måndag 30 augusti 2010

Smörgåstårta!!!

I går gjorde Anki något som hon inte gjort på evigheters evigheter, hon gjorde en smörgåstårta! Har försökt att räkna ut när det hände senast och med svansen mellan benen konstaterar hon att det bör vara 21 år sedan... Då gjorde hon några till sitt 20årsfirande efter ett recept som hon fått från sin mor, har vi tur så ligger det kvar i gömmorna någonstans. För efter gårdagens måltid har vi fått blodad tand så förhoppningsvis ska det inte gå lång tid till nästa gång...

Det blev en enkel variant på hönökaka med bl.a kyckling och bacon i fyllningen. Egentligen skulle vi haft landgångsbröd men efter att ha letat runt i affären utan resultat så blev det alltså istället Hönökaka och det gick lika bra.


Söndags-smörgåstårta för två
3 halvmånar Hönökaka
Fyllning 1
1 pkt bacon
1½ dl syltlök
1 dl crème fraiche
Fyllning 2
½ grillad kyckling, eller 2 grillade kycklingfiléer
1 krm sambal oelek
1 dl crème fraiche
en selleristjälk
Garnera med
200 g färskost
Salladsblad
påläggsskivor av kalkonkött
kvartade körsbärstomater
Galia- eller honungsmelon i klyftor
Skär baconet i småbitar och stek knaprigt. Låt bitarna rinna av på en bit hushållspapper. Hacka syltlöken och blanda samman med crème fraiche och bacon. Bred fyllningen på första hönökakan och lägg den andra ovanpå.
Bena ur kycklingen och tärna köttet. Skiva sellerin tunt och blanda med kycklingkött, crème fraiche och sambal oelek. Bred fyllningen på den andra kakan och lägg den tredje ovanpå.
Bred osten ovanpå och runt om tårtan. Tryck fast salladsblad runtom, lägg påläggsskivor, tomater och melonskivor ovanpå tårtan.


Är ni smörgåstårtsfantaster? Ni kanske rent utav sitter på nåt gott och enkelt recept som ni kan tänkas dela med er av?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

9 kommentarer:

  1. personligen skulle jag nog vara ganska nöjd om jag bara fick smörgåstårta en gång var 21'a år, men det är ju för att jag är en sån där konstig typ som inte gillar smörgåstårta ;) fast jag gjorde faktiskt en god italiensk smörgåstårta en gång, receptet finns på min blogg. det enda under smörgåstårta. haha.

    jag tror nästan tyvärr att gårdagen var sommarens sista suck, i morse var det 9 grader när jag åkte till jobbet och jag önskade så att jag haft vantar :( ska det vara såhär redan i augusti? tragiskt!

    SvaraRadera
  2. ett recept som jag skall spara i min samling, låter supergott :)

    SvaraRadera
  3. Mmmm vad gott...tror det är typ 100 år sedan jag åt det (känns det som i alla fall!).

    Vad är Anki för en tokfia som inte gillar tryffelolja i svampsåsen..här hemma gjorde vi som du Håkan, höjde vi den till skyarna, men det räcker med lite grann! :)

    SvaraRadera
  4. Den här tycker jag låter fantastiskt god! Ska minsann komma ihåg denna fyllningen tills nästa gång jag gör smörgåstårta! Den blir definitiv inte ofta här hemma heller, men jag tycker att det är fantastiskt gott! Så snart.... KRam Gourmetmorsan

    SvaraRadera
  5. Här har det blivit några smörgåstårtor senaste året. Dock på beställning till andra svenskor som tycker det är roligt att servera denna typiska svenska "rätt" och den har verkligen gjort succe. Enda trista är att de vill ha samma klassiska variant varje gång. Men när jag ska göra en egen nästa gång ska jag testa ert recept.

    SvaraRadera
  6. Gud så gott! Jag tillhör dem som älskar smörgåstårta, men resten av familjen ...sådär...så därför blir det inte så ofta. Jag ska absolut spara det5ta recept! =)
    Sv: Jag läser Samhällsvetarprogrammet på BTH...;)

    SvaraRadera
  7. Låter verkligen så himla gott, borde också göra smörgåstårta nån dag för det är ju så himla gott.

    SvaraRadera
  8. Smörgåstårta är ju såå gott!
    Jag har ett recept på mörkt bröd som bara är såå god!

    SvaraRadera
  9. Det var på tiden att gjorde ett nytt försök! ;)

    Smörgåstårta är underskattat. Enkelt, gott och allting är klart, när gästerna kommer.

    Kan knappast bli bättre! :D

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails