fredag 2 oktober 2015

Vild biff Rydberg

Hejsan på dejsan oktober, fredag och kära läsare! Här är det full fart i det Mårtenssonska hemmet, dammsugaren har rastats, frukostbullarna har bakats och kafferosteriet har redan varit i gång. Tack vare det senare ligger det nu en blågrå rök i stil med Lützendimman i alla rum, fönster och balkongdörr står på vid gavel och den där omisskännliga lukten sprider sej från köket... Ett friskt uppvaknade med andra ord:)

Snart ska dock ordningen vara återställd igen och vi kan ge oss ut och köpa en blomsterkvast till Håkans mamma, hon firade nämligen sin 70-årsdag i veckan och ska uppvaktas som sig bör med pompa och ståt ikväll.
Är det någon annan som vill slå till med lite extra festligheter i helgen så vi kanske kan få komma med ett förslag på en oerhört lättfixad och smaskig middag? Kanske ge herr Rydberg en chans?


Biff Rydberg är en riktigt gammal klassiker med anor från, vad vi har förstått, tidigt 1900-tal (rätta oss om vi har fel!). Många beskriver rätten som en lyxigare variant av pytt i panna, framförallt på grund av att den enligt konstens alla regler ska göras på oxfilé (recept här). Serveras gör pytten med rå äggula och diverse andra tillbehör som t.ex rödbetor, pepparrot och saltgurka.

Vi tycker att den bästa beskrivningen är en demonterad (inte demolerad!) pytt i panna och gjorde en vild variant när vi bytte ut oxköttet mot vildsvinskotlett, som med ett tjusigare ord kallas vildsvinsytterfilé.
Håkan valde att lägga köttet i en rimningslag 1 dygn innan det skulle tillagas, det är så klart inget som är tvunget och livsnödvändigt, men du får ett kött som är mörare och mer smakrikt och det utan någon större ansträngning. Har du inte tid att rimma köttet eller helt enkelt ingen lust att göra det, så struntar du det och vi lovar att du ändå får njuta av en delikat middag:

Biff  Rydberg på vildsvinskotlett    2 port + matlåda
500 g benfri vildsvinskotlett i hel bit
Rimningslag (valfritt - vill du inte rimma köttet så hoppar du över det momentet)
1 liter vatten
50 g salt
15 g socker
5 enbär
1 tsk salvia
1 kvist rosmarin
Koka upp vattnet med kryddorna och sockret så det löser upp sej, låt svalna.
Lägg ner köttbiten i vattnet, på med lock och ställ i kylen 1 dygn.

300 g potatis, grovt tärnade
Koka potatisbitarna i 5 minuter, häll av vattnet och låt potatisen ånga av.
Lägg en klick smör i en ugnsfast form, ställ in i ugnen till smöret smält.
Lägg potatisbitarna i formen, blanda om så de täcks med smöret och ställ sedan in mitt i ugnen på 225 grader i 20 minuter.
Rör om bland potatisen då och då så de får jämn färg runt om.
Under tiden så steker du löken och slutligen köttet:

2 gula lökar i skivor
Stek på låg-medelvärme i 20 minuter i smör, rör om då och då så de inte bränns.
Mot slutet så kryddar du med salt, vitpeppar och socker.

Dela köttet i sockerbitsstora bitar och fräs i smör så de får fin färg och blir genomstekta.

Serveringsförslag:
riven pepparrot
rå äggula
rödbetor
kapris
saltgurka
senapssås
Lägg upp alla ingredienserna på ett fat så att alla kan ta för sej, allt efter eget tycke och smak.

Senapssås
2 dl crème fraiche
2 msk dijonsenap
salt och vitpeppar
Blanda samman ingredienserna och smaka av, låt gärna såsen stå i kylen 1 timme eller längre så att smakerna kan växa till sej.























Som ni ser så hällde vi rött vin i våra glas när vi hade Rydberg på besök, men öl eller vatten går också alldeles utmärkt att dricka till.

Ha nu en riktigt skön helg allihop. Vi hoppas att det bjuds på mycket god mat och dryck, vackert väder och och glada skratt!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

6 kommentarer:

  1. Det ser jättegott ut - och äggula i snapsglas är ju lite lyxigt också ;-)

    Ha en bra helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar säger vi! Ja, det krävs inte så mycket för att lyxa till det lite grann:)

      Radera
  2. Spännande med en vild biff Rydberg. Jag gillar varianten som heter Biff Greta (ursprunget är från stadshotellet i Karlstad) där köttet har marinerats i bla senap en stund. Så himla gott!

    Trevlig helg på er och kram! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oh ja, Gretabiffen är väldans god även den men det var ett bra tag sedan sist, så tack för påminnelsen!
      Tack, hoppas du haft detsamma,
      kramar

      Radera
  3. Vi ska äta Biff Rydberg ikväll faktiskt! Calle med ryggbiff och jag med smörstekta morötter, mmmm. Ska dock prova pepparrot till också för det har vi hemma! KRAM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jahaja, se där - då hoppas vi att det smakade med båda varianterna och att pepparroten föll på läppen!
      Kram på er

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!