måndag 14 december 2015

Sill med tranbär


Jajamensan, nu är det dags för sillinläggning nummer två för denna julen och faktiskt blir detta nummer 29 i ordningen av sillinläggningarna i vårt kök. Förra året gjorde vi ett samlingsinlägg för alla inläggningarna med bilder på och länkar till alla sorterna som vi gjort genom åren, är ni nyfikna på och letar efter sillinspiration så hittar ni det inlägget här. Det finns allt från klassiska sorter som Brantevikssill, löksill och Glasmästarsill till de lite mer ovanliga sorterna, Wasabisill, fetaostsill, baconsill och Sweet chilisill.

Dagens sill tillhör väl inte de mest klassiska eller vanliga sorterna, inte för vår del i alla fall. När vi såg receptet i förra årets ICA-buffé så föll det oss genast på läppen och vi ville absolut prova. Det visade sej att sillintuitionen stämde riktigt bra och alla sillätare runt vårt julbord tyckte att det var en lyckad smakkombination. Tranbärens lite syrliga friskhet tillsammans med apelsinens lena sötma och sillen sälta gifte sej fint som man så tjusigt brukar säga, med andra ord var de kanongott och vi kan absolut rekommendera att prova!

Tranbärssill med apelsin 
1 paket 5-minuters sill
1 rödlök, tunt skivad
1 apelsin
1 dl frysta tranbär
1 dl koncentrerad tranbärsjuice
Häll av sillen med spara lagen, skär sillen i lagom munsbitar.
Skär bort skalet på apelsinen, se till så att du får bort allt det vita och skär ut hinnfria klyftor.
Varva sillen med apelsin, lök och tranbär i en burk.
Blanda lagen med tranbärsjuicen och häll i burken.
Sätt på locket och ställ i kylen minst 12 timmar innan servering.

Skulle ni nu, mot all förmodan, inte lockas lika mycket som vi gjorde av denna inläggningen så var inte oroliga vi sitter på några fler sorter. Och nej, inte bokstavligt talat, sådana böjelser har vi inte:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

5 kommentarer:

 1. Låter superfräscht och gott! Och tänk så praktiskt det är med den där 5-minuterssillen. En kollossalt bra uppfinning! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var en fin kombination. Den sillen är så himla bra, vi har alltid tidigare gjort på "gammalt" vis men detta är ju smidigt när tid och ork tryter.
   Kram på dej och tack för den finfina vinsten som köo i brevlådan idag!

   Radera
 2. Låter gottigottgott! Jag gillar syrliga och klara sillar. Inget vitt klet i min sill. Sitta på den vill jag inte heller, hihihi!

  Kramelikram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej hugaligen för att sitta i silarna (speciellt om det är med vitt klet).
   Här är det väldigt delat, vissa vill nästan bara ha klara inläggningar medan andra är precis tvärtom. Kanske därför vi alltid har så m¨nga olika sorter...
   Kramar på sej!

   Radera
 3. Spännande sill:)
  Ska försöka hitta receptet som maken trollade ihop förra året på en spännande sillinläggning. Han var så duktig och skrev upp allt så jag kunde blogga om det och vet ni jag glömde bort det. Så nu får jag ta tag och leta rätt på det så att det kommer på bloggen till helgen:)
  Ha det gott kram
  Milla

  SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!