tisdag 14 november 2017

Morotsbiffar


Vegetariska biffar ligger det på dagens tallrikar i det Mårtenssonska köket, biffar som fått smak av lite spiskummin, koriander och ingefära. Förutom kryddorna har det blandats ner morötter och rotselleri i smeten, två rotfrukter som både trivs tillsammans och med smaksättningen.
Sesamfrön hamnade också i smeten, dom torrostade vi först och då är det lite extra uppmärksamhet som gäller för där går det undan när det väl hettar till. Se till att röra runt bland fröna hela tiden när dom rostas, annars riskerar du att plötsligt stå med brända frön och då smakar dom plötsligt alls lika gott... det kan ni lita på 😉

Morötter är trevliga och tacksamma gäster i kylskåpet, inte bara för att dom är goda, håller länge och är en billig råvara, dom är ju dessutom riktigt nyttiga (du har väl hört skämtet om varför kaniner inte har glasögon?)! Senast i söndags hyllades morötterna i ett tv-program där de berättade att det räcker med en om morot dagen för att boosta hälsan rejält. Hyn blir finare, tänderna och magen mår bra och hjärtat stärks, och hjärtat vill vi ju vara rädda om eller hur?! 


Vegetariska biffar kan vara trixiga med att lyckas få att hålla samman i stekpannan, speciellt när man ska vända dom rackarna , men låt bara smeten stå en stund innan du lagar till den så brukar det gå bra. Ett annat trick är att lägga biffarna på en plåt och steka dom i ugnen, vi har sett andra göra och tipsa om det men faktiskt inte provat själva än så länge men skickar gärna tipset vidare till er.

Morotsbiffar med rotselleri   ca 8 biffar
500 g morot, fint riven
100 g rotselleri, riven
1 liten schalottenlök, fint hackad
½ msk fint riven ingefära
½ tsk mald koriander
1 tsk gurkmeja
1 tsk mald spiskummin
4 msk sesamfrön
1 ägg
1 dl vetemjöl
½ dl ströbröd
Fräs löken så den mjuknar utan att få färg, tillsätt ingefära och kryddor mot slutet så de får fräsa med så att smakerna utvecklar sej.
Rosta sesamfröna i en torr stekpanna så de får en gyllenbrun färg och börjar lukta nötigt.
Blanda samman morötterna och rotsellerin med lök- och kryddblandningen, rör ner sesamfröna.
Rör ner ägg och mjöl, blanda till en jämn smet och låt den stå några minuter för att sätta sej.
Forma små biffar av morotssmeten, vi fick till 8 stycken och stek dom på medelvärme i stekpanna.
Servera gärna med en kall yoghurtsås smaksatt med mynta.


Smaklig spis! / Anki och Håkan

1 kommentar:

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!