torsdag 10 maj 2018

Sparrissoppa med färska örter

Igår fick vi hemlevererat finfin färsk grön, alldeles nyplockad sparris från våra kära vänner ute på Agnehill där de har sin gårdsbutik med allsköns vackra saker, kläder, ägg och egenodlade grönsaker som t.ex sparris - allt giftfritt (jajamensan, till och med de flesta av kläderna är hållbara!)

Förutom att vi fick tre vackra buntar av finfina sparrisstänger så fick vi dessutom en stor påse fylld av sparrissnuttar, ni vet dom där ändbitarna man får över när man knäcker till sparrisen i nedre änden. Den där ändbiten sparris som är mindre trevlig att äta, träig och trådig är den, den är helt perfekt att koka sparrissoppa på, så kasta den inte utan frys in allt eftersom och när du har ett gäng gör du ett soppkok på dom! 
Du kan räkna med att 1 liter sparrisändbitar ger lika mycket soppa, ge och ta några centiliter... 


Håkan fick genast inspiration till att laga till en sparrissoppa, en alldeles lagom sysselsättning som inte kräver alldeles för mycket ansträngning och energi, ett nytt sopprecept med bland annat örter och mandel skapades och det var härligt att få husera i köket lite smått igen. 
Och jojomensan ni läste helt rätt mandel i soppan, mandel kan man ha till överraskande mycket matlagning och däribland tydligen även soppkok visade det sej. 

Sparrissoppa på färsk grön sparris  4 portioner som förrätt
1 liter vatten
3 msk grönsaks- eller kycklingfond
1 liter sparrisändar
fisksås efter smak och tycke
färskpressas citronsaft efter tycke
½ dl hel sötmandel
1 kvist färsk dragon
1 kvist färsk mynta
örtsalt efter tycke och smak
2 dl lätt crème fraiche
räkor eller kräftstjärtar att toppa med
Koka upp vatten och fond i en stor gryta, tillsätt sparris, dragon, mynta, mandel och dutta i lite fisksås och citronjuice.
Låt soppan sjuda 10 minuter innan du mixar soppan med stavmixer eller i en mixer.
Sjud den mixade soppan ytterligare 5 minuter innan du silar av den och häller tillbaka i grytan.
Rör i crème fraiche, smaka av med örtsalt och ev mer fisksås och citronsaft.
Låt soppan få ett uppkok, red av den med maizena om du föredrar en lite tjockare soppa och servera med antingen räkor eller kräftstjärtar om du så vill.

💗💗💗💗

Idag har det gått två veckor på dagen sedan det där ofattbara och hemska, faktiskt skithemska hände, det som påminde oss om att vi inte är odödliga. Inte för att vi någonsin trott det egentligen, vi som båda fyllde i vita arkivet för jättemånga år sedan, som har testamente upprättat, som har donationskort ifyllda och alla andra förberedelser fixade inför det enda som vi alla på jorden faktiskt har gemensamt med varandra förutom födseln...
Men även om vi redan visste att vi inte är odödliga så fick vi nu en påminnelse och ännu ett uppvaknande - som om vi egentligen behövde det? - som en käftsmäll, mitt i nyllet!

Så har vi lärt oss något av detta än som vi inte redan visste? Har vi förändrats, ändrat något och, kanske viktigast av allt, lärt oss något än? För av allt som händer, både gott och ont (tänk att vi glömmer nog bort att lära oss av allt det goda som händer också) så är det viktigt att ta någonting med sej från händelsen och att inte ha låtit det hända i onödan.
Jisses, vi låter ju som riktiga livsstilsprofeter och coacher men det får ni ta - här vädrar vi det mesta i detta köket 😊😉


Ändrat och förändrats har vi gjort för det hade väl nästan varit konstigt annars, både vad gäller kost och liv. Men än har inga jätteförändringar och livsomvälvande beslut tagits, som att som att sluta jobba och gå i kloster, och några pilgrimsvandringar eller liknande är inte inplanerade!
Däremot startar vi nu alltid dagen med havregrynsgröt och bär (och en hel näve piller för Håkan), vi äter ännu mindre rött kött och snabba kolhydrater och ännu mer fisk, grönsaker och frukt.


Vi har lärt oss en hel del, olika tecken på hjärtinfarkter och vilka män och kvinnor känner, att man kan drabbas oavsett hur fysiskt aktiv man är (hade vi fått 1000 kronor för varje gång någon sagt "Men Håkan som cyklar så mycket varje dag!" hade vi haft en hel hög med tusenlappar 😉och tänk att vi hade tänkt detsamma själv!), att sjukvården faktiskt är fantastisk och att andra människor oftast uppskattar när man är öppen om vad som hänt, att det finns otroligt mycket medkänsla runt oss och att när sånt här händer så ställer väldigt många upp och erbjuder sin hjälp, tack till er alla! 💗


Att njuta av livet är ju något vi alltid tagit fasta på, det vet ni som hängt med oss ett tag, fira allt som går att fira och inte ta något för givet. Så när vi i söndags hade vår 12:e bröllopsdag valde vi att inte ställa in våra planer med en fantastiskt brunch på Contan här i stan, Håkan kände att han orkade med det och vi valde därför att både fira sidendagen och "en vecka hemma" - och det om nåt är väl värt att fira!

Nu ska vi ge oss ut och njuta av det vackra fantastiska vädret, ta en skön promenad och kika in hos en fin vän för en kopp kaffe. '

Vi önskar er alla en riktigt trevlig torsdag och en härlig helg, ta hand om er och varandra!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

4 kommentarer:

 1. Vilken superbra idé med sparrisändarna!! Grattis till era 12 år!

  Kram Jenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, och tack, så kul att det gillas!

   Kramar till dej

   Radera
 2. Nu har jag tänkt skriva till er i evigheter men så har livet kommit emellan, som det brukar vara. Vad skönt att du har återhämtat dig fint Håkan, blev så ledsen när jag läste om vad som hänt :( Min pappa fick en hjärtinfarkt för några år sedan och det blev en riktig tankeställare för hela vår familj. Var rädda om er och lev livet! KRAM!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men det är ju så det blir, livet måste faktiskt få lov att ta plats och "komma emellan", det är till för att levas <3
   Tack så jättemycket för din omtanke, ja det känns skönt att det ändå gick så pass bra som det gjorde - det är sånt ,an blir tacksam över mitt i alltihopa. Ja, en tankeställare blir det verkligen, på många olika vis...

   Stor kram till er, och tack igen!

   Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!