söndag 12 november 2017

Veckomatsedel

Ny vecka och ny veckomatsedel är på väg, vi har varit inne och rotat runt i arkivet och letat upp godsaker som vi tycker kan passa på menyn - lite murrigt och lite friskt. Denna veckan blir det allt från skånsk äppelkaka och indisk laxwook, till en annorlunda köttfärssås och grönkålsrisotto.
Men vi drar igång veckan med en smörgåstårta för att fira smörgåstårtans dag:

Smörgåstårta hönökaka
Måndag: Veckan börjar med en smörgåstårta gjord på hönökaka med två goda fyllningar, en baconröra och en kycklingröra, som du gör enkelt och lätt. Du kan till och med lägga ihop den dagen innan (ja idag då) och sen tjusa till den strax innan serveringen. 

laxwook
Tisdag: Snabb laxwook med tikka masala, antingen köper du färdig kryddpasta eller så gör du egen efter receptet i inlägget.

annorlunda köttfärssås
Onsdag: I väntan på julen kan man piffa till och smaksätta köttfärssåsen med pepparkakskryddor och ge den en liten orientalisk touch. 

tomat- och rödlökssalsa

Fredag: Grönkålsrisotto är riktigt gott, antingen du äter den som ensamrätt eller som tillbehör. 

tonfisk med sallad
Lördag: En riktigt god asiatisk sallad som passar fint till färsk tonfisk, som på bilden, annan fisk eller kyckling. 

Skånsk äppelkaka
Söndag: Veckan avslutas med en gamma hederlig skånsk äppelkaka, eller som man säger här nere - eblakaga.

Helgrapport

Att ropa hej innan man är över bäcken är ingen bra idé, det fick vi lära oss denna helgen. För den där ömmande ryggen vi skrev om i torsdags bara fortsatte att ömma och bli värre allteftersom kvällen gick, så efter en katastrofalt sömnlös natt fick herr M i fredags eskortera frugan till världens bästa läkare för tillsyn... och då har det gått långt ska ni veta, för dit ger hon inte sig i första taget.
Doktorn ordinerade piller, vila och rörelse efter förmåga för Anki och vi båda gick hem oerhört tacksamma för diagnosen att det förmodligen "bara" den gamla krigsskadan som spökar lite extra, och att den snart nog ger sig igen.

Några större utsvävningar har vi därför inte sysslat med i helgen och det kan ju vara skönt det också ibland. Promenader har det blivit om än kortare och saktare än normalt, Håkan har huserat i köket på egen hand - lugnt och skönt med andra ord 😉- och det har lagats till bland annat både äppelchutney och äppelkaka - lika goda båda två.
Chutneyn ska vi nog locka in även i detta köket också vad det lider, vi vet att äppleträden i år har varit ganska generösa med sina frukter och en chutney är ju aldrig fel.

Ha en riktigt fortsatt skön söndag och en bra vecka allesammans!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!