söndag 10 juni 2018

Lax- och räkpaj

Den varma och regnfattiga sommaren fortsätter, det är knappast att vi tror våra ögon längre när rullgardinerna hissas upp på morgnarna... "Fortfarande sol?! Inga moln?!" Visst är det härligt och klagar gör vi inte, men förmodligen klagar naturens växter snart och hoppas på regn. Vi ställde ut en skål med vatten på vår gård igår efter att vi läst att igelkottarna har det tufft just nu eftersom de inte hittar vatten någonstans att dricka. Kanske ett tips som vi kan dela med oss av till någon av er?

Vatten att dricka har vi tack och lov inga problem att hitta, men att komma på något gott att äta i sommarvärme kan vara trixigt. Visst funkar det med grillat men man behöver ju faktiskt något annat som omväxling eller hur, annars är risken stor att både mage och smaklökar tröttnar. Då delar vi gärna med oss av är en paj som vi hade till middag för ett tag sedan, i alla fall tycker vi att det smakar gott med en paj även om det är varmt ute (och inne).

Pajskalet kan man förbereda redan kvällen/dagen innan det ska lagas till, sedan är det bara att fortsätta matlagningen med att grädda och fylla skalet dagen efter. Denna gången körde vi fyllning a'la kylskåpsrensning, några skivor gravad lax och några blad svartkål fick sällskap av en liten påse överblivna räkor vi hittade i frysen och tillsammans med purjolök räckte det gott och väl till en smarrig paj:

Lax och räkpaj   4-6 port
Pajskal
3½ dl dinkelmjöl (eller 3 dl vanligt vetemjöl)
150 g smör, tärnat
2 msk kallt vatten
Arbeta samman ingredienserna i en matberedare eller för hand, kör tills degen håller ihop.
Tryck ut degen i en pajform, 24 cm, med avtagbar kant och ställ kallt 30 minuter.
Nagga botten på pajskalet och grädda mitt i ugnen på 225 grader i 10 minuter, ta ut och tillsätt fyllningen.

Fyllning
150 g gravad eller kallrökt lax, strimlad
100 g skalade räkor
10 cm purjolök, strimlad
5 blad från svart- eller grönkål
2 dl crème fraiche
½ dl mjölk
3 ägg
2 dl riven smakrik ost (vi använder Västerbottensost)
hackad dill
svartpeppar
Fördela lax och räkor i pajskalet.
Skölj kålen ordentligt, skär bort den tjockaste och hårda mittdelen av bladen och strimla resten.
Fräs den strimlade kålen och purjolöken i smör och olja på medelvärme så det mjuknar utan att det får för mycket färg.
Fördela lök och kål i pajen.
Rör samman övriga ingredienser och häll i pajskalet.
Gratinera pajen mitt i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter, täck eventuellt med folie mot slutet om det blir för mycket färg på ytan.
Servera med en god sallad och gärna en hovmästarsås eller romsås till.

💓💓💓

I morgon är det så dags för Håkans andra kranskärlsröntgen och en eventuell sprängning av den mindre förträngningen i blodkärlet vid hjärtat. Denna gången blir det en tur till hjärtavdelningen på sjukhuset i Kristianstad och vi hoppas att allt går jättebra och att det blir hemresa på eftermiddagen igen, övernattningar på sjukhus har vi fått tillräckligt och nog av känner vi!
Förträngningen syntes redan i april när det blev ambulansresa till Lund pga av hjärtinfarkten, men har vi tur så har den kanske minskat (eller rent utav försvunnit!) och man spränger ingenting i kroppen i onödan, då kan man göra mer skada än nytta.

Lite nervöst är det allt för oss båda, det ska vi inte sticka under stol med, och på olika vis så klart. Det är tufft att stå sidan om som anhörig och det är galet tufft att vara den som är mitt i det - men vi försöker stötta varandra så mycket och så bra vi bara kan.
Dessutom har vi fina och underbara vänner och familjemedlemmar runt omkring oss och vi känner ett enormt stöd från dom alla 💓.
Vill ni så får ni väldigt gärna hålla era tummar, och håll dom extra hårt på förmiddagen, för att allt ska gå bra.

Nu önskar vi er alla en riktigt fin och skön ny vecka, ta hand om er så ses vi snart igen!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. Hej! Hoppas allt har gått bra idag, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Katarina, tack för din omtanke <3 ja allt gick bara bra. Jag slapp att spränga något i blodkärlet denna gången, förmodligen blir det kanske om något år men vi hoppas att detta håller i sej nu och att vi slipper fler skrämskott.
      Kramar till dej

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!