fredag 15 juli 2016

Gratinerad ratatouille

Som vi frossar i grönsaker, frukter och bär just nu, det är nästan så att vi börjar oroa oss för det snart ska gro ur öronen på oss istället för ur krukorna på vår balkong:) Nu senast lagade vi till en ratatouille (nästan lika svårt att säga som att stava) som fick sej en dos grädde och ost innan den ugnsgratinerades, allt blir ju godare med grädde och ost eller hur? Ja nästan i alla fall... 

Gratinerad ratatouille

Ratatouillen åt vi sedan i sällskap av en grönsallad som veckans vegetariska middag och det gick alldeles utmärkt, men vi konstaterade att den även hade funkat ypperligt som ett tillbehör. Kanske till en bit fisk, varför inte grillad tonfisk, eller något kött av valfri sort, lamm är nog inte helt fel.
Så nu är det helt upp till dej om du vill äta gratängen som vegetarisk middag eller som tillbehör, eller kanske rent utav prova båda sätt - vi ska inte hindra dej!
Receptet hittade vi bland alla våra tidningsurklipp, men helt i vanlig ordning lät vi "receptus ändrus" ta över våra kroppar:

Ostgratinerad ratatouille  4 port
2 rödlökar, tunt skivade
3 vitlöksklyftor, rivna
1 röd paprika i stora bitar
1 gul paprika i stora bitar
1 zucchini, tärnad ca 2 cm
1 aubergine, tärnad ca 2 cm
400 g krossade tomater
salt och svartpeppar
2 tsk torkad oregano
1 tsk torkad rosmarin
3 potatisar, tunt skivade
2 dl grädde
100 g riven smakrik ost, vi använde Västebottensost
färska basilikablad
Stek rödlöken på medelvärme någon minut så den mjuknar, tillsätt vitlök, paprika, zucchini och aubergine och fortsätt steka ca 10 minuter.
Häll ner tomatkrosset och krydda, lägg på ett lock på lite glänt och låt det bubbla 15 minuter.
Rör samman ost och grädde, krydda med salt och peppar.
Blanda ner basilikabladen i grönsaksröran och häll den i en ugnsfast form, lägg över potatisskivorna och häll gräddblandningen över.
Gratinera mitt i ugnen på 175 grader, ca 50-60 minuter - kolla med en provsticka så att potatisen är färdig. Eventuellt kan du behöva täcka över formen den sista stunden så det inte blir bränt, ha koll.
Servera den gratinerade ratatouillen antingen som en vegetariskt middag med en sallad och bröd till, eller som ett tillbehör till kyckling, fisk eller annat kött.

Hoppla hejsan, nu står det semester med stora röda bokstäver i vår almanacka - tackarrr! Inte en endaste dag för tidigt om ni frågar oss, speciellt Håkan har varit helt slutkörd dessa senaste dagarna innan ledigheten. Det är mycket som ska förberedas och som måste finnas på plats när charkuteristen går på ledighet mitt när grillsäsongen är i högform. Anki har ju det precis tvärtom på sitt jobb, barnantalet minskar när sommaren klappar på dörren och de senaste dagarna har hon faktiskt varit extra ledig - en tjuvstart på och uppladdning inför semestern:)

Första ledighetsdagen ska vi spendera till fots i stan, det står nämligen några semesterviktiga inköp på agendan. Så det blir till att svänga runt bland massorna av turister som intar vår hemstad på sommaren och vandrar runt med kartan i handen och letar efter polishus och mordplatser, den där Mister Wallander alltså...:)

Vi önskar er alla en alla tiders fortsatt fin fredag och finfin helg, ät och drick gott!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

2 kommentarer:

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!