tisdag 12 juli 2016

Kycklinglasagne


Lasagne kan man göra på många olika sätt för att variera både smak, ingredienser och tillagningstid. Vi har den traditionella lasagnen, den vegetariska lasagnen och lasagne man gör i lergryta, och icke att förglömma så har vi förstås Jamie Olivers lasagne som stadigt håller sej bland de mest sökta recepten här i Mårtenssons kök. Vi tycker att dom alla är lika goda på sitt eget lilla vis och vi gör dom gärna igen, men samtidigt så är vi ju fjöntiga i att testa nytt och variera oss och när tiden är knapp är det ju fint med ett recept där det går undan, så som det gör i dagens recept.


Vi har testat att laga till kycklinglasagne tidigare, så vi visste att det är något vi gillar och eftersom det fanns färdiglagat kycklingkött över från tidigare middag så drog vi nytta av det. Återvinning som smakar gott alltså:) Denna gången fick lasagnen smak från Ajvar Relish och här använder man en hel burk, perfekt när hela går åt och man slipper slattar.
Antingen så köper du hem en färdiggrillad kyckling från matbutiken eller så steker du på kött som du redan har hemma, kycklingfilé går kanoners.
Istället för att klödda med att koka bechamelsås så blandar du samman mjölk och crème fraiche med kryddor och kyckling till en smarrig sås som du sedan varvar med färska lasagneplattor och olika grönsaker.

Kycklinglasagne  ca 4 port
500 g tillagat kycklingkött (antingen tar du t.ex filéer som du strimlar och steker eller så använder du färdiggrillad kyckling som du delar i mindre bitar)
1 burk á 350 g ajvar relish
3 dl crème fraiche
3 dl mjölk
2 vitlöksklyftor, fint rivna
1 msk spiskummin
1 msk oregano
1 msk basilika
salt och svartpeppar
ruccolasallad
1 liten paprika, fint tärnad
färska lasagneplattor, ca 6 st
2 dl riven ost (vi använder Västerbottensost eller parmesanost)
Blanda samman det strimlade kycklingköttet med crème fraiche, ajvar, mjölk, vitlök och kryddor.
Lägg en tredjedel av röran i botten av en ugnsfast form, strö över paprikabitarna och lägg på lasagneplattor så de täcker röran.
Lägg på ytterligare ett lager kycklingröra, strö över ruccolasallad och täck med lasagneplattor.
Lägg ett sista lager av kycklingröra på plattorna och strö över osten.
Grädda lasagnen mitt i ugnen på 200 grader i 30 minuter, om osten börjar få för mycket färg så täck formen med ugnsfolie.
Provstick i lasagnen så att den är färdig, ta ut formen och låt den stå ca 5 minuter innan du hugger in.

I dag anlände Matmarknaden International Street Market till stan, den har vi inte besökt på några år eftersom vi alltid varit bortresta på semester just när de varit här. Dålig tajming kan man ju tycka, men i år så ska vi nog lyckas få till ett besök bland alla frestande matstånd där nere. Dom stannar ju några dagar så vi har ju tid på oss. 
Ikväll står det dock hemburgare på menyn, rödlöken håller som bäst på att bli picklad och är det så att vädret håller i sej så finns det en chans att burgarna blir grillade! 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

6 kommentarer:

  1. Jag älskar lasagne och tycker det är kul att testa varianter (även om favoriten är och förblir en klassisk lasagne) så det här måste jag testa att laga för den verkar supergod och lättlagad.

    Spännande med matmarknad och kunna gå runt att testa ny mat. Hoppas ni får goa matupplevelser när ni går dit. Själv ska jag bjuda på våfflor idag och till det nykokt hjortronsylt. Mums! Kram på er! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är det kul med alla olika sorter, oavsett vad det gäller nästan:) hoppas denna också faller i smak!
      Våfflor med nykokt hjortronsylt låter som rena rama lyxfikan, så gott!

      Kram på dej.

      Radera
  2. Var evigheter sedan jag lagade lasagne, tack för påminnelsen! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma som här, så på det bara:) Varsågod, det var så lite så!
      Kram på dej.

      Radera
  3. Den såg supergod ut! Älskar att ta vara på leftovers!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Jenny, ja visst är det kanoners när man kan göra det, det känns som extra bra mat.

      Kram på dej

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!