fredag 18 december 2015

Sill dijonnaise


Ja det blir faktiskt ytterligare en inlagd sill här i det Mårtenssonska köket denna veckan, den sista för detta året och samtidigt inläggning nummer 30 i samlingen, häpp!
En krämig variant bjuds ni på idag och den är gjord på 5-minuters sill, en fenomenal uppfinning om ni frågar oss. Den där lilla paketen sill gör ju hela proceduren med att lägga in sill både enklare och snabbare och när något är enklare och snabbare, så vågar sig plötsligt flera på att prova nya upplevelser. Bra, eller hur?!

Smaka er fram när ni rört samman såsen som sillen ska ligga i, vissa vill ha mer smak av senapen medan vissa vill ha en mildare variant och då istället tar i mer majonnäs. Tänk också på att smakerna mognar fram när den står i kylen, mest så ni inte vräker i för mycket av det goda:)

Sill Dijonnaise
1 paket 5-minuters sill á 420 g
½ dl cornichoner
2 dl crème fraiche
1 msk dijonsenap
2 msk majonnäs
½ dl hackad dill
½ dl hackad persilja
Häll av sillen och dela i lagom munsbitar.
Hacka cornichonerna och blanda samman med crème fraiche, senap, majonnäs, dill och persilja.
Smaka av och blanda till sist ner sillen.
Ställ sillinläggningen kallt minst 12 timmar innan serveringen.

I dag ser det inte riktigt ut som vanligt här hemma, det är endast fru M som håller ledigt denna fredagen medan herr M sliter och släpar på jobbet. Jag har dock fått fullt förtroende av maken att styra och ställa här några dagar (han vet inte vad han säger riktigt för tillfället, nu när han jobbar så mycket som han gör:) och det ska nog gå bra det med.
För min del är det från och med nu julledigt som gäller och så är det ända fram till dag 11 i januari, inte alls dumt om ni frågar mej! Från och med julafton gör Håkan mej sällskap och det kan han verkligen behöva, när han kommer hem på kvällarna påminner det mest en inspelning av någon av Zombiefilm här hemma. Att ögonlocken stängs tidigt behöver jag väl knappas nämna...

Närmast på dagordningen står det en tur till pappersåtervinningen, ett julklappsinköp och i samband med det en promenad i duggregnet. Inte alls lika spännande som en Zombiefilminspelning, men man klarar ju faktiskt inte av hur mycket nervdaller som helst!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

 1. Den här sillen skulle jag kunna tänka mig som middag ihop med god potatis när det är varmt ute och annan mat känns för tung...

  Låter väldigt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den passar garanterat finfint även då. Vi gillar inläggningar som man kan ha både till jul, påsk och midsommar, och denna känns som en sån nu när du säger det!

   Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!