söndag 27 december 2015

Fylld fläskfilé på två olika vis



En god fortsättning till er alla, vi hoppas att ni överlevt julhelgen och att ni haft det riktigt fint och fått tillfälle att ladda era batterier lite. Det är ju faktiskt en ny helg med ännu mera festligheter i anstormande så det kan ju kanske vara bra med nyladdning i livsenergin. Knappt hinner vi svälja sista sillarumpan och skära den sista skivan från skinkan förrän det är dags att planera nyårsmenyn, men det gör oss faktiskt ingenting, matgalna som vi är:) Och vi testar gärna nya rätter om det kan vara till hjälp för någon där ute - så snälla är vi!


Vi börjar med en varmrätt som vi satte i oss igår, fläskfilé med gratinerad potatismos och rödvinssås, som genast kändes värd en plats på listan över förslag på nyårsmenyn.
Fläskfilé alltså, vi kan knappast ens minnas när vi åt det sist, men gott är det ju och genast frågade vi oss varför vi inte äter det oftare? Håkan fick för sej att dela filén ungefär som man gör när man gör en så kallad porchetta och sedan fylla den med godsaker. Det gjordes två olika varianter och vi bjuder på båda så får ni välja efter er egen smak. Denna varmrätten går alldeles utmärkt att förbereda i god tid innan den ska tillagas, perfekt om det väntas gäster!

Fylld fläskfilé 
Hel fläskfilé, beräkna att det går ca 150-200g / person, mängden beror lite grann på vad du serverar innan och efter.

Fyllning 1
bacon eller parmaskinka
färsk timjan, fint hackad
färsk rosmarin, fint hackad
Västerbottensost, några skivor
örtsalt och några drag med vitpepparkvarnen

Fyllning 2
några skivor salami av valfri sort
parmesanost
färsk basilika
torkad oregano
torkad salvia
örtsalt och några drag med svartpepparkvarnen

Börja med att skära filén fri från senor och silverhinna, dela den sedan på mitten så du får två halvor.
Skär sedan ett snitt längs med filén, fläk upp den och platta till så det blir en platt köttbit.
Lägg valfri fyllning på köttet och rulla sedan samman köttet från långsidan.
Bind samman filén med steksnöre och krydda lite runt om (hit kan du förbereda).
Stek filén så den får färg runt om, lägg över i en ugnsfast form och stick in en köttermometer i mitten.
Låt köttet steka färdigt mitt i ugnen på 175 grader tills innertemperaturen nått 68 grader.
Ta ut och låt vila, den kommer då att nå upp i minst 70 grader, så var inte orolig att den inte är genomstekt.

Under tiden som köttbiten ligger och vilar gratinerar du potatismoset i portionsformar tills det fått fin färg ovanpå, ca 10-15 minuter. Moset kan man smaksätta med olika rotfrukter om man så vill, palsternacka, jordärtskocka, rotselleri är bara några förslag som kan kan få koka och mosas med ner, lite ost på toppen ger både fin smak och färg.
En god rödvinssås passar fint att servera till och ni har ett receptförslag i detta inlägget, från nyår även det. Ett riktigt gott och smarrigt (och smart) tips är att byta ut det röda vinet i såsen mot rödvinsglögg, om ni har en slatt kvar någonstans. Vi gjorde en variant på 50/50 och jistarnes så gott det var, vi snackar skedätarsås!

Och så kan vi tipsa er om att en lite kryddigare rött vin smakar gott till middagen, själv drack vi ett Italienskt vin vid namn Casa Vinironia Palloncino, som vi hittat på bolaget för endast 69 kronor.


Ett litet bildbevis på att vi hade en alla tiders trevlig julafton och nej, vackra är vi icke - men roligt, det har vi nästan alltid! Vi firade i sedvanlig ordning hemma i Ankis systers uterum med övriga familjemedlemmar från fru Ms sida, en nätt skara på 8 personer är vi som samlas runt matbordet och smörjer våra krås.

Antalet sillinläggningar har aldrig varit så få (4!) men alla gick dom åt och knappast en endaste liten bit blev över. Samma var det med resten av maten, vi hade dragit ner ganska rejält på mängder och variationer och det visade sej vara något av det smartaste vi gjort när det gäller julmat, på så vis så slipper vi äta julmatsrester hela veckan lång och/eller kasta bort mat. Mindre matsvinn, helt enkelt!
Klappar fick vi några var, även den mängden har minskats i takt med att åldern ökat. Antingen hänger åldern ihop med minskad snällhet eller ökad vishet, vi väljer att satsa våra pengar på det senare:)

Nu väntar det ett födelsedagsfirande och det är minsann inte vilket firande som helst. Håkans mormor Agnes når den ärofyllda åldern av hela 90 år idag! Hon ska firas med smörgåstårta och ny kaffekokare, allt enligt damens egna önskemål.

En fortsatt skön söndag önskar vi er, ha det gott vad än som står på era agendor idag.
Bor ni i Skånedelarna av landet så är kanske flytväst att rekommendera om ni tänker ge er ut, med tanke på att det regnat i ett dygn nu och det varnas för översvämningar lite här och var.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!