lördag 11 juni 2016

Vit sparris med hollandaisesås och räkor

Hej på er denna lördagsdag, hur har ni det där ute i vårt avlånga land? Här nere på söder har vi plötsligt förlorat vår sommarvärme som vi fått njuta av de senaste veckorna, pang bom sa det bara, vinden vände och plötsligt visare termometern 10 grader mindre. Men vi klagar inte, solen gör sitt bästa för att lysa upp tillvaron ändå och de mörka molnen luras bara, inte har dom nåt regn med sig inte! (något stadens studenter förmodligen var tacksamma för igår när det var dags att tacka för sej!)


Luras gör däremot inte vi, inte idag i alla fall, när vi lockar er med sparris med hollandaisesås och räkor i rubriken. Kan ni tänka er, detta är faktiskt första gången som vi tillagat och ätit just vit sparris och jösseskoss så gott det var! Vi valde att göra det mest klassiska som vår premiärrätt, kokta sparris med hollandaisessås och så slängde vi på lite räkor också av bara farten.  


Vita sparrisar är megalaktiskt stora, och ännu större ser dom ut när dom ligger sidan om de gröna som plötslig förvandlas till spinkisar. Men det gäller också att komma ihåg att de vita ska man skala innan man hugger in på dom, var inte rädda för att skala dom rejält för det behövs verkligen, annars blir dom väldigt trådiga att tugga på. Var på sparrisen man ska börja skala råder det lite delade meningar om, någon säger att man ska börja en bra bit nedanför knoppen och någon att man ska börja direkt under den. Vi valde det senare och det tyckte vi blev bra.

Sparrisen kokte vi i lättsaltat vatten och koktiden beror lite på hur tjocka stänglarna är, man kan ju lägga i de allra tjockaste först om man köpt sparris som skiljer väldigt mycket i storlek. Känn efter med en provsticka efter ungefär 10 minuter och fortsätt sedan hålla koll med provstickan, det ska finnas lite tuggmotstånd kvar och sparrisen ska fortfarande vara fast när den är färdig. 

Smöret i kuber, redo att åka ner i såsen.

Hollandaisesåsen är en variant av bearnaisesåsen vi brukar göra, inget smör som behöver skiras och vattenbad som ska badas, nej här kör vi enkelt och lättfixat. Håll bara koll på värmen på plattan, för varmt gör att äggen blir äggröra eller att såsen inte tjocknar när smöret går i, håll den på låg värme så ska du se att det går bra;

Hollandaisesås  2 port
2 äggulor
2 msk pressad citronsaft
150 g smör, rumstempererat och tärnat
salt
Blanda samman äggulor och citronsaft i en tjockbottnad gryta.
Ställ grytan på svag värme på spisen och vispa under tiden som det blir varmt.
När det börjar bli varmt så börjar du tillsätta smörtärningarna, en åt gången i början, under tiden som du hela tiden rör med en visp.
Se till så att inte såsen börjar koka, då koagulerar gulorna och du får istället äggröra!
När såsen börjar tjockna så tar du grytan från värmen, oftast tjocknar den innan allt smör är använt men det går bra att röra ner dom fast grytan inte står på plattan.
Smaka av såsen med salt och lite citronsaft, servera.

Härligt knallgula äggulor, ekologiska och närproducerade! 

Räkor blir en av ingredienserna även på kvällens mattallrikar minsann, men då hamnar dom i en citronrisotto som vi tänker ha till torskrygg och bläckfiskringar. Vi kör nämligen lite frys- och kylskåpsrensning i det Mårtenssonska köket för tillfället, det behövs göras sånt ibland och speciellt när semestertiderna närmar sej är det bra.

Hur ser det ut på era tallrikar, händer det något gott eller äter ni kanske på andras serviser ikväll?
Oavsett var ni spisar er middag så hoppas vi att den blir god och mättande och att ni får en fortsatt fin dag och kväll.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

4 kommentarer:

  1. Ikväll gjorde vi det enkelt för oss och åt en paj med svamp och ost! Himla fint det med, men vit sparris är svårslaget :=)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker vi låter som en väldigt smarrig enkelhet, som man säger "enklast är godast"!

      Radera
  2. Har upptäckt att när jag läser svenska bloggar och det står sparris så är det grön som menas - här i Tyskland, där det äts otroligt mycket sparris, skrivs det extra ut om det är grön som ska användas...

    Efter ca. 30 år i "Sparrislandet" rekommenderar jag att koka sparrisen lätt (inte stormkoka) i lätt saltat vatten med en nypa socker i och en klick smör. Det smakar jättebra.

    En klassiker här är vit sparris, kokt potatis, hollandaise och rå eller kokt skinka till.

    Om ni skulle få tag på en fin flundra så testa att steka den hel, servera med vit sparris och räkor på, gärna med hollandaise...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, grön sparris är ju mycket "vanligare" här än den vita, även om den vita kommer allt mer och mer. Nu när vi var i Stockholm hade dom till o med vit sparris som tema på flera restauranger i maj.
      Då ska vi absolut klicka i smör i kokvattnet nästa gång, tack för tipset!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!