onsdag 21 december 2016

Inkokta clementiner


Något som vi pratat flera gånger om att göra de senaste åren, men inte fått tummarna loss att prova på förrän i år, är inkokta eller inlagda clementiner. Vi har sett olika varianter lite varstans i tidningar och på tv och det har alltid sett så gott och friskt ut, och vet ni vad - det var det faktiskt också! 
Lagen vi kokte är en egen variant med smaker som vi gillar, vi hittade ett recept på Arla som vi utgick ifrån och sedan la vi till och drog ifrån tills det passade våra smaklökar, till slut hade vi nästan helt förändrat receptet. Receptus ändrus heter den där åkomman har vi fått lära oss:) 

Måttet på ingefäran är lite på en höft eftersom tjockleken skiljer sig en hel del från ingefära till ingefära, vår var ganska så tunn så vi brassade på med en rejäl bit på minst 5 centimeter. Mängden mynta är också lite på samma sätt, på somliga stjälkar sitter det en faslig massa blad medan det på andra är ganska tunnsått av den varan, men ta tills du tycker att det verkar bra. Spara några av bladen till dekoration när du ska servera clementinerna sedan, dom som ligger i lagen blir lite tråkiga i färgen av värmen. 

Inkokta clementiner   ca 4 port
10 små clementiner
3-5 cm färsk ingefära, skalad och skivad
5 dl vatten
1½ dl vit sirap
3 hela stjärnanis
1 hel kanelstång
några färska myntakvistar, ta både stjälkar och blad
Skär bort skalet och den yttersta hinnan på clementinerna.
Koka upp vatten, sirap, anis, ingefära, kanel, myntastjälkar och blad (spara några till dekoration) .
Lägg clementinerna i en burk eller skål med lock  och häll över lagen.
Låt skålen med clementinerna stå framme så lagen svalnar, sedan kan du förvara dom md lock över i kylen tills de ska serveras.
Förbered gärna dagen innan så att clementinerna får dra åt sig smakerna ordentligt.
Servera med grädde, vispad eller ovispad, eller glass.

Så där ja, detta får faktiskt bli sista receptet i kategorin julmat för i år och vi hoppas att ni hittat något som kan inspirera er och faller er på läppen. Clementinerna passar riktigt fint till risgrynsgröten och kan ju dessutom vara bra som alternativ för de som inte är några grötvänner.

En fortsatt bra onsdagskväll hoppas vi att ni får och att en trevlig torsdag väntar er i morgon. Ta det lugnt i julstressen och tänk på att andas och njuta också mellan varven!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

1 kommentar:

  1. och så fint det blir också! skulle vilja ha en burk bara som dekoration här hemma under julen, hur länge håller de sig i burken tro? troligtvis inte tills nästa jul...

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!