torsdag 25 februari 2016

Musslor i kokosmjölk


Vi fortsätter på temat solgul mat här i det Mårtenssonska köket och bjuder idag på musslor i en klargul, underbart smaskig kokossås. Receptet kan vi faktiskt (för omväxlings skull) inte varken ta äran åt oss för att ha uppfunnit eller ha förändrat nämnvärt mycket, det har vi hittat i fru Mårtenssons senaste bokvinst "The fresh foodie" av Leila Lindholm. Boken dök upp helt överraskande flera veckor, ja säkert månader, efter att Anki varit med och tävlat om den och vi kan lova er att det var en väldigt uppskattad och glädjande överraskning.

Första receptet vi provade var denna lite annorlunda musselrätt där man använder sig av kokosmjölk, (vi hade kokosgrädde) istället för vanlig grädde, som tillsammans med kanel, saffran och lime blev oerhört smarrigt! Den är både laktos-och glutenfri, precis som så många andra recept är i boken, så är man inte skaldjursallergiker är det bara att hugga in här. Såsen är absolut av typen "sked-ätar-sås" eller så gör ni som vi, tar en bit bröd i handen och suger upp sås med den!

Blåmusslor i kokos
1 nät blåmusslor eller 1 pkt. djupfrysna
1 pkt. bacon strimlad
2 schallottenlök finhackad
2 klyftor vitlökar finhackade
1 pkt saffran
2 kanelstänger
1 brk kokosgrädde
½ lime pressad saft rivet skal
Tvätta musslorna kolla så dom är stängda, släng dom som ej är stängda.
Fräs baconen i en djup gryta med olja.
Tillsätt vitlök, lök, saffran, och kanelen och fräs i 2 min.
Lägg i musslorna och rör runt, häll i kokosmjölken koka upp, lägg på lock och koka 2 min.
Smaka av med limesaft, salt och peppar.

I tisdags drabbades vi båda av panik här hemma när vår dator plötsligt bestämde sej för att ge sig ut på en uppdateringsresa på eget bevåg, utan att fråga oss om det var okej...
Först blev vi lite mörkrädda, men vi förstod snabbt att någon av oss gjort ett felklick i den där frågerutan som vägrar försvinna. Under några skälvande timmar satt vi skräckslagna framför Windows 10 och gjorde vårt bästa att komma överens, men till slut insåg vi vårt eget bästa och gav upp. Det är bara att inse att det är svårt att lära gamla hundar att sitta.
En avinstallering räddade oss till slut åter tillbaka till den gamla världen där vi känner oss hemma och vi kan åter igen ge vår fulla datoruppmärksamhet åt vår blogg istället för tekniska mysterium! Phuuu:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

6 kommentarer:

 1. Å det här lät ju riktigt spännande. Jag har velat testa att laga musslor länge men är lite rädd. Det verkar väldigt avancerat och jag är rädd att göra fel så de blir dåliga och ätarna av maten sjuka.... Är det väldigt svårt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart du ska prova, vi var också lite oroliga första gången vi skulle prova men det var inte så svårt som vi hade föreställt oss. Vi köper numera alltìd frysta musslor (ICAs egna) och vi upplever att dom både är enklare att laga till (man behöver inte rensa och tvätta av dom mm) och så tycker vi att dom är godare. Vi harinte, peppar peppar, blivit sjuka av de små blötdjuren :)
   Lycka till!

   Radera
 2. Mm, det låter gott! Älskar musslor i alla dess former, men har bara gjort vanliga faktiskt.

  Kram kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så gott så, Malin, vi kan verkligen rekommendera att prova!

   Kram på dej.

   Radera
 3. Jag är också lite rädd för att tillaga musslor. Äter det gärna men just att tillaga dom?! Kul med bokvinst, ska ut och kolla årets bokrea en sväng tänkte jag nu för att se om det finns några fina kokboksfynd. Ha en fortsatt fin helg. Kram! /Anna J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi säger till dej som vi sa till Liebdjuret, våga att prova. Du kommer säkert att klara det galant för det är inte så svårt som man först tror.
   Då håller vi tummarna för att du hittar några riktigt fina fynd, vi tarnog också en tur ( det där kokoboksstoppet är lönlöst att försöka hålla länge).
   Kram på dej och lyckad shopping!

   Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!