torsdag 4 februari 2016

Söndagsstek med ljuvlig sås och inlagda tomater

Ibland är det så ända in i bänken gott med en sån där "riktig" söndagsmiddag, ni vet när man fyller matbordet och tallriken till bredden med alla möjliga goda tillbehör, slevar upp brunsås och äter tills man nästan spricker:) Härom helgen var det dags för just en sån söndagsmiddag i vårt kök, herr M skramlade runt bland grytor, skålar och vispar på egen hand - köksmeditation kallas det visst - och fru M var förvisad till soffan med kära vännen, värmedynan. 


Resultatet från matlagningssejouren ser ni här på bilderna, fast alla tillbehören fick inte riktigt plats... asiagurkor (vi älskar dom!), äpplemos, kokta grönsaker, grönsallad och inlagda tomater bara för att nämna några. De inlagda tomaterna vill vi verkligen slå ett extra slag för, det ett riktigt bra sätt att ta tillvara på tomater som börjar se lite sorgsna ut och du gör det hur lätt som helst.
Steken fick först ligga i marinad under dagen innan den klappades in med senapspulver och lagades till i ugnen. Har du en marinator i ditt kök så passa på att använda dej av den och spruta in marinaden lite varstans i köttbiten innan du lägger den i marinaden, har du ingen så hoppar du helt sonika över det steget och går vidare i receptet. 

Senapsstek  4 port
1 kg innanlår, fransyska, rostbiff eller annan stek från gris eller vilt
Marinad
1 l vatten
75 g grovsalt
35 g socker
½ msk lökpulver
½ msk senapspulver
3 krossade enbär
5 kryddpepparkorn
1 lagerblad
½ msk torkad timjan
Kok upp marinaden och låt svalna.
Har du en injektor så spruta gärna in lite av marinaden i steken, lägg sedan steken i en stor skål och häll resten av marinaden på köttet.
Har du ingen marinator så lägger du steken i en skål med all marinad.
Ställ skålen i kylen och låt den stå 7-10 timmar.

Tillagning
Några strimlor rimmat sidfläsk
2 msk Colemans senapspulver
några drag med vitpepparkvarn
1 gul lök i klyftor
1 liten morot i skivor
1 skvätt lageröl och 1 skvätt torr äppelcider
Späcka steken med sidfläsket, dvs stick små hål runt om i köttbiten och stick en bit fläsk i varje hål.
Klappa in steken med senapspulver och vitpeppar.
Fräs köttet runt om i en het stekpanna så det får lite färg, lägg över i en ugnsfast form tillsammans med lök, morot och vätska i botten på formen.
Stick en ugnstermometer mitt i köttet, ställ in mitt i ugnen på 125 grader och låt den stå inne tills innertemperaturen nått 70 grader.


Sås
Sås gör du av vätskan från formen + lite vatten som du häller i formen och vispar ur så du får med allt det goda.
Sila ner vätskan i en gryta och fyll upp så du har ca ½ liter vätska i grytan, tillsätt gärna 1 msk köttfond för extra smak i såsen.
Låt vätskan koka upp och sedan småputtra ca 15 minuter.
Tillsätt därefter 2 dl vispgrädde, koka upp och red av till önskad konsistens.


Inlagda tomater
små röda tomater
ca 3 cm färsk ingefära i tjocka skivor, ca ½ cm
ca 2 msk kryddpepparkorn
1 dl Perstorpsättika 24 %
3 dl vatten
3,5 dl strösocker
1 tsk salt
Koka upp alla ingredienser
Låt lagen bli ljummen häll sedan den över tomaterna.
När lagen svalnat så ställer du in skålen i kylen och låter den stå där minst ett dygn innan servering.


Nu raskt från söndag till fredag, har ni uppmärksammat att det är en extra trevlig sådan i morgon? Om inte så kan vi berätta för er att det är något som gott som Internationella Nutelladagen! Jojomensan, den där krämiga hasselnötskrämen har en alldeles egen dag i almanackan:) Känner ni för något extra gott att fira med så har vi en smarrig Nutellacheesecake i vårt receptskafferi som kan passa fint, ni hittar den här i detta inlägget.

En fortsatt trevlig torsdagskväll önskar vi er alla!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

8 kommentarer:

  1. Inlagda tomater! Varför har en inte hört talas om det innan? Det är ju strålande. Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja hur har du kunnat missa dom, Kim:)
      Tack och detsamma hoppas vi att du får!

      Radera
  2. Inlagda tomater låter ju väldigt gott, tack för tips och recept. I Finland firas Runebergsdagen idag och då skall man äta runebergstårta :) Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, dom är himla fina dom, vassego! Låter som en finfin dag det med:)
      Kram på dej

      Radera
  3. Så ska en välsmakande sås göras! Mums!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Lena, ja visst blir det gott på det viset!

      Radera
  4. jag säger som kim: inlagda tomater, hur har jag kunnat missa detta? låter ju fantastiskt! söndagsstek har jag börjat uppskatta igen på äldre dar efter att ha totalt avskytt det ett tag pga söndagsstek varje söndag i 20 års tid...
    en marinator har ju jag! ..någonstans. i en flyttlåda i förrådet kanske...

    hoppas ni har en fin helg! Kramar!

    SvaraRadera
  5. Stek, sås och potatis - så himla gott. Det får det bli till middag imorgon. Inlagda tomater låter spännande, det ska jag testa nån gång. Ha en fin lördagskväll! Kram! /Anna J

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!