tisdag 19 juli 2016

Torskfilé med ägg och ljummen sallad


Förra veckan åt vi en riktigt smaskig torskmiddag, den såg så härligt fräsch och inbjudande ut där den låg på fatet om vi får säga det själva. Som sommar på en tallrik, om än lite sprucken och kantstött - både sommaren och fatet:) och det smakade precis lika gott som det såg ut kan vi lova. Nu kan vi inte ta åt oss äran för uppfinningsrikedomen vad gäller receptskapandet, detta är ett av alla recept som klippts ur mattidningarna vi rensade ut i våras och som legat på vänt sedan dess. 


Torsken hade sällskap av några annorlunda smakkompisar än vad vi normalt brukar ha till fisk här hemma. Visst - ägg har vi ju haft till torsk när vi lagade till klassikern skarpsås men inte på detta viset och dessutom med äpple och gurka, nope aldrig! Men det smakade verkligen mer och vi kan garantera er att vi kommer att laga till detta fler gånger, något som verkligen inte händer så ofta.
Äpplet och gurkan åkte ner i brynt smör tillsammans med ytterligare en ingrediens, kapris, och blev som en mix mellan sås och ljummen sallad. Gillar du inte kapris så kan du helt strunta i den, råder det delade kaprisåsikter runt middagsbordet så servera dom små gröna vid sidan istället och så låt var och en göra som den vill.

Torskfilé med ägg och ljummen sallad
1 pkt torskfilé (400 g)
75 g smör
10 cm gurka, halverad och urkärnad
3 hårdkokta ägg, hackade
1 syrligt äpple, urkärnat
½ dl kapris
1 dl hackad dill
citronklyftor
Stek torsken på båda sidor på medelvärme i en rejäl klick smör, ös under tiden.
Ställ fisken åt sidan och håll varma.
Tärna gurkan och äpplet i små bitar.
Smält smöret i en gryta och låt det brynas så det blir gyllenbrunt och doftar nötigt och sött.
Rör ner äpple- och gurktärningar i smöret tillsammans med kaprisen, blanda om.
Lägg fisken på fat och lägg på äppelsalladen, ägghacket och dillen, lägg citronklyftorna vid sidan.
Servera med valfritt tillbehör

Vi kokte potatis som tillbehör men det visade sej nästan vara ogjort jobb när vi väl åt, för det räckte gott och väl med äggen och den ljumna salladen till. Ägg mättar ju väldigt bra och samma gjorde salladen, men potäterna kan vara fint som ett komplement om det är någon som inte gillar ägg.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

3 kommentarer:

  1. Vad gott det ser ut och vilka spännande ingredienser med gurka och äpplen. Har ett paket torsk i frysen som får gå detta fina öde till mötes nu i veckan tror jag. Ha en fin semester! Kram på er! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev supergott!! :-) /Anna J

      Radera
    2. Tack Anna! Vi hoppas verkligen att det smakade bra om du provade det :)
      Kram på dej, ha det riktigt fint i veckan!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!