tisdag 5 september 2017

Ugnsbakad lax med wasabi

Det är tisdag och här kommer vi med fiskmiddagen som hör dagen till, ni vet väl att fisk och tisdag hör i hop sedan gammal? Tydligen har det att göra med att det inte fanns fisk att köpa på måndagarna "dåförtiden" eftersom fiskarna då helgade söndagen och därför inte jobbade då, så det var först på tisdagen som fisk gick att få tag på. Klart som korvspad att folk var sugna på fisk på tisdagen!

lax med wasabi
Vårt bidrag till dagens fiskintag är en otroligt lättlagad laxmiddag med endast fem ingredienser, laxen inräknad, på mindre än 30 minuter! Den har ett härligt sting från wasabi, en mjukare smak med hjälp av majonnäs, dill sätter lite knorr på det hela och saltet behövs det en smula av för att finjustera smaken på röran.
Till fisken kan du äta precis vad  du vill, gillar och har hemma. Här blev det en matig sallad av det som fanns över från helgens matlagning, kokta kalla potatisar, sparris, morot, grönsallad och på den ringlades en wasabimajo som du gör i ett nafs.
Att stänka japansk soja över firren visade sej vara ett smart drag, det var hur gott som helst med den där sältan som satt som pricken över i!

ugnsbakad lax med wasabi

Mängden wasabi i både laxtäcket och såsen får du själv avgöra, vissa gillar hettan mer än andra, så smaka dej fram när du rör samman dom båda. Kom i håg att det är alltid enklare att tillsätta än att plocka bort hetta... 

Lax med wasabitäcke  2 port
2 portionsbitar laxfilé
5 msk majonnäs
1-2 tsk wasabi
fint hackad dill
salt
Torka av laxfiléerna och lägg dom i en ugnsfast form, salta.
Blanda samman majonnäs med wasabi och dill, smaka av för lagom hetta.
Bred wasabimajon på laxfiléerna.
Ugnsbaka laxen på 200 grader mitt i ugnen ca 10 minuter, använd gärna en ugnstermometer som ska visa 52-55 grader när laxen är färdig.
Servera med en god sallad, japansk soja och wasabimajo.

wasabimajo
Wasabimajo
1 dl matyoghurt
2 msk majonnäs
wasabi efter eget tycke och smak
fint hackad dill
Rör samman alla ingredienserna, smaka av och låt såsen stå kallt till servering.

Så där ja, lättlagat och smakrikt med fåtalet ingredienser - bättre vardagsmat än så kan man väl knappast önska sej!

Nu skall en shoppingtur tas och på den ska en stycken duschslang inköpas, herr Mårtensson fick sej nämligen en riktigt härlig överraskning igår när han startade duschen... låt oss säga som så, att nu behöver varken väggar, tak och golv plus övrig badrumsinredning inte torkas av på ett tag 😩

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!