måndag 2 januari 2017

Skinksås till pasta


Hej på er och välkomna till 2017 års upplaga av Mårtenssons kök! Hur har du det efter nyårsfirandet, gav du några löften inför året eller hoppade du på det? Vi hoppas att du fick ett bra avslut på det gamla året och en bra början på det nya.
Vi lovade inte ett dyft som vanligt men däremot har vi förhoppningar för 2017. Vi hoppas på ett bra år, det får gärna bli bättre än förra (även om det inte på något vis var dåligt) att vi och våra nära och kära ska få ha hälsan i behåll, att fru Ms ryggproblem inte ska bli värre - gärna bättre däremot - och att vi ska fortsätta ta tillvara på varje minut som livet ger och att njuta så mycket det bara går!
Vi fick en finfin nyårsafton hemma hos våra vänner där hummer, oxfilé och en sötsyrlig efterrätt stod på menyn. Julklappsspelet varvades med nyårsquizz och glada skratt, en kväll helt i vår smak!


Någon nyårsmat kommer vi inte att bjuda på idag, det blir istället en kanoners pastasås där du antingen kan ta hand om eventuella rester från julskinkan eller kocka med t.ex kassler eller rökt skinka. Detta blev vår middag i fredags när vi först fått ett anfall av panik och därefter trätt in ett mindre kaos..(mer det senare), såsen är en så kallad kylskåpsrensning och det blev en synnerligen lyckad sådan - väl värdig att antecknas och skickas delas med er:


Pastasås med skinka  2 port
10 cm purjolök, strmlad
1 stor vitlöksklyfta, fint hackad
250 g kött som t.ex julskinka, kassler eller rökt skinka
3 dl crème fraiche
1 dl grädde eller mjölk
1 msk rosépeppar
1 msk fransk senap
salt och peppar (ta det lugnt med saltet eftersom skinkan oftast är salt i sej själv)
ca 100 g bladspenat, frusen går perfekt
Tärna köttet i lagom munsbitar.
Fräs purjo och vitlök på medelvärme under omrörning, tillsätt köttet och blanda.
Rör ner crème fraiche och grädde och låt koka upp.
Krossa rosépepparen och smaka av såsen med den, senap och kryddorna.
Blanda ner spenaten precis innan serveingen.

Mårtenssons kaos ja, vi tänkte nästan döpa om oss till för det är ungefär så det ser ut för vår del just nu. Vår hyresvärd överraskade nämligen oss i torsdags när han lät oss veta att vi hade till sista januari på oss att tömma vårt vindsförråd på ca 20 kvm - GOD JUL på den!
Så vi har sedan i fredags levt i ett mindre kaos här hemma, lådor överallt, grejer som ska sorteras och allt annat ni kan tänka er som har förvarats där uppe. 20 års boende på samma adress resulterar i en samling saker som lätt skulle kunna fylla en container!
Nu är nästan allt sorterat och packat, något för att skänkas och något för att säljas, och något som ska hem till Ankis fars garage - tacka gudarna för att han har plats att hysa in det.


Men mitt i all denna röran så känner vi ändå tacksamhet, vi har faktiskt tak kvar över våra huvud, ett kök att laga mat i, vänner som erbjuder sig att hjälpa till med att bära och någonstans att göra av det vi vill behålla! Och att vi dessutom har några dagars ledighet som vi kan lägga på detta, hugaligen om vi inte haft det - det vill vi inte ens tänka på!

Så nu vet ni varför det inte varit så mycket aktivitet här och det kan hända att vi inte har så fasligt mycket tid över heller de närmaste dagarna men vi får helt enkelt prioritera...

Ha nu en riktigt bra fortsatt vecka, lediga eller inte, i kaos eller inte, så ses vi snart igen med nya friska tag!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!