fredag 25 mars 2016

Laxpaj


Då har startskottet för årets upplaga av påskhelg skjutits av och långfredagen är här, den dagen som förr ansågs vara årets absolut tråkigaste och längsta dag. Inga affärer var öppna, på radion sändes bara högmässor och spelades psalmer, restauranger och andra nöjesplatser höll stängt och man skulle hålla sej i stillhet och bara äta enkel mat. Båda våra föräldrar har/hade minnen från den tiden och enligt dom var det en lååååång och oerhört tråkig dag, och visst var det alltid grått och regnade den dagen? :)

Ja hur vädret var på långfredagen dåförtiden låter vi vara osagt, men vi kan rapportera att vi i alla fall har vaknat upp till en gråmulen och dimmig långefredag här nere i söder. Tack och lov så finns det både färgglad konst på Österlen och mat i Mårtenssons kök att glädjas åt och piggas upp av en dag som denna. Laxpaj ligger på tallriken och den kan du avnjuta både varm, kall eller ljummen med sallad och örtsås, eller varför inte gravlaxsås, det är nämligen gravlax i fyllningen. Den gravade laxen kan man, om man så önskar, byta ut mot rökt.

Laxpaj 
Glutenfri pajdeg
4½ dl mandelmjöl
½ dl sesamfrön
2 msk fiberhusk
½ krm salt
60 g smör i tärningar
1 ägg
Rör samman mjöl, fiberhusk och salt i en skål.
Tillsätt det tärnade smöret och krama samman, knäck i ägget och blanda samman till en smidig deg.
Kläm gärna fast bakplåtspapper i botten av formen så blir pajen lättare att ta bort sedan.
Tryck ut pajdegen i en smord pajform (24 cm) och ställ formen kallt minst 30 minuter.
Grädda pajskalet på 200 grader i 5 minuter, ta ut och tillsätt fyllningen.

Icke glutenfri pajdeg
3 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk vatten
Hacka samman mjöl och smör gärna i en matberedare.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop en deg.
Tryck ut degen i en smord pajform (24 cm), nagga botten och ställ i kylen 30 min.
Förgrädda pajskalet på 225 grader ca 15 min, ta ut och tillsätt i fyllningen.

Fyllning
1 gul lök, finhackad
200 g gravad lax, eller rökt, i småbitar
1 ½ dl hackad dill
3 dl riven ost, gärna Västerbottensost
2 ägg
2 ½ dl matlagningsgrädde
½ tsk salt
svartpeppar
Fräs löken mjuk i smör, ta från plattan och låt det svalna.
Blanda löken med lax, dill och ost.
Rör samman ägg, grädde, salt och peppar.
Lägg i laxfyllningen häll över äggblandningen.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 30 min, kolla så äggstanningen har stelnat innan du tar ut den.
Servera med grönsallad och en kall örtsås.

Hur firar ni er påskhelg, blir det ägg och sill, buffé eller kanske påsklamm - eller kanske alltihop i en salig mumsig röra? För vår del blir det väldigt lite matlagning denna påskhelgen, vi har nämligen lyxen av att vara bortbjudna för att dinera vid andras matbord två av helgkvällarna, något som vi väl får varva med en och annan långpromenad...

Vi önskar er alla en riktigt skön påskhelg, oavsett om och hur ni firar den. Vi hoppas att ni får äta och dricka gott, och att solen kikar fram och lyser upp dagarna!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

2 kommentarer:

  1. Underbar bild! Man vill äta upp den pajbiten!!

    Ha en fortsatt underbar påskhelg! Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, det blir vi glada för att höra!
      Vi hoppas du haft detsamma,
      kramar

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!