fredag 15 juni 2018

Matmuffins med lax och romsås

Midsommar närmar sej och så smått börjar människor runt oss att prata midsommarmat, vad som ska serveras och när. Vi har som tradition att köra knytkalas med våra vänner familjen Persson, då vi står för matjesilltårta till förrätt (och hur tusan vi ska dekorera den i år hade gjort oss gråhåriga om vi inte redan var det...), men vi vet ju att inte alla är lika tossiga i sill och sillatårtor som vi är och därför tänker vi idag bjuda på ett riktigt smarrigt och lättfixat alternativ till förrätt - helt utan sill.  


Matmuffins, förrättsmuffins eller muffins med lax, kärt barn har många namn eller hur? När vi bjöds på dessa, hemma hos just ovan nämnda familj, så gick dom under namnet matmuffins med lax och vi var inte sena med att fråga efter receptet. Vi vet ju att Annelie mer än gärna delar med sej av godsakerna hon fixar till och att hon dessutom väldigt gärna skickar dom vidare till våra fina läsare!
Efter några dagar damp så receptet ner, men så kom det en hjärtincident emellan och vi har inte hunnit ikapp med alla goda recept som vi har på vänt. Men bättre sent än aldrig, den som väntar på något gott, och alla andra passande talesätt ni känner passar in - här kommer Annelies laxmuffins!


Matmuffins med rökt lax och romsås
3 3/4 vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 tsk salt
60 g smör i tärningar
3 msk finhackad gräslök
2 dl fint rivenVästerbottensost
1½ dl vispgrädde, vispad
Blanda samma mjöl, bakpulver och salt i en skål.
Ta i smörbitarna och arbeta samman en smulig deg.
Tillsätt gräslök, ost och grädde, blanda samman ordentligt.
Dela upp degen i 12 lika stora bitar, rulla till bullar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda bullarna mitt i ugnen på 175 grader i ca 25 minuter eller tills de är genombakade och har fin färg.

Romsås
2 dl crème fraiche
3 msk majonnäs
1 burk röd rom
salt och vitpeppar
hackad dill
Rör samman alla ingredienser och låt såsen stå i kylen tills du ska servera dina laxmuffins.

Till servering och montering
1-2 skivor rökt eller gravad lax/muffins
Salladsblad
Citronskivor
Tomatskivor
Dela muffinsen tvärs över som du delar en frukostbulle.
Klicka lite romsås på underhalvan, lägg på ett salladsblad, någon tomatskiva, lite mer sås och så 1 eller två skivor lax, citronskiva och så lägger du på ovandelen.

Vi har sedan tidigare ett annat recept på matmuffins med lax och citronsås istället för romsås, dock utan västerbottensost i degen, om du föredrar det.


Och slutligen ett tips på en riktigt god bubblande jordgubbe i flaska som passar perfekt att servera på midsommarafton, eller andra festliga tillfällen. Vi har provat Fresita, ett mousserande vin från Chile med låg alkoholhalt (8%) och det vill vi lova er att vill man ha mer jordgubbssmak än detta så är det riktiga gubbar som gäller. Vi och våra gäster blev väldigt förtjusta i smaken, midsommar på flaska som Håkan uttryckte det. Frestia säljs på Systembolaget, kostar 75 kronor, och kan ibland behöva beställas.

Och nu, ut i studentholabalooet ska vi, var och en på sitt håll. Håkan ska ta en tur på nya cykeln och få sin dagliga motionsrunda, Anki ska styra stegen mot jobbet och "bring home the bacon".
Vi önskar er alla en finfin fredag, härlig helg och ska det firas student så hoppas vi att ni får en underbar dag och kväll!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!