onsdag 16 december 2015

Julklappar som hjälper


I dag gör vi ett uppehåll från allt vad mat och dryck heter och istället delar vi med oss av (annat gott) andra goda upplevelser, som många kan få glädje av och som förhoppningsvis kan göra skillnad i någons liv. Det är dags för vårt årliga julklappslista där vi tipsar om olika sätt att ge bort alternativa julklappar, en tradition här i Mårtenssons kök sedan två år tillbaka nu.

I år har vi lyckats hitta några fler, både nya och gamla bekantskaper, där man har möjlighet att ge bort en julgåva som skänker glädje till flera. Som vanligt är det fritt fram för er som har andra bra idéer eller sidor som ni tycker att vi har missat att tipsa om dom, skriv en kommentar i kommentarsfältet så lägger vi till det på listan!

Cancerfonden behöver nog ingen presentation, på deras sida kan du köpa jullotter eller ge en julgåva

Frälsningsarmén behöver säkert inte heller någon närmare presentation, här finns flera olika sätt att bidra. Någon får sällskap i jul, ett barn får en julklapp eller så skänker du en valfri summa till valfritt ändamål som t.ex hemlöshet och katastrofhjälp.

UNHCR hjälper människor som är på flykt över hela världen, du kan både bli månadsgivare och ge en engångsgåva i form av bland annat filtar, nötkräm som hjälper undernärda barn att återhämta sej snabbt, myggnät eller tält.

Skånes stadsmission som möter och försöker hjälpa utsatta människor i vårt samhälle. Här kan du stödja genom att bli frukostfadder och donera en frukost per månad, ge bort ett födelsedagsfirande eller hygienartiklar, eller om du har möjlighet så kan du även anmäla dej som volontär.

Plan som arbetar för barns rättigheter runt om i världen. Här kan du bli både månadsgivare och skänka en engångsgåva som t.ex en gris, skolmaterial eller en säker förlossning.

Min stora dag som låter sjuka barns drömmar bli verkliga. Även här kan du både bli månadsgivare och stödja med en gåva året om.

Vi-skogen som planterar ut träd runt om i världen för att hjälpa till att ta människor ur fattigdom. Tänk att så mycket nytta och glädje kan komma ur ett träd, något som vi tar för givet!

Aldrig ensam, ett projekt för att sprida information om psykisk ohälsa.

Wateraid där du kan ge bort vattendroppar, kranar och handpumpar. Rent vatten ytterligare något som vi bara tar för givet att det finns och det i en aldrig sinande stråle, men så är det inte för alla.

Båda listorna från tidigare år är uppdaterade och alla länkar ska nu fungera så ni kommer rätt när nu klickar på dom, ni hittar första året här och andra året här.


Till sist vill vi också tipsa och påminna om en finfin gåva till någon man känner, en släkting eller någon annan person i närheten. Att ge av sin tid är en häftig upplevelse både för den som ger och för de som får - här snackar vi verkligen "delad glädje är dubbel glädje"!
Gåvor behöver faktiskt inte kosta pengar och vi kan garantera att det blir uppskattat, fråga bara Ankis morbröder:)
Och det behöver ju faktiskt inte vara en släkting eller vän som får din tid, kanske har du märkt att en granne aldrig få besök - ring på dörren och se vad som händer!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

4 kommentarer:

 1. Vilket härligt inlägg:)
  Har i dag lämnat bidrag till Hjärt och Lungfonden
  Ha det gott
  Kram Milla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Milla, så roligt att du känner så! Undrar om vi har med hjärt- och lungfonden på tidigare år (tror det) - det ska vi genast kolla.
   Ha det fint,
   kramar

   Radera
 2. Jättebra att ni puffar för riktigt meningsfulla klappar. Det finns så otroligt många behövande människor och så otroligt många bra organisationer som verkligen gör skillnad. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vart vårt svar tog vägen har vi ingen aning om, men det blir ett försök till.
   Tack Kjersti, ja det finns verkligen många fina som gör så mycket och som är värda att lyftas!
   Kramar till dej.

   Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!