fredag 21 oktober 2016

Färsk tonfisk med asiatisk sallad



God fredag på er alla! Vad sägs om att byta ut tacosen mot en skön grön sallad och en bit snabbstekt tonfisk på tallrikarna ikväll? Då har vi ett gott och snabblagat tips till er, ett tips herr Mårtensson hittade på ICAs sida och sedan förvandlade en smula i vårt kök. Salladen blev så där härligt syrlig och det passar så otroligt bra till den lite sötare smaken som tonfisken bjuder på, och dom där sesamfrönas nötighet bryter fint av däremellan.
Tonfisk har det blivit en del recept på genom åren, men egentligen handlar det ju faktiskt mest om tillbehören man lägger till fisken på tallriken och denna salladen blev faktiskt snabbt en stor favorit för vår del.

Tonfisk med asiatisk grönsallad
1 bit tonfisk på ca 150 g per person
Sallad
½ gurka
½ tsk salt
2 msk sesamfrön
1 pak choi, medelstor
1 medelstor röd lök, tunt skivad
några droppar mild tabasco
1 msk risvinäger
Halvera gurkan på längden och kärna ur (enklast att dra med en sked längs med kärnhuset),  skär den sedan i stavar som du blandar med saltet och sedan låter dra minst 30 minuter.
Lägg de tunna lökskivorna i kallt vatten ca 30 minuter.
Rosta sesamfröna i en torr, medelvarm stekpanna som du skakar under tiden som du rostar fröna. När det börjar dofta och fröna får färg tar du av pannan från plattan och låter fröna svalna.
Häll av vattnet från gurkan och löken.
Strimla pak choi och blanda med gurkstavarna, löken, sesamfröna och vinägern, smaksätt med tabasco.
Låt gärna salladen stå ca 30 minuter så den får dra i smakerna.

Stek tonfiskfiléerna i olja i en het stekpanna, ca 1 minut på varje sida men inte mer för då får du en genomstekt torr fiskbit och det vill du inte ha.

Servera tonfisken med salladen och gärna en klick wasabi och japansk soja, eller teriyakisås. Vi vågade oss på att prova något nytt, en blandning mellan balsamicokräm och sojasås som heter "Glassa alla soia" och den satt som den berömda krocketklubban - pang!


Dagen idag började med kafferostning i köket, Håkan rostar fortfarande kaffebönor i spisen regelbundet och dagens rost gav två blandningar och en robusta som hamnar i espressomaskinen. Så nu ligger det en stark odör i lägenheten (nope, det luktar inte ens i närheten av kaffe!) och dimman ligger tät, men det är det värt när vi väl sitter där och läppjar på kaffekoppen.

Ikväll blir det till att fira, det är ju internationella champagnedagen idag, en upptäckt vi gjorde igår och det måste ju firas:) Vi har plockat fram en gammal goding från receptarkivet, det blir denna alldeles makalöst goda räkpaj till middag och kanske lite ost till fredagsmyset.
Imorgon fortsätter firandet minsann, Ankis far fyller år och bjuder på smörgåstårta - tack för det säger vi och hurrar, både för Hasse och för smörgåstårtan!

Härlig helg till er alla, ät och drick gott, njut av livet och plaska lite i vattenpölarna!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!