tisdag 29 november 2016

Lax med hett apelsintäckeEn  makalöst lättlagad fiskmiddag med några få ingredienser, 5 för att vara exakt, låter det som något som kan vara av intresse? Bra, då har du kommit till rätt kök! I dag bjuder Mårtenssons nämligen på en lax (går säkert jättebra med torsk också) som får ett sötstarkt osttäcke över sej innan den åker in i ugnen för tillagning. Täcket kräver 4 ingredienser och laxen blir således den femte, enkel matlagning med gott resultat:)


Detta är ett recept där din egen smak får styra en del, både vad gäller hettan och sötman som du behöver för att balansera den, så den gamla devisen "smaka, smaka," gäller verkligen idag.
Hettan kommer från sweet chilisås och det finns ju ett antal varianter av sådan, somliga mer "hot" än andra, så smaka dej fram till hur mycket av den du behöver skvätta ner. Sötman får du från pressad apelsin och även den får du alltså prova dej fram vad gäller mängd, vissa apelsiner är sötare och hur mycket du behöver vet bara dina smaklökar.

Lax med sweetchilitäcke   2 port
1 portionsfilé lax per person
100-150 g färskost, typ philadelphiaost
sweet chilisås efter smak och behag
1 liten vitlök, fint riven
1 apelsin, pressad saft efter behag och smak
salt och peppar
Blanda samman ost, sweet chili, vitlök och apelsinsaft, smaka av med salt och peppar.
Lägg laxbitarna i en smord ugnsfast form och bred på oströran.
Ställ formen mitt i ugnen på 150 grader ca 15 minuter, använd gärna en ugnstermometer som ska visa 55 grader när fisken är färdig att ta ut (tiden beror på hur tjocka filéerna är).
Servera med valfri tillbehör.

Easy peasy, eller hur?!


Söndagen och helgen fick ett väldigt roligt och spännande avslut kan ni tro! Vi skrev ju i förra inlägget att vi skulle återuppta en kär gammal tradition tillsammans med Freddy och precis så gjorde vi när vi grottade ner oss i biomörkret, iklädda 3D-glasögon för att titta på J.K Rowlings senaste film, "Fantastiska vidunder och var man hittar dom".

Vi tre har tillsammans tidigare följt Harry Potters äventyr på bio, tätt följt av Sagan om ringen-triologin som sedan följdes av Hobbitfilmerna, sen gick den traditionen i ide i brist på filmföljetonger att följa. Men nu är vi alltså på gång igen och det blev en flygande start med en film som vi alla gillade väldigt mycket - klart rekommenderbar och speciellt så om man gillar filmerna om Harry!

Se där ja, då fick ni både fisktips och filmtips, inte illa eller hur?!
En fortsatt trevlig tisdag till er.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!