torsdag 7 september 2017

Vegetariska tacos med linser

"Häpp, häpp, häpp, sakta i backarna här" tänker du kanske nu, "Tacos - på en torsdag?! "Dom som snackade i tisdags om hur fisk och tisdag hör samman - vet dom inte att tacos och fredagar hör samman på samma sätt?"
Jo men så klart vi vet, men vi tänkte bara vara ute i god tid för en gångs skull 😉😉 och tipsa om en rätt som passar perfekt för morgondagens middagsplaner, Kanske någon inte har bestämt vad som ska serveras än, kanske någon annan är sugen på att variera fredagstacosen till fredagsmyset en smula?
Då har du kommit helt rätt, för dessa tacos är av den vegetariska sorten och gjorda med linser istället för köttfärs - kanongott!

vegetarisk taco med linser
Linsröran är den du ser i vänstra hörnet av tallriken, det där som kanske mer liknar svart kaviar än linser. Och faktum är att dom inte bara liknar svart kaviar, dom heter precis samma som viss sorts kaviar gör - Beluga - en av världens dyraste råvaror minsann. Ja kaviaren alltså, inte linserna. 
Belugalinser är perfekt att använda sej av istället för köttfärs eftersom dom inte blir lika mosiga som andra sorters linser kan bli när man kokar dom, linskornen håller sej fasta, helt perfekt!

Linsfärsen kryddade vi med tacokryddor, vitlök, rödlök och lite tomatpuré. Vi brukar göra vår egen kryddmix själv efter detta receptet på egen tacokrydda, men det går så klart hur bra som helst att använda färdig kryddmix från påse - det gör man som man vill! 


Till våra tacos hade vi ungefär samma tillbehör som vi brukar ha; olika grönsaker, lök, vitlökssås och sambal för herr M, dessutom la vi denna gången till granatäpplekärnor och det var minsann ingen dum idé!

tacoskal

I tacoskal modell ganska liten la vi vår tacomiddag, men vi kom snabbt fram till att det bästa hade nog varit antingen större tacoskal eller tortillabröd. Dels ryms det mer ingredienser och dels så håller sej dom där ingredienserna bättre på plats... (här kan vi snacka om mat man inte gärna bjuder på en första middagsträff...!)

sötpotatisklyftor
Några sötpotatisklyftor gjorde vi också, mest för att vi var oroliga för att mängden mat inte skulle räcka för att göra oss mätta, men det hade vi inte behövt göra för det både räckte till och blev över. Hej matlåda!

Linstacos  2 port + matlåda
1 dl okokta belugalinser
1 msk smör och olja
1 vitlöksklyfta, riven
1 liten rödlök, fint hackad
2 - 3 msk tacokryddmix
1 dl vatten
1-2 msk tomatpuré
Koka linserna, följ instruktionerna på paketet, och häll av vattnet.
Hetta upp smör och olja i en djup stekpanna på medelvärme, fräs lök, vitlök och tacokryddorna några minuter så löken mjuknar.
Tillsätt linserna och vattnet blandat med tomatpurén, rör om.
Låt linsröran småputtra tills vattnet har kokt in, smaka av.
Servera linsröran med tacoskal eller tortillas och valfria tillbehör.

Se där, då har ni ett stycken middagstips att hugga in på vare sej ni gör det en fredag eller en måndag (ja, måndag är ju köttfri eller hur 😉), eller vilken annan dag som helst när tacosuget sätter in!

För vår del blir det, helt i vanlig ordning sedan en tid tillbaka, skaldjur och bubbel imorgon. Tidigare ägnades fredagarna åt pastamiddagar, men av någon oförklarlig anledning fick den traditionen se sig utbytt och ersatt med en annan. Förmodligen byts även skaldjurstraditionen ut innan vi sätter tofflorna, ja helt säkert mer än en gång om vi känner oss själva rätt.
För som vi brukar säga, Livet är för kort för att dricka husets vin!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!