måndag 30 april 2018

När livet stannar upp.

Som ni säkert förstår av både bilden och rubriken handlar det inte om mat i Mårtenssons kök idag, det och ett långt inlägg får ni helt enkelt ha överseende med, för istället vill vi berätta för er om varför det varit lite tyst här de senaste dagarna.


I torsdags drabbades Håkan av en hjärtinfarkt, som en blixt från klar himmel kom den, "Det började med en skakning på nedre däck" för att citera en känd visa! Lite molnande värk i mellangärdet och spänningar i käken, inga symptom som (i alla fall) vi förknippar med hjärtat, men tack vare att envisa Elna på jobbet fattade sej snabbt och googlade blev det ett samtal till 112 och därefter ambulans i ilfart till Lund. 

Ambulanskillarna var helt otroliga, vilka gossar och dom körde runt i en mindre rullande sjukhus minsann. Apparater kopplas in, mediciner ges och samtidigt går all information om patienten direkt till sjukhuset i Lund. Under färden fick Anki prata både med Håkan och med en av ambulanskillarna som förklarade i lugn och ro för oss båda precis vad som hände, vad dom gjorde och vad som skulle hända på plats i Lund.

Och vi lovar er, det gick undan, på mindre än två timmar var det klappat och klart! Kärlröntgen, ballongsprängning och insättning av en så kallad stent på avdelningen i Lund och 1 timme senare var Håkan åter i Ystad på sjukhusets avdelning HIA. Otroligt är bara förnamnet! På sjukhuset blev det tre övernattningar och vi kan inte mer än berömma personalen och vården dom ger, vi båda har bara positiva upplevelser och framförallt Håkan kände sej trygg och väl omhändertagen. Det klagas och skrivs så oerhört mycket negativt men vi tycker sjukvården är värd en eloge och löneförhöjning absolut!
Vi har fått så mycket information, lättförståelig sådan och alla frågor vi haft och fortfarande har blir besvarade snabbt, bara idag ringde fysioterapeuten till mej för att checka in och kolla hur det går här hemma och hur jag känner mej.

Flera av mina medpatienter var riktiga stjärnor och de äldre gubbarna tog mej under sina vingar, de som hade tidigare erfarenheter gav tips och råd och vi hade en rå men glad och 💗-lig jargong. Rolf och Lars glömmer jag aldrig!


Igår, söndag, blev det så äntligen hemgång från HIA och med en stor påse meduciner, papper och broschyrer i handen, och livstips i öronen promenerade vi hem i sakta mak i solen. Till middag önskades sushi och så blev det, sjukhusmat i all ära men mycket smakade den inte  😉!

Någon skada på själva hjärtat syns tack och lov inte, och tack vare en god fysik och gott humör hoppas vi att vägen tillbaka blir lättrampad!
Nu ska vi återgå till livet, så som det ska vara och så som det ska bli. Nya rutiner ska skapas, precis som nya minnen ska. Livskvalité, sjukskrivning, glädje, kontroller, lagom rörelser och motion, fantastiska vänner som ställer upp med hjälp, god och hälsosam mat, hälsa och kärlek, så ska vi ro även detta i hamn!

Till sist vill vi båda påminna dej som läser att ta hand om dej själv och dom runt om dej, lyssna på din kropp, och glöm inte berätta för dom i din närhet hur mycket dom betyder och lämna aldrig, aldrig någonting osagt!  

Och skänk gärna en slant till hjärt- och lungfonden om ni vill det, det kan ju aldrig skada!
💗 Håkan och Anki

12 kommentarer:

 1. Krya på dig Håkan ��

  SvaraRadera
 2. Fy fasiken vilken mardröm, skönt att allt gick bra. Krya på dig Håkan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja fi för, den vill man inte ha fler gånger!
   Tack så mycket!

   Radera
 3. Krya på dig Håkan, kram till er båda!

  SvaraRadera
 4. Vilken modig grabb du är Håkan! Och tack för att ni bor där ni bor och fick hjälp så fort. Ni har så rätt där att det är viktigt att ta hand om sin kropp, sina nära och kära samt att aldrig lämna något osagt!
  Det är bra att ni tar nya tag!
  Puss å kraam <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar Ann-Sofi! Ja det är många grejor som ska klaffa och gå rätt när det plötsligt går fel någon gång. Visst får man sej en extra tankeställare och uppskattar det man har ännu mer!
   Tack, puss och kram på dej från oss

   Radera
 5. Cilla i Köpingebro4 maj 2018 kl. 07:01

  Så skönt att allt gått bra! Krya på dig, Håkan! Kramar till er båda!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Cilla, ja det är det verkligen!
   Kramar till dej från oss.

   Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!