tisdag 23 maj 2017

Grön ärtsoppa med mousserande vin

Soppa till förrätt, vilken otroligt bra grej det är - speciellt när man är som vi och gillar mat som går att förbereda som en crème ninon gör. Soppan bjöd vi på i lördags och den blev lika uppskattad av våra gäster som den är av oss, ja vi har faktiskt utvecklat ett mindre beroende av grön ärtsoppa med en skvätt bubbel i - det erkänner vi villigt!

Grön ärtsoppa med mousserande vin

Soppan är inte bara så in i bänken god, den är dessutom barnsligt enkel att laga till och kräver ganska så få ingredienser, och så är den ju så himla vacker att titta på! Att den ser snygg ut där i tallriken är ju bra eftersom vi äter med ögat också och den ljust gröna färgen soppan får är så vårlik som det bara är möjlig att vara.

grön ärtsoppa med bubbel

Soppan går alltså att förbereda i god tid innan den ska sörplas upp, och när du sedan serverar den blir det extra festligt om du häller i det mousserande vinet vid bordet - det ger onekligen en extra festlig känsla. Vill du inte ha alkohol i soppan så har vi två olika lösningar att välja mellan, antingen utesluter du rätt och slätt bubblorna eller så häller du i alkoholfria bubblor istället, cider eller alkoholfritt mousserande vin går utmärkt.

Grön ärtsoppa med mousserande vin 
Crème Ninon  4 port
1 schalottenlök, fint hackad
450 g frysta gröna ärtor
5 dl vatten
1 dl vitt vin (går bra med matlagningsvin)
1½ msk grönsaksfond
en skvätt pressad citron
salt och peppar
1½ dl grädde
ca 2 dl mousserande vitt vin (eller äppelcider om man vill ha alkoholfri soppa)
Fräs löken mjuk i smör och olja.
Tillsätt ärtor, vatten, fond och vin, koka upp och låt soppan småputtra ca 10 minuter.
Mixa soppan så slät som möjligt med mixerstav eller i mixer.
Häll tillbaka soppan i grytan (hit kan dy förbereda), rör i 1 dl grädde, värm upp och smaka av med kryddor och citronsaft.
Häll upp soppan i tallrikar, slingra i lite grädde i varje tallrik och slå i ca ½ dl mousserande vin i varje tallrik vid bordet.
Servera gärna soppan med brödpinnar eller ett gott knäckebröd.

Det fina vädret verkar vilja stanna kvar, i alla fall här nere i våra kvarter där både sol och värme håller i sej. Har vi riktig tur så får vi fortsätta gotta oss ett bra tag till, tänk om det blir en långhelg med lika ljuvlig sommarkänsla som det är just nu - då misstänker vi att denna Kristi Himmelsfärdsdag kommer att gå i grillens tecken i mer än en trädgård:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

4 kommentarer:

 1. Vad gott det låter och spännande med bubblorna. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så gott, och bubblorna gör det bara ännu godare:)
   Kram på dej!

   Radera
 2. Det låter spännande. Enkelt och sen om den är så in i bänken god också 😉

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju det bästa om du frågar oss - lättlagat och kanongott :)

   Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!