fredag 2 december 2016

Frozen orange margarita, årets juldrinkApelsinerna, ja alla citrusfrukter faktiskt, är vansinnigt goda just nu vid denna tiden på året och det gäller att frossa, något vi gör vi mer än gärna. Vi sätter i oss dom orangea (skriver man verkligen så?!) frukterna på kors och tvärs, pressar till juice och stoppar fruktbitar i maten - ja det är ingen hejd på vårt smarrande.
Nu är det ju ingen större fara att sätta i sej en massa apelsiner, dom är ju tvärtom ganska nyttiga och fulla med C-vitaminer och det behövs ju verkligen i dessa förkylningstider. Men att frossa i den form dom serveras i här idag är inget vi rekommenderar, nej då är det måttlighet som gäller:)


För här snackar vi om en frisk, syrlig och läskande drink gjord på frusen apelsinjuice och juicen är faktiskt att föredra om den är av köpesorten och då gärna i koncentrerad form. Använder du den koncentrerade sorten så slipper du inte bara att bära hem en massa vatten, du kan dessutom göra den lite starkare än normalt. Att den ska vara starkare är vanligt beror dels på att den ska blandas med alkohol och dels på att du ska hälla kolsyrat vatten i drinken för att få till en smula schwung i glaset.

Apelsin Margarita  1 glas
2 dl stark apelsinjuice, frusen i isbitar
6 cl tequila
4 cl cointreau eller gran marnier
pressad limesaft
ca 1 dl kolsyrat vatten
ev en skvätt grenadine, ca 1 tsk per glas
Kör isbitarna med frusen apelsinjuice tillsammans med alkoholen i en mixer.
Häll upp drinken i två glas och fyll upp med lite kolsyrat vatten.
Häll försiktigt i grenadin så det ringlar sej ner i botten och dekorera glaset.

Dekorationstips:
granatäpplekärnor
färsk apelsin

Nu kan man ju kanske tycka att en iskall drink inte har så mycket med december och juletider att göra, men med tanke på apelsinerna så kan vi väl vara överens om att den är helt perfekt?! Så detta blir alltså 2016 års upplaga av juldrinken i det Mårtenssonska köket. Är du nyfiken på tidigare års juldrinkar så hittar du Don Saffron här, Tranbärsmargarita här, Saffransdrink här, julmustdrinkar här och julmartini här.

Nu önskar vi er alla en alldeles fantastiskt fin fredag och helg, med eller utan apelsiner!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

1 kommentar:

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!