i vinäger och marmelader, båda fick flytta med hem till det Mårtenssonska köket!

På vägen från vingården hamnade vi plötsligt på en försäljning av trädgårdsdekorationer! 
Som synes ett väldigt glatt besök... hmm
Härifrån begav vi oss till Gunnarshög för inköp av rapsoljor, några bilder fick vi dock inte till där. 

Så till sista stoppet när vi med kurrande magar hamnade på Olof-Viktors.
Ett av våra favoritställen som vi dessutom kan nå med cykel, inte för att vi besöker caféer så frekvent, men en gång varje sommar försöker vi trampa ut här när vädret tillåter. 

Denna gången högg vi in på två olika mackor och avslutade med den absoluta favoriten - morotskaka med världens godaste frosting. En frosting som vi kunde sälja våra själar för...

Räksmörgås med löjrom, holabaloo vilken goding, detta blev bådas favorit. 

 Tuppmackan skämdes inte heller för sej, persilje- och kapriskrämen var en höjdare och den citronbakade palsternackan... den ska vi absolut försöka återskapa i vårt eget kök! 

När som helst brister knopparna och trädgården står i full blom! 

 Summa summarum, en alldeles fantastisk helg och vi längtar redan tills nästa gång vi ses!

Funderar ni på vad hur det såg ut på lördagskvällen så lugn, bara lugn. Vi har några bilder kvar att bjuda på, men med risk för att bli för långdragna så sparar vi dom till senare. Den som spar den har och Den som väntar på något gott, väntar aldrig för länge - eller hur? :)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

3 kommentarer:

  1. Men vilken helg! Kan tänka mig att ni trivdes bra alla 4. Ni är alla lika ljuvliga människor!

    Kram kram

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!